Foto: hrt/snimka zaslona

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel za Večernji list komentirala je slučaj sociologa dr. sc. Paula Stubbsa i njegovo iskazivanje mržnje i netolerancije prema kardinalu Bozaniću putem Facebooka.

Leinert-Novosel ističe da je u posljednje vrijeme komunikacija u javnosti sve netolerantnija. Širi se kao epidemija.  “Sve više se nekontrolirano komunicira vrijeđajući stavove druge strane, kao da je na drugoj strani neprijatelj, a ne osoba koja drugačije misli i ima pravo na to. To je olakšano i komuniciranjem preko društvenih mreža, pa ljudi nemaju granicu, ne pitaju se kako će se osjećati druga strana i svi oni koji po njima pripadaju “drugoj grupi”. Nitko ne bi ekstremne rečenice poput Stubssove izgovorio nekom licem u lice. Iako je Stubbsova reakcija i isprika, koja je pozitivna, došla relativno brzo, i jedino je što je mogao napraviti, pitate se je li moguće da je to izrekla obrazovana osoba, a ne netko tko se napio i valjao gluposti.”, kaže Leinert-Novosel. I političari, dodaje, pridonose netolerantnoj komunikaciji doživljavajući je kao kanal promocije za lajkove, podršku, a onda se širi kao epidemija.

> Krešimir Miletić o ostavci Stubbsa: Žao mi je što su izostale kritike onog dijela društva koji se pokušavaju legitimirati kao zaštitnici ljudskih prava

Renata Franc, znanstvena savjetnica iz Instituta Pilar koja se bavi socijalnom psihologijom za Večernji list kaže da je uzrok te nesnošljivosti, osim što smo društvo u kojem se nedovoljno uvažavaju razlike u mišljenjima i manjak društvene pravednosti. – Sve dok u društvu postoji zloupotreba, moći te odlučivanje neovisno o jasnim kriterijima, razlike u mišljenjima i svjetonazorima mogu izazivati nesnošljivost jer se percipiraju i kao mogućnost da će ti „drugi“ dobiti moć odlučivanja i utjecaja o pitanjima koja se i nas tiču, a da odluke neće biti pravedne.

> Je li HNS-ovoj ministrici prihvatljivo Stubbsovo izražavanje mržnje prema katolicima?

Podsjetimo, sociolog dr. sc. Paul Stubbs iz platforme “Zagreb je naš!” napisao je na Facebooku “Die you evil S of a B”, u prijevodu: “Umri, ti zli kurvin sine” kao komentar na vijest o narušenom zdravstvenom stanju kardinala Josipa Bozanića.

Dr. Stubbs ispričao se tek nakon što je informacija o njegovom vrijeđanju i govoru mržnje prema katolicima objavljena u subotu na Narod.hr-u, puna 3 dana nakon što je objavio uvredu, želju da umre kardinal Katoličke Crkve koji je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici.

> Sveučilišni profesor Stubbs ispričao se za govor mržnje upućen kardinalu Bozaniću

> Paul Stubbs zbog govora mržnje upućenog kardinalu Bozaniću podnio ostavku

Izvor: narod.hr/Večernji list