Kujundžić odustaje od projekta na Srebrnjaku, dr. Nogalo tvrdi: ‘Odustaju jer nikome ne koristi osim djeci i općem dobru’

Zagreb, 30.12.2019. - Gradonaèelnik Grada Zagreba Milan Bandiæ, prisustvovaje sveèanom otvaranju nove raðaonice Klinike za ginekologiju i porodništvo Klinièke bolnice (KB) Sveti Duh. Za radove na rekonstrukciji i adaptaciji prostora Klinièke bolnice Sveti Duh uloženo je ukupno 4.423.475 kn. Na fotografiji ministar Milan Kujundžiæ. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

“Centar za translacijsku medicinu u maloj bolnici koja je do jučer bila specijalizirana bolnica promašen je projekt”, izjavio je ovih dana ministar zdravstva Milan Kujundžić na račun europskog projekta koji je Europska komisija odobrila Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Ponavlja da je intervenirao u Europskoj komisiji da preusmjere odobrenih 60 milijuna eura na drugi projekt te da i dalje smatra da se to može. A prije nepune tri godine ministar je istom tom projektu dao punu podršku i suglasnost.

U pismu podrške projektu Stručnog centru za translacijsku medicinu (Centre of competence for translational Medicine – CCTM), koje je ministar Kujundžić poslao Srebrnjaku u travnju 2017. godine, izrazio je uvjerenje da će provedba CCTM-a “značajno doprinijeti kvaliteti i učinkovitosti zdravstvenog sustava” i da se taj projekt uklapa u nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite djece, prenosi Večernji list.

Međutim, samo se naizgled čini da je riječ o dva različita mišljenja, uvjerava ministar.

“Ja sam čovjek koji ne mijenja svoja mišljenja”, kazao je na pitanje zašto sada o projektu kojem je dao punu podršku i suglasnost govori kao o promašenom.

“Činio sam sve na svim tijelima da dokažem ono što sam mislio tada i što mislim sada, da mala bolnica ne može biti translacijski centar jer svuda je u svijetu translacijski centar uz velike bolnice. To sam u više navrata rekao i Nogalu i Ministarstvu regionalnog razvoja: izvrstan projekt, ali bi trebao biti ili uz Rebro ili u Blatu. A onda kad je rečeno da administrativno to ne može biti, imao sam dvije mogućnosti: ili odbaciti projekt vrijedan 60 milijuna eura koji je hrvatska bolnica dobila ili pristati na neusporedivo lošiji model, da centar takvih razmjera bude uz malu bolnicu. Zamislite da ministar zdravstva odbije suglasnost i zaustavlja takvu investiciju, to bi bilo strašno! I zato sam dao ovu formalnu podršku projektu. Birao sam od dva zla manje”, objašnjava ministar Kujundžić.

Na pitanje misli li da CCTM neće uspjeti “pod kapom” male bolnice kakva je Srebrnjak, odgovara:

“Ne mogu to znati, ali šansa za uspjeh milijun je puta manja nego šansa koju bismo imali da je takav projekt uz veliki bolnički centar s 1500 znanstvenika i specijalista umjesto njih dvadeset”, kaže Kujundžić.

Dr. Nogalo: Zašto se i Blato ne gradi iz europskog novca? 

Smijenjeni ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo, pak, podsjeća da je ta mala dječja bolnica jedina u Hrvatskoj aplicirala za najveći znanstveno-istraživački projekt, da su ih strogi recenzenti izvrsno ocijenili i da bi Hrvatska trebala biti ponosna na smart digitaliziranu bolnicu kojom će Srebrnjak postati.

“Ovakav stav ministra tumačim kao bahato djelovanje s figom u džepu. Jedno govori, a drugo radi. Zašto se i Blato ne gradi iz europskog novca? Svi bi projekti trebali ići iz europskih fondova. No tada su potpuno transparentni, a tu nitko ne može provući vlastiti interes. Projekt je translacijskog centra takav, iskače iz uobičajenog modusa operandi u Hrvatskoj i nikome ne koristi osim djeci i općem dobru”, ustvrdio je Nogalo.

> Dr. Nogalo: ‘Jesu li skrivali inspekcijski zapisnik zbog projekta Blato?’

> Smijenjeni ravnatelj bolnice Srebrnjak o nalazima inspekcije, razlozima smjene, odnosu s Bandićem…

> Inspekcija pokazala da nije bilo nadriliječništva na Srebrnjaku: ‘Zašto ministar zdravstva odugovlači s objelodanjivanjem tog nalaza?’

Podsjetimo, mjesec dana nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak – nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazalo je da nisu utvrđene nezakonitosti u radu bolnice, pa tako ni navodno nadriliječništvo i nezakonito zapošljavanje, što su bili razlozi za njegovu smjenu.

Činjenica da ministar dokumente koje potpisuje smatra tek pukom formalnošću nije sigurno pokazatelj političke vjerodostojnosti, a to što je najveći europski pedijatrijski projekt svojim trudom uspjela dobiti jedna mala bolnica dok “velikim” donositeljima odluka takvo što nije palo na pamet, dovoljno govori o stihiji i nepostojanju ikakve zdravstvene politike dok sustav puca po šavovima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list