Markovini iz Nove ljevice smeta darovanje državne imovine Crkvi kao kompenzacija za ono što su joj komunisti oduzeli

Foto: fah

Ministar državne imovine Goran Marić i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić potpisali su u petak ugovor kojim država daruje Katoličkoj crkvi na površini od gotovo 31.000 metara četvornih bivše vojarne Dračevca nekretnine vrijedne 84 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Marićevim riječima, darivanjem Crkvi zemljišta na Dračevcu za izgradnju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, potvrđuje se “da imovina treba služiti ljudima” i tim primjerom se potvrđuje “da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti”, a grad Split “opredijeljenost za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan”.

Kako je obrazloženo, na temelju Ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, tim činom RH daruje Crkvi zamjensku nekretninu za nekretnine koje nije moguće “u naravi” vratiti Katoličkoj crkvi a koje su joj oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vlasti.

“Katoličkoj crkvi komunistička je vlast oduzela toliko imovine kao što to nikad i nigdje u povijesti nije zabilježeno. Republika Hrvatska daruje ovo zemljište Crkvi kako bi dijelom nadoknadila ono što joj je oduzeto i ovaj iznos u vrijednosti od 84 milijuna kuna se odbija od ukupne oduzete imovine kao dio te imovine”, objasnio je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, povjerenstvo koje je zaduženo za povrat imovine Katoličkoj crkvi u posljednjih petnaestak-dvadesetak godina “nije baš najbolje funkcioniralo” te je ovo najbolji način kompenziranja oduzete imovine Crkvi.

“Ovo je mala kompenzacija za ono što je Crkvi oteto i oduzeto. Hvala Bogu da je prošlo vrijeme otimačine i nadamo se kako se ono više nikad neće vratiti”, rekao je ministar državne imovine i dodao kako još ima “dosta za realizaciju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske”.

Napad Dragana Markovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako smo se već nagledali podaničkog odnosa države prema Katoličkoj crkvi, potpisivanje splitske darovnice, kojom je Republika Hrvatska poklonila Katoličkoj crkvi dio vojarne na Dračevcu, vrijedan 84 milijuna kuna, definitivno spada u jedan od najboljih primjera tog odnosa. Pri čemu čovjek ne zna što je zabavnije, to što se ovakva, ne zna se koja po redu u tom gradu, darovnica odnosi baš na Split, ili nadahnuto obrazloženje ministra Marića, u koje je uspio ubaciti sve što mu je palo na pamet i što s aktualnim trenutkom nema nikakve veze”, napisao je predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina na Telegramu.

“Iznio je Marić tvrdnju o povratku kršćanskim vrijednostima i stav o tome da se radi o kompenzaciji za otetu imovinu, koja interesantno ne vrijedi kad se radi o nekim drugim zajednicama ili pojedincima, ali daleko najluđe od svega što je rekao odnosi se na društvenu ulogu koju darovnica ima. Ministar je, ukratko rekao kako darivanjem Crkvi zemljišta na Dračevcu za izgradnju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, Vlada i Ministarstvo državne imovine potvrđuju svoju filozofiju ‘da imovina treba služiti ljudima’ i tim primjerom se potvrđuje ‘da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti’, a grad Split ‘opredijeljen za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan’.

Krenemo li od zadnjeg opredijeljenja za obnovu vrijednosti od kojih je Split sazdan, ne znamo u kojem točno smislu Marić to misli. Ako je riječ o arhitektonskom, Split je uglavnom sazdan u vrijeme socijalističkog modernizma, što su upravo prepoznali u njujorškoj MoMi, u kojoj traje izložba o arhitekturi jugoslavenskog socijalizma i u kojoj je Split značajno zastupljen. Jezgra grada, Dioklecijanovu palača, sazdana je pak u antičko pagansko vrijeme i zapravo je skvotirana od strane izbjeglih Salonitanaca, dok je Dioklecijanov mauzolej, kako ministar voli reći, otet i pretvoren u katedralu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko je pak ministar mislio, što izgleda puno vjerojatnije, na neke intelektualne, duhovne i civilizacijske vrijednosti na kojima je Split sazdan, one se svakako odnose na otvoreni duh Mediterana i snažnu antifašističku baštinu…”, napisao je Markovina.

Nova ljevica – tko su ljudi koji stoje iza nje?

Tko je Dragan Markovina?

Dragan Markovina rođen je u Mostaru 6. veljače 1981., djelatnik je odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Povjesničar Dragan Markovina na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je u rujnu 2004. na temu “ZAVNOH-temelji i političko djelovanje”, a na Filozofskom fakultetu u Splitu viši je asistent. Dragan Markovina za Documentu u videu iz serije Osobna sjećanja koji traje više od sata govori o sebi i svojoj obitelji. Odrastao je miješanoj hrvatsko-srpskoj obitelji. Djed je bio pukovnik u JNA. Početak rata dočekao je u Mostaru, u dobi od jedanaest godina te kroz svoja sjećanja na djetinjstvo “svjedoči o poremećaju međunacionalnih odnosa i govoru mržnje koji je nastupio.” Opisuje kako je JNA evakuirala Srbe, otac “kao narodni zastupnik” nije htio otići, ali je predložio ostatku obitelji da mogu otići u Beograd jer će tamo biti sigurno. S majkom i bratom odlazi u izbjeglištvo u Lumbardu na otoku Korčuli te tamo završava osnovnu i srednju školu. U videu između ostalog kaže da su se na popisu iz 1991. otac i on izjašnjavali kao Hrvati, a brat i majka kao Jugoslaveni, ali danas je on “žešći Jugoslaven od ikoga”. Dodaje da mu je otac “pisao hrvatskom varijantom jezika, ali kad god bi vikali Jugoslavija ili išla himna Hej Slaveni mi bi se u stanu digli na noge i slušali tu himnu. Ja danas kad čujem Lijepu našu molim Boga da Hrvatska izgubi. Meni Hrvatska ništa ne predstavlja”. Na pitanje da usporedi II. svjetski rat i Domovinski na predstavljanju Antifašističke lige u Splitu, Markovina je odgovorio kako je ovaj prvi imao tri cilja – obranu zemlje, borbu za socijalističko društvo te uspostavu bratskih odnosa među različitim narodima. “To su bili plemeniti ciljevi, koji jesu imali svojih devijacija“, rekao je Markovina nastavivši kako je Domovinski rat, jednako kao i II. svjetski rat, za cilj imao obranu od neprijatelja. No, drugi cilj Domovinskog rata, onaj politički, HDZ-ov bio je stvaranje nacionalističke države bez manjina i s jako izraženim uplivom Katoličke crkve u politička pitanja. Tuđman je za Markovinu autokrat, “koji je usmjerio Hrvatsku u okrilje Vatikana, ponajprije putem Vatikanskih ugovora, ali nije dopustio definitivno otklizavanje sekularne države u katoličku džamahiriju”, ali za njega su stvari danas dosta drukčije, pa “živimo usred ulično-crkvene revolucije koja želi srušiti i posljednje barijere koje su devedesetih stavljene pred klerikalna nastojanja.” Milanovićevu Vladu optužuje da je “propustila pokrenuti kampanju Protiv sa svim raspoloživim kapacitetima” da bi zaustavila referendum o ustavnoj definiciji braka i da “ostaje sasvim jasan dojam da tzv. lijevo-liberalna koalicija nije ni približno pokrenula akciju kojom bi mobilizirala pristojan svijet da opstruira nastojanja Željke Markić i ostalih talibana.”, piše Dragan Markovina na portalu Stav udruge Cenzura plus koja je od Ministarstva kulture dobivala potpore, a udruga je korisnik i institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.