Matica hrvatskih sindikata upozorava na HRT-ovu pristranost oko uvođenja eura

Foto: fah

Matica hrvatskih sindikata, referirajući se u utorak na aktualnu javnu raspravu o prednostima i nedostacima uvođenja eura u Hrvatskoj, izrazila je zabrinutost jer Hrvatska radiotelevizija (HRT) pristrano informira građane o potencijalnim posljedicama ulaska Hrvatske u Europsku monetarnu uniju.

Teško je ne primijetiti kako se u medijskom prostoru HRT-a kontinuirano promiču isključivo afirmativni stavovi, u potpunosti usklađeni s proklamiranim ciljevima politike Vlade i HNB-a, dok se drugačija mišljenja i upozorenja relevantnih strana zanemaruju i guraju u drugi plan, ocjenjuje u priopćenju predsjednik Matice Vilim Ribić.

U televizijskim izvještajima sa skupa koji je nedavno organizirala Vlada o tome nije bilo niti jedne kritičke primjedbe, sasvim sukladno organizaciji Vlade koja na skup nije pozvala zastupnike suprotnih mišljenja. Tada su u raspravnim emisijama HRT-a sudjelovali isključivo pobornici ulaska u eurozonu.

Nakon jučerašnje konferencije u “Temi dana” sudjelovala su dva ekonomska stručnjaka, obojica zagovornici skorog uvođenja eura. Na internetskom izvještaju dominira 15-minutno izlaganje guvernera HNB-a., a kritičke primjedbe jedva da su prenesene, upozorava Ribić.

Uvođenje eura nesumnjivo ima prednosti, ali postoje i ozbiljne dvojbe i nedostaci, kaže Ribić i dodaje kako u takvim okolnostima javna rasprava treba biti rasprava, a ne propaganda.

Prema HRT-u cijela zemlja i ekspertna zajednica nalazi se u konsenzusu oko ulaska u eurozonu. To nije tako, naglašava Ribić i tvrdi kako ulazak u eurozonu u uvjetima sasvim neizvjesne budućnosti Europske unije može biti kobna strateška pogreška, pa to nikako nije tema o kojoj ne treba čuti sva mišljenja.

Reducirati problem samo na tehničko-mikroekonomske prednosti ulaska u EU, a zanemarujući makroekonomske, politekonomske i političke dubioze krajnje je opasno, smatra Ribić. Napominje kako hrvatski građani ne znaju da najnaprednije europske zemlje izvan Eurozone (Češka, Švedska, Danska) ne srljaju u euro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž