Marjio Drlje: UHP traži da svi bez obzira gdje žive​ u Hrv​a​tskoj,​ na načelu solidarnosti​ imaju zagarantiranu zdravstvenu skrb na zlatnom standardu

Povodom aktualnih pitanja u hrvatskome zdravstvu i najava nekih poteza ministra Nakića razgovarali smo s predsjednikom Udruge hrvatskih pacijenata Marijom Drljom.

Narod.hr: Zatražli ste od ministra Nakića odgovore vezane uz ukidanje primarne laboratorijske dijagnostike Doma zdravlja Čazma. Jeste li već dobili neki odgovor?

Mario Drlje: ​Ne do sada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.​ Nažalost komunikacija sa Ministrom i nije na potrebnom nivou iako mi svu poštu šaljemo osobno na pažnju ministra Nakića i drugih odgovornih u zdravstvenoj vlasti. Cilj nam je da Ministar i njegovi suradnici od nas dobiju s prve crte oboljelih točnu i direktnu informaciju gdje sustav ne funkcionira i ako želi Ministar to može otkloniti i popraviti na zadovoljstvo oboljelih.

Narod.hr: Čazma vjerojatno nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj, imate li saznanja za ostale manje gradove?

Mario Drlje: ​Nažalost nije jedini ovakav i sličan slučaj. Imamo puno kontakata ali mi u Udruzi hrvatskih pacijenata obrađujemo samo pisane dopise koje dobijemo bilo poštom ili e-poštom. To je naš pristup jer želimo biti maksimalno ozbiljni i odgovorni. Na svaki pisani dopis koji smo dobili u ovih 13 godina smo se uključili i pomogli rješavati probleme koliko smo mogli.

Narod.hr: Što Vi mislite da je potrebno u hrvatskome zdravstvu, a što nije?

Mario Drlje: Ne bi se smjelo dopustiti miješati prakse u SJZS i privatne jer je to po nama jedan od glavnih razloga propadanja solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS)

Pogledajte Liderovu anketu o miješanju praksi na ovoj poveznici.

Pogledajte i Otvoreno pismo od 14. rujna 2015., a koje smo ponovili i 28. siječnja 2016. godine​.

28.12.2015. Ponovljeno otvoreno pismo od 14.9.2015.

U našem društvu po nama u UHP-a bi naši liječnici (NE i “paradni” liječnici, NE i liječnici političari) koji rade svakodnevo na prvoj crti oboljelih bi morali biti u javnom sektoru na prvom mjestu po visini plaće a onda svi drugi ispod njih.

Hrvatsko društvo (čitaj politika) mora reći otvoreno i javno koliko može platiti naše liječnike na prvoj crti oboljelih (i zabraniti miješanje praksi) i oni koji to prihvaćaju će ostati u SJZS a oni drugi će i ovako i onako otići vani.

Ako bi poslije velikog odlaska ipak bilo manjak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja tada predlažemo uvoz liječnika koji prihvaćaju naše uvjete i koji se mogu uklopiti u naš sustav.

Nemamo koristi od kuknjave trebamo djelovati brzo da ne ostanemo bez kvalitetnog zdravstvenog osoblja u SJZS.

Nama u UHP-a nije razumljivo da jedan saborski zastupnik a i mnogi drugi imaju višu plaću od recimo abdominalnoga kirurga specijalista s 25 godina iskustva koji svaki dan ima ruke u nečijem trbuhu spašavajući živote.

Usporedimo samo školovanje i odgovornost abdominalnog kirurga i saborskog zastupnika i razumjeti čete o čemu govorimo a o ovome nas ovako uče i naši savjetnici liječnici.

Mora se promjeniti sustav upravljanja u SJZS. Svi reformatori na svim razinama u SJZS morali bi jamčiti osobnom i obiteljskom imovinom za uspjehom predloženih reformi jer bi tada upravljanje reformama dobilo na ozbiljnosti i odgovornosti a ne kao dosada stalno imamo reforme (je li i igranje…) a stanje (po nama ) je sve gore, reformatori se mijenjaju a možda neki i obogate i nitko za ništa nije odgovarao (koliko i znamo).

Zakonom treba zabraniti miješanje praksi i nastavak tajkunizacije općeg dobra (SJZS) jer je to jedini način po nama na koji se može spasiti opće dobro SJZS i ojačati ga.

Pročitajte neke dileme javno ili privatno od 6. kolovoza 2015.:

6.8.2015. Dilema javno ili privatno zdravstvo

Narod.hr: Po Vašem mišljenju, što bi se moglo rezati, a što se ne bi smjelo dirati?

Mario Drlje: ​Nikako se ne bi smjelo dirati na dostignutu civilizacijsku razinu liječenja na zlatnom standardu u SJZS.​

Ove su riječi upućene ministru Nakiću:

Mi u UHP-a tražimo da cijeli hrvatski puk bez obzira gdje živi​ u Hrv​a​tskoj,​ na načelu solidarnosti​ ima zagarantiranu zdravstvenu skrb na zlatnom standardu.

Želimo ​gos​podina Ministr​a​ podsjetiti​ (ovako nas uče naši učitelji liječnici, ako griješimo ispričavamo se)​ da današnja klinička medicina poznaje pojam ZLATNI standard, što je pojam za najoptimalnije liječenje po današnjim protokolima i algoritmima liječenja.

Upute svih stručnih medicinskih društava i po nekoliko puta godišnje obnavljaju i obj​a​vljuj​u​ standarde i prot​o​kole liječenja koje hrvatska medicina ponosno prati što nas je do sada činilo jednim od najsocijalnijih i najdostupnijih zdravstvenih sustava u svijetu a istovremeno i sustavom koji prati svjetski zdravstveni napredak u smislu zlatnog standarda liječenja.

Hoćete li Vi gospodine Ministre​ i Vaši lobisti​ uvođenj​a ​tog Vašeg NADSTANDARDA sve ovo urušiti i “pokopati”​ opće dobro​
solidarni javni zdravstveni sustav a zdravlje pretvoriti u robu i izvor profita.

​Za​ uštedu ima mnogo mogućnosti prije svega u objedinjenoj javnoj nabavi, ​p​reustrojem​ bolničkog sustava (oko 1 milijarde kuna).

Zatim pročišćavanje liste lijekova i promjene u načinu propisivanja (oko 400 – 500 milijuna kuna), pa suzbijanje korupcije (oko 400 – 500 milijuna kuna)​, itd.​

U ovom smislu smo 8. ožujka 2016. u dobroj vjeri uputili Ministru prijedlog za sastankom gdje bi iznijeli ovo o čemu govorimo.

8.3.2016. UHP-a-Prijedlog Ministru za uštedu u SJZS-2

Nažalost do danas nema od Ministra zdravlja odgovora.

Kažemo ne nastavku tajkunizacie SJZS.

Najava nastavka tajkunizacije (ako želite čuti privatizacije može i tako), zbunjuje jer uvođenja nadstandarda – KOŠARICE USLUGA, dodatnog osiguranja itd. itd nas strašno plaši jer po nama ako se to dogodi cca. 3 000 000 najsiromašnijeg hrvatskog puka će ostati kada teško oboli bez mogućnosti liječenja na načelu solidarnosti na zlatnom standardu a to je civilizacijsko dostignuće naprednog svijeta koje smo mi dosad preuzimali

Uvođenjem nadstandarda​ – košarice usluga po nama:

1. dijeli pacijenata prema platežnoj moći

2. vraća nas u razdoblje nejednakosti u javnom zdravstvu

3. prisiljava (po nama) liječnika na ponašanje suprotno Hipokratovoj (Ženevskoj) zakletvi i Kodeksu medicinske etike.

4. podrazumijeva primjenu dvije vrste medicine, dvije vrste liječenja, dva pristupa prema pacijentima i dva ishoda liječenja kako akutnih tako i kroničnih bolesti

5. pretvara bol i bolest u izvor zarade (profit i extra profit)

6. zbunjuje pacijente i otvara mogućnosti zlorabljenja i zarađivanja na bolesti, strahu i neznanju pacijenata nas običnih smrtnika.

7. smanjuje po nama povjerenje i ruši ugled liječnika odvajajući ga od njegovih pacijenata.

​8. vraća nas u mrak privatluka zdravstva 19. stoljeća​ i napuštanje dostignute civilizacije liječenja na zlatnom standardu naprednog svijeta u 2016. godini.

Preko medija najodgovorniji u zdravstvenoj vlasti pričaju o nepotrebnim dijagnostičkim postupcima.

Naglašavamo da mi obični smrtnici ne možemo sami sebe poslati na dijagnostičke postupke i pr​ep​isivati sami sebi​ terapije to umjesto nas rade liječnici.

Ako postoji prostor za uštedu zbog nepotrebnog liječenje i nepotrebnih pretraga, a kao pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga smo sigurni da takve mogućnosti postoje, tada je razumnije i medicinski opravdano zaštiti pacijente od nepotrebnih i uvijek moguće štetnih medicinskih postupaka nego uskratiti potrebno liječenje i potrebne postupke.

Drugim riječima, kao pacijenti smatramo da se uštede u zdravstvu trebaju postići većom stručnošću i zalaganjem (radom) i zaštitom pacijenata od nepotrebnih postupaka umjesto uskraćivanje potrebnog liječenja uvođenjem košarice usluga i nadstandarda.

Nadstandard ruši temelj solidarnog javnog zdravstva – solidarnost. Naime, pravednost u javnom ima drugačije značenje nego pravednost u svakodnevnom životu. Pravednost u solidarnom javnom zdravstvom sustavu (SJZS) ne podrazumijeva svima jednako – svima prema standardu (standardan broj pretraga, lijekova, operacija godišnje) nego nejednakost – svakome prema potrebama.

To znači da će bolesniji primati više zdravstvenih usluga od zdravih. To je stoga što zdravi svoje neiskorištene zdravstvene usluga solidarno i nesebično poklanjaju bolesnima. Ta solidarnost zdravih prema bolesnima i jest temelj SJZS (u privatnom zdravstvu te solidarnosti nema nego svako plaća sebično – samo za sebe).

Uvođenje nadstandarda i košarice usluga srušiti će taj temelj pa nakon njegovog uvođenja više ne možemo govoriti o solidarnom ili socijalno osjetljivom javnom zdravstvu.

Pozdravljamo težnju za unaprjeđenjem javnog zdravstva, ali prije toga predlažemo javnu raspravu i konzultiranje stručnjaka kako najavljenim mjerama ne bismo učinili više štete nego koristi.

Pitamo ​lobiste (koji rade u SJZS) tajkunizacije SJZS​ je li se​ ​vi​ ​ odričete hrvatske sirotinje za liječenje na zlatnom standardu koji je civilizacijska tekovina naprednog svijeta a koju smo mi do sada preuzimali?

Naglašavamo da mi u UHP-a smo protiv modela po kojem se je privatizirala stomatologija i da ne bi smjela se po modelu stomatologizacije privatizirati sva primarna zdravstvena zaštita.

Mi u Udruzi hrvatskih pacijenata o tajkuniziranoj stomatologiji govorimo već 10-tak godina jer smo javno slušali neke lobiste (koji rade u SJZS i slabe ga) sve ove godine na što ciljaju.

To je po nama loše za oboljele a mnogi ne mogu platiti pa nažalost ni djeca neke usluge. O problemima govori i predsjednica Udruge dentalnih tehničara RH gđa Živana Radić koja govori o roblju u 21 stoljeću. Govore i mnogi drugi samo je pitanje:

Pitamo – ​Je li nas vi lobisti tajkunizacije SJZS slušate a da nas čujete ili?​

Da nas čujete onda bi znali da uporno govorimo ne tajkunizaciji SJZS po modelu stomatologije jer je to loše po nama za oboljele.

Po​ nama u UHP-a ne može se govoriti o zadržavanju solidarnosti u javnom zdravstvenom sustavu a da oboljeli neće ništa izgubiti a najavljuje se nadstandard i košaricu usluga.

Po nama to nema logike i ako se uvode nadstandard i košaricu usluga u današnje stanje u SJZS oboljeli gube jako, jako puno i neće se moći liječiti na načelu solidarnosti po zlatnom standardu.

Još jednom poručujemo ​l​obistima​ (onima koji rade u SJZS)​ tajkunizacije SJZS i​​ kažemo u nadi da nas čuju:

Ne stomatologizaciji SJZS

Ne nastavku tajkunizacije – privatizacije​

Ne lobistima koji rade u SJZS za miješanje praksi

Ne uvođenju nadstandarda.

Ne dodatnom osiguranju.

Ne u SJZS stvarati sustav za bogate i siromašne.

Ne košarici usluga.

Ne liberalizaciji miješanja praksi jer ako sve to prođe po nama će jačati privatno zdravstvo a slabiti javno.

Kažemo da jačanju SJZS.

Tražimo – nemojte se zalagati za nastavak tajkunizacije i uvođenje nadstandarda i košarice usluga u SJZS jer čete tako
zabiti posljednju brokvu u lijes zvani SJZS jer ako se​ to dogodi po nama bi moglo ostati cca 3000000 najsiromašnijeg hrvatskog puka bez mogućnosti liječenja po zlatnom standardu koji smo dosada imali.

Zanima nas – Je li doista vi koji vodite SJZS​ želite ući u povijest po tome?

P​itamo ​hoće l​i vas​​ mučiti savjest i hoćete li sa tim moći živjeti ako bude oboljelih koji se neće moći kvalitetno liječiti samo zato jer su siromašni (po nama je to većina našeg puka)?

Pitamo se kome smeta SJZS?

SJZS je opće dobro hrvatskog puka i nema alternativu.

Zdravlje čovjeka je za nas najveća vrijednost našeg društva i to moramo sačuvati po svaku cijenu na načelu solidarnosti i liječenju svih građana po zlatnom standardu.

Mi u UHP-a​​ ​smatramo da se može i mora jačati SJZS i zadržati liječenje po zlatnom standardu.

Privatno zdravstvo podržavamo ali neka se razvija privatnim kapitalom a ne urušavanjem SJZS.

Narod.Hr: Što vi kao Udruga hrvatskih pacijenata predlažete, na koji bi se način Hrvatska mogla u zdravstvenom segmentu uklopiti u EU standarde s obzirom na činjenicu da se najveći dio proračuna troši na zdravstvo (postotak od proračuna)?

Mario Drlje: ​Hrvatska ima dobar zdravstveni sustav​ jer od naprednog sustava preuzima civilizacijsku dostignutu razinu liječenja na zlatnom standardu.

Mora se hitno mijenjati način iupravljanja i uvesti osobnu odgovornost za sve što je loše, vidite pod točkom 3.

​Moramo zadržati načelo solidarnost u SJZS i pravo na liječenje osiromašenog hrvatskog puka na zlatnom standardu.​

Narod.hr: Kome se u Hrvatskoj pacijenti mogu obratiti ako su nezadovoljni zdravstvenim uslugama? Na koji način pomaže Vaša udruga?

Mario Drlje: ​Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)​ humanitarna je udruga i dostupna je na broj mob 0911877654 i e-mail:marijodrlje1@gmail.com 24 sata na dan svekolikom hrvatskom puku​.

Hrvatski puk nas može kontaktirati telefonom, poštom pisano, mailom, neposredno ali uz dogovor na tel​ 0911877654.

​O nama se možete detaljnije upoznati na mom blogu: ​
http://najdoktor.com/udrugahrvatskihpacijenata

​Svakako predlažem da se zainteresirani osim UHP-a javljaju i medijima, MIZ-u, HZZO-u, Povjerenstvima za zaštitu prava oboljelih​, svim udruga koje se bave za​š​titom prava oboljelih ali sve molimo da to rade civilizirano i argumentirano.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.