Medved: Postoji niz indicija za šire područje Gračana da su ondje počinjeni komunistički zločini

Foto: fah

Ministarstvo hrvatskih branitelja koordinira iskapanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća na zagrebačkim Gračanima. Prilikom radova na početnoj postaji nove žičare pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice u Gračanima.
Povjesničari i svjedoci smatraju kako bi se moglo raditi o 800 osoba, pripadnika vojnih formacija NDH i civilima. U traganju sudjeluju i posebno obučeni psi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je izjavu za novinare u vezi s probnim iskapanjem zbog indicija o masovnoj grobnici u Gračanima. Nakon što su počeli građevinski radovi, a u skladu s indicijama iz svoje nadležnosti, pokrenuli smo probno iskapanje kako bismo utvrdili radi li se o masovnoj grobnici. Postoji niz indicija za šire područje Gračana da su ondje počinjeni zločini. U skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji sa svim službama, pokrenuli smo iskapanje, rekao je Medved.

Ne želimo nagađati postoje li grobnice, već pokrećemo probno iskapanje. Ako se pronađu kosti, postupit ćemo u okviru protokola, a ako ne, otklonit ćemo mogućnost i omogućit ćemo investitoru nesmetani rad, dodao je. Ministar branitelja kazao je da na ovoj lokaciji zasad nisu pronađeni tragovi. Mi smo imali nekoliko svjedočenja, a to između ostalog i spada u red indicija. Zato ovako temeljito pristupamo probnom iskapanju, napomenuo je. Odgovarajući na pitanje što očekuje, koje bi se žrtve mogle naći potvrde li se masovne grobnice, Medved je rekao kako je to različita struktura – od vojnika do civila.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt