Luka Mlinarić: ‘HDZ može raditi protiv GI Narod odlučuje što želi, jer će ga SDP u tome podržavati’

Foto: fah

Povodom objave ministra uprave Lovre Kuščevića da će provjeru potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma obaviti tvrtka APIS IT, Novi list razgovarao je s koordinatorom GI Narod odlučuje Lukom Mlinarićem.

Kako ocjenjujete najavu da će potpisi za dvije referendumske inicijative (Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj) trajati 45 dana?

Zamislite – hrvatski građani imali su samo 2 tjedna za dati više od 800 000 potpisa za oba referendumska pitanja. Onda su volonteri Narod odlučuje u 10 dana prikupili potpisne knjige iz cijele Hrvatske, pregledali ih, potvrdili da imamo oko 30 000 valjanih potpisa više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma, a ministru Kušćeviću je trebalo 2,5 mjeseca da počne brojati potpise uz sve resurse koji mu stoje na raspolaganju. Koga možete čuditi da mu treba 45 dana da pregleda potpise? GI Narod odlučuje je prikupila više od 400 000 potpisa za oba referendumska pitanja te ih pregledala u samo dva tjedna i to na način da je provjeravano jesu li uneseni ime, prezime i potpis osobe te OIB. Ne znamo zašto bi toliko dugo trebalo djelatnicima APIS IT-u da prebroje sve potpise, kao što ne znamo zašto ministar Kuščević ne omogućava promatrače prilikom procesa provjere vjerodostojnosti i broja potpisa. S obzirom na pristranost koju su premijer Plenković i ministar Kuščević pokazali glede referendumskih pitanja, doveli su se u sukob interesa jer promjene koje predlaže izborni sustav diraju u način izbora i način vladanja saborskih zastupnika. Upitno je koliko je demokratično i nepristano izborno povjerenstvo kada je sastavljeno upravo od onih koji se nalaze u sukobu interesa.

Najavljena je provjera svih potpisa, ukupno nešto manje od 1,2 milijuna. U prethodnim slučajevima provjeravan je slučajni uzorak od oko tri posto – je li to potrebno?

Podržavamo odluku ministra Kuščevića da se prebroji i provjeri svaki potpis za referendum za pravedniji izborni sustav. Provjera vjerodostojnosti i broja svakoga potpisa pridonosi točnosti i jasnijim rezultatima, ali takav bi proces bio još transparentnije i kvalitetnije proveden da, sukladno preporukama Venecijanske komisije, u cjelokupnom procesu sudjeluju i promatrači nepristranog tijela što ministar Kuščević nije dozvolio.

Rok od 45 dana istječe 20. listopada. Konstatira li Ministarstvo uprave da je prikupljen dovoljan broj potpisa kada očekujete raspisivanje referenduma, s obzirom i na mogućnost da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja?

Što se tiče rokova, Ustavni sud mora odgovoriti u roku od mjesec dana na upit o ustavnosti. Što se tiče ustavnosti pitanja – oba referendumska pitanja su uskladu s Ustavom što su potvrdili brojni ustavnopravni stručnjaci. Očekujemo da će Ustavni sud to i potvrditi ako će se držati prava i Ustava. Naravno, imajući u vidu činjenicu da ustavne suce biraju HDZ i SDP, a da su obje ove stranke protiv održavanja referenduma za pravedniji izborni sustav – postoji opravdana zabrinutost da će suci donijeti političku, a ne pravnu odluku. Na žalost, već imamo takvo iskustvo s prošlim prikupljanjem potpisa za referendum za pravedniji izborni sustav, prije 4 godine, kad je Ustavni sud potvrdio netočnu tezu SDP-ovog ministra uprave Bauka da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača, te da 380 000 potpisa ne predstavlja 10% biračkog tijela Hrvatske. Izbori su pokazali da u Hrvatskoj nema više od 3,7 milijuna birača, uključujući birače sa prebivalištem u inozemstvu.

U slučaju referenduma o ustavnoj definiciji braka administracija i vlast su bili brži; potpisi su Saboru predani 14. lipnja, javnost obaviještena da ima dovoljno potpisa 2. rujna 2013. godine, a tadašnji ministar Bauk je izvješće Vladi podnio na sjednici 12. rujna. Što je razlog za produženje procedure u ovom slučaju?

SDP i HDZ su ujedinjeni u zaustavljanju referenduma za izborni sustav koji će građanima dati veću moć u odlučivanju o tome tko ih predstavlja u Saboru. I jedni i drugi već gotovo 20 godina drže zakon koji pogoduje njima – najvećim strankama i političkoj korupciji. Tako da HDZ može raditi protiv građanske inicijative što želi, jer će ga SDP u tome podržavati. A građani imaju priliku vidjeti kako već sada izgleda Velika koalicija SDP-a i HDZ-a na djelu – odnosno, kako i jedna i druga stranka štite korupcijsku hobotnicu zbog koje ljudi odlaze iz Hrvatske i narod u ovakvoj predivnoj i prebogatoj zemlji – osiromašuje. Ovaj referendum udara u srce svima onima koji odlično žive na grbači nas građana. Zato je važno da se održi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list