Kandidati za pravobranitelja za djecu izjašnjavali se o Istanbulskoj konvenciji, Obiteljskom zakonu…

Foto: Thinkstock

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport saslušao je u četvrtak četvero od pet prijavljenih kandidata za pravobranitelja za djecu, pravnike Hrvoja Jukića, Tatjanu Holjevac i Zdravka Miočevića, te liječnicu Vanju Slijepčević Saftić, dok će petu kandidatkinju Helencu Pirnat Dragičević, koja je zamolila odgodu, saslušati naknadno.

Članove Odbora najviše su zanimali stavovi kandidata o aktualnim zbivanjima, primjerice o novom Obiteljskom zakonu koji je nedavno povučen iz javne rasprave zbog niza spornih odredbi,  o Istanbulskoj konvenciji, te njihova ocjena rada dosadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, koja se nije ponovno javila na natječaj.

Iako su kandidati naglašavali da prava djece treba maksimalno zaštititi, uglavnom su izbjegavali davati konkretne odgovore i političke ocjene, te ustrajali na tome da su ovlasti pravobranitelja uređene zakonom, kao i da pravobranitelj ima obvezu poštivati zakone.

“Znam da se Istanbulskom konvencijom uređuju prava žena u slučaju nasilja, a hoće li Hrvatska to implementirati u svoj zakonodavni sustav odlučujete vi, odnosno Sabor”, rekao je Hrvoje Jukić, odgovarajući na pitanje Hrvoja Zekanovića o njegovu stajalištu o toj konvenciji.

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Jukić nije želio ocjenjivati rad dosadašnje pravobraniteljice Milas Klarić, jedino joj je zamjerio što nije željela sudjelovati u izradi Obiteljskog zakona. On smatra da na tom zakonu treba dalje raditi i izaći s konkretnim prijedlogom koji će uklopiti dobre odredbe zakona iz 2003. i one iz 2015.

Što treba znati o Zakonu o pravobranitelju za djecu i radu Milas Klarić?

Je li danas svima jasno zašto je UiO tražila smjenu Milas Klarić?

Da je Obiteljski zakon moguće poboljšati smatra i Vanja Slijepčević Saftić, iako kaže da ne može prejudicirati kako će se stvari dalje razvijati. Naglasila je da će se svesrdno zalagati za dječja prava, a najbolji su interesi djece da ih se svakodnevno sluša i čuje.

O Istanbulskoj konvenciji tek ako bude izabrana za pravobraniteljicu

Što se tiče stajališta o Istanbulskoj konvenciji, rekla je da će na to odgovoriti ako bude izabrana za pravobraniteljicu.

Tatjana Holjevac smatra pak da “sporna definicija obitelji u zakonskom prijedlogu Obiteljskog zakona nije ni potrebna”, s obzirom da zakon uređuje prava, te da su razlozi zbog kojih je bio povučen vjerojatno opravdani.

Zašto je sporna definicija obitelji u Obiteljskom, a nije u Zakonu o braniteljima?

Izjavu dosadašnje pravobraniteljice Milas Klarić da djeca trebaju učiti strane jezike i otići iz Hrvatske smatra neprimjerenom.

Ni Zdravko Miočević nije se želio odrediti prema Istanbulskoj konvenciji jer je riječ, kako je kazao, o političkom i svjetonazorskom pitanju. Nije želio “odrediti stranu” ni kod ocjene Obiteljskog zakona.

Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

Na zamolbu Vesne Bedeković (HDZ) da nabroji pet naučestalijih vrsta nasilja u hrvatskim škola Miočević se sjetio tek vršnjačkog nasilja.

Odbor za obitelj, mlade i sport temeljem natječaja Hrvatskom saboru treba predložiti najmanje dvoje kandidata za pravobranitelja.

Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a na tu dužnost može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima najmanje 10 godina radnog iskustva i osobnim je zauzimanjem u javnosti poznata u promicanju i zaštiti prava djeteta, te nije osuđivana. Pravobranitelj ne smije pripadati nijednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.