Kuščević naplatio kupcima kuhinju koju nikad nije isporučio, a prije stečaja je otkupio imovinu vlastite firme i vjerovnike ostavio bez mogućnosti da se naplate

Zagreb, 30.5.2019.- Redovita sjednica Vlade RH. Na fotografiji Lovro Kuščević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Telegram Ninoslava Pavića, koji je nedavno otkrio da je ministar Kuščević kao načelnik potpisao odluku da se kokošinjci mogu prenamijeniti u vile pa prenamijenio svoj “kokošinjac” u turistički objekt najviše klase, donosi nove informacije, ovaj put o poslovanju obiteljske tvrtke Kuščević d.o.o. koja je nakon stečaja ostavila milijun kuna dugova prema dobavljačima i 300.000 kuna duga prema državi. Među vjerovnicima je i bračni par iz Splita koji je tri godine prije stečaja naručio i uredno platio kuhinju, no tvrtka Kuščević d.o.o. nikada im je nije isporučila niti im je vratila novac.

Telegram je u posjedu presude koja otkriva još jedan zanimljiv podatak o propalom biznisu ministra: pred kraj poslovanja, Lovro Kuščević kao privatna je osoba otkupio vrijedne poslovne prostore tvrtke Kuščević d.o.o. koja je kasnije otišla u stečaj. Ljudi, tvrtke i država kojima su ostali dužni, nisu se imali iz čega naplatiti, jer u trenutku stečaja Kuščević d.o.o. više nije imao imovine. Nekoliko godina kasnije, Lovro Kuščević kao privatna osoba prodaje te poslovne prostore za 301.000 eura!

Tvrtka Kuščević d.o.o., koju je ministar osnovao s bratom Branimirom, 2005. godine kupila je 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210.000 eura. Početkom srpnja 2010. Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisuju ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg današnji ministar preuzima te poslovne prostore, za nepoznat iznos. Odakle mu novac za to je također nejasno. Godinu dana kasnije je od punca – koji je u jednom trenutku bio direktor prodaje u tvrtki Kuščević d.o.o. – uzeo zajam u vrijednosti 120.000 eura, temeljem kojeg je na te poslovne prostore upisano založno pravo.

Tvrtka Kuščević d.o.o. u stečaj je, po skraćenom postupku, otišla 30. studenoga 2012. godine, navodi Telegram. Devet mjeseci kasnije, u kolovozu 2013., Lovro Kuščević prodaje nekadašnje poslovne prostore tvrtke turističkoj kompaniji Svpetrvs hoteli za, kako je vlasnik Marijan Dužić jučer kazao Jutarnjem listu, 301.000 eura.

Zanimljivo je da je tvrtka Svpetrvs hoteli bila među investitorima zbog čijih je projekata, kako se vidi iz zapisnika sa sjednice vijeća Općine Nerežišća, koju je prije ulaska u Vladu RH vodio Kuščević, izmijenjen prostorni plan uređenja. Svega tri mjeseca nakon što im je Kuščević, kako je Jutarnji jučer objavio, prodao svoje nekretnine.

(VIDEO) Plenković o Kuščevićevim nekretninama: ‘Očekujem od njega da javno to detaljnije objasni’

Obiteljske tvrtke Kuščevićevog oca i brata na listi srama zbog neplaćanja poreza

Marcel Holjevac: Kuščević je prava slika Plenkovićevog HDZ-a – bogat, bahat, bezobrazan

Ministar Kuščević: Nisam pogodovao samom sebi kad sam potpisao prostorni plan kojim je moja štala postala kuća

Među 1,3 milijuna kuna duga, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu, je i iznos od 24.551 kuna koji je potraživao jedan bračni par iz Splita. Oni su od tvrtke Kuščević d.o.o. kupili kuhinju još u veljači 2009., dakle više od tri godine prije stečaja. Račun im je Kuščević d.o.o. izdao 24. veljače 2009., a kupoprodajna cijena plaćena je prema ugovoru od 20. travnja te iste godine.

Iako je kuhinja plaćena, kupcima nikada nije isporučena. Nakon nekog vremena, par iz Splita traži povrat uplaćenog novca na što Kuščević d.o.o. ne pristaje. Bilo je, kako su novinari Telegrama doznali iz razgovora s kupcima, još pokušaja dogovora. U nekom su trenutku bili pristali i da im se isporuči izložbeni primjerak te kuhinje, ali i to na kraju propada.

Kako su supružnici iz Splita u tom trenutku ostali i bez novca i bez kuhinje, odlučuju tužiti tvrtku Kuščević d.o.o. Tužbu podnose 11. kolovoza 2010. godine. Na sudu se iz ministrove firme nitko ne pojavljuje. Zato se 14. ožujka 2011. donosi presuda zbog ogluhe. Tvrtka Kuščević d.o.o. je izgubila i prema presudi moraju obeštetiti supružnike. Kako nije bilo ni žalbe na presudu, ona 31. ožujka 2011. postaje pravomoćna, a 15 dana kasnije i ovršna. To znači da su supružnici iz Splita sada mogli prisilno naplatiti dug.

U međuvremenu, tvrtka Kuščević d.o.o. koja je prema svemu sudeći već bila u poslovnim problemima, jer bi se u protivnom moglo sumnjati u ozbiljno kazneno djelo prijevare, svoju imovinu temeljem kupoprodajnog ugovora prebacuje na ime Lovre Kuščevića.

Kada su supružnici iz Splita dobili odluku suda temeljem koje su mogli krenuti u ovrhu, tvrtka Kuščević d.o.o. više nije imala vrijedne imovine iz koje bi se dug mogao naplatiti, jer su, dakle, 6. srpnja 2010. njezini poslovni prostori prodani Lovri Kuščeviću. Drugim riječima, supružnici iz Splita ostali su bez mogućnosti da se naplate. Uvjereni da je gospodin Kuščević otkupio poslovne prostore kako bi se vjerovnike tvrtke onemogućilo u naplati duga, podnose novu tužbu.

Ovoga puta kupci pokreću postupak protiv tvrtke Kuščević d.o.o. i Lovre Kuščevića koji je od nje kupio poslovne prostore u Putu Vele Luke 4. Traže od suda da raskine taj ugovor o kupoprodaji, odnosno da pobije pravne radnje njihovog dužnika. Uvjeravaju sud kako su oštećeni tim potezom braće Kuščević i ministrovog punca Ante koji je pred gašenje tvrtke postao njezin direktor, jer više nisu mogli naplatiti svoju tražbinu.

Prvu presudu kojom je odbijena tužba izigranih kupaca, sud u Supetru donosi sredinom lipnja 2017. godine. Prema obrazloženju, firma Kuščević d.o.o. prodala je Lovri Kuščeviću svoje poslovne prostore mjesec dana prije nego što je dug prema supružnicima iz Splita, kako kaže sud, postao stvaran. Odnosno prije nego je presuda kojom im je potvrđen dug postala pravomoćna. Nakon što su izgubili prvi dio postupka supružnici se, prema službenim podacima u ePredmetu, žale na takvu odluku suda. No, Županijski sud u Splitu odbija ih, te nedavno potvrđuje presudu koja je ovih dana i zaprimljena na sudu u Supetru.

Prema Telegramu, kupci tvrtke Kuščević d.o.o., koji su im potvrdili da ni u međuvremenu nisu dobili niti svoj novac, niti kuhinju su ogorčeni su ovakvim raspletom i tvrde kako nadležna tijela, prije svega Porezna uprava, godinama nisu kontrolirali poslovanje tvrtke obitelji Kuščević. Kuščević d.o.o. tri godine ranije nije podnosio poslovna izvješća, država je još 2011. tražila brisanje tvrtke. Tome se usprotivila Porezna uprava s argumentom da Kušević d.o.o. ima vrijednu imovinu. No glavninu te imovine je, kako dokazuje spomenuti kupoprodajni ugovor predočen sudu u parnici s bračnim parom iz Splita, godinu ranije preuzeo Lovro Kuščević kao privatna osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/telegram