Je li Vesna Pusić promijenila stav o EU?

Foto: Snimka zaslona

Što će biti s Brexitom? Kako će izgledati europsko-američki odnosi nakon inauguracije Donalda Trumpa? Što će se dogoditi s odnosima Rusije i Europe? Čeka li nas novi migrantski val na proljeće i kako će ga Europa dočekati? U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, na ta su pitanja odgovarali Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova (HNS), te dr.sc. Senada Šelo-Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

“Karte se ponovno miješaju. Već dugi niz godina ključne članice EU-a gotovo bez rukavica vode politiku koja je osnovana prvenstveno na nacionalnim pozicijama”, rekao je Davor Ivo Stier. Istaknuo je kako ima onih koji žele vratiti pozicije koje su izgubili u posljednjih 25 godina. Smatra da će transatlanstki odnos između Njemačke i SAD-a, s administracijom Donalda Trumpa, definitivno biti na kušnji. Za Brexit tvrdi da je ogroman udarac kojega još svi nisu do kraja svjesni. U ovom trenutku oblikuje se neki novi poredak u Europi i u svijetu.

Vesna Pusić tvrdi da je završilo jedno dugačko razdoblje u kojem su se stvari u vezi EU-a – podrazumijevale. “Podrazumijevalo se da je europsko zajedništvo dobro, da su EU i SAD samorazumljivi partneri i da su svi za projekt Europske unije.” Dodala je kako se podrazumijevalo čak i kako EU ima lidera, a što već duže vrijeme nije istina. Pusić je dodala da svaka zemlja za sebe mora odlučiti je li EU dobar projekt.

Pusić poželjela sreću Guterresu: Prisjetimo se njezinog sramoćenja i želje da postane glavna tajnica UN-a!

Senada Šelo-Šabić rekla je kako EU mora biti klub dobrovoljnog članstva. “Sada dolazi trenutak kada utakmica iziskuje doprinos svakog igrača.”

Gosti su analizirali tenzije u regiji i odnose sa susjednim zemljama. Stier je rekao da je stabilnost BiH za Hrvatsku prioritet iz niza razloga. “Ključ stabilnosti je da se ostvari ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH. Činimo sve da bi kroz EU i NATO pridonijeli stabilizaciji, ali moramo imati i kanal komunikacije s Rusijom i Turskom, tradicionalnim igračima na ovom prostoru”, rekao je. Istaknuo je radikalni islamizam ka prijetnju za cijelu Europu, pa tako i za Hrvatsku, Srbiju i BiH. Na upit može li Aleksandar Vučić u ovom trenutku biti partner, Stier je rekao da treba raditi na uspostavljanju dijaloga. Smatra da je susret Plenkovića i Vučića na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dobra prilika za to.

“Mi smo u takvom susjedstvu u kojem se često događaju generalne probe za globalne kataklizme”, rekla je Pusić. Smatra da, ako bi došlo do sukoba u BiH, jedino Hrvatska i Srbija mogu reagirati i imati nekog utjecaja. “Ako nećemo biti u stanju reagirati u slučaju takve grozne opasnosti, kao što je rat, ja ne vidim da će netko drugi sad reagirati. Moramo se moći dogovoriti o tom najnižem zajedničkom nazivniku da rata ne bude.” Komentirala je i izjave slovenskog ministra vanjskih poslova da će Slovenija sabotirati hrvatski turizam. Smatra da se to ne može dogoditi.

Krivotvorenje životopisa: Vesna Pusić lažno prikazala da je bila progonjena u komunizmu

DVOSTRUKI KRITERIJI: Kad Vesna Pusić optužuje Hrvatsku za agresiju i žrtve silovanja šalje na gay paradu – nije problem…

Šelo Šabić tvrdi da Hrvatska ima dovoljno prostora da artikulira vrlo jasnu, pragmatičnu, i za sebe uspješnu, vanjsku politiku i da istovremeno jača pozicije drugih. Komentirala je Šelo-Šabić i novi migrantski val koji se očekuje u proljeće. Smatra da će ovoga puta, ako do toga dođe, biti naglašeniji sigurnosni element. Dodala je kako dizanje zidova, žica i slanje vojske na granice neće pomoći.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr