Milanović: ja ovlasti za smjenu nemam – Kolarić: Milanović ne zna statut

Premijer Zoran Milanović je istaknuo je na današnjoj konferenciji da je Željko Sabo biran na “najvišoj razini organizacije” koja je Konvencija SDP-a čime je u nemogućnosti da ga kao člana predsjedništva politički suspendira te da teoretski osoba može jedino odstupiti sama, a za uhićenu Merzel rekao je da je još puno stvari nepoznato. No, Aleksandra Kolarić, koju je Milanović isključio iz stranke zbog “verbalnog delikta” upozorila je da je predsjednik SDP-a po statutu mogao predložiti glavnom odboru  isključenje Sabe i Merzel iz stranke, ako smatra da su naštetili SDP-u.

Na pitanje koji pravni dokaz mu je potreban da propita članstvo Merzel u SDP-u, osim pravomoćne presude, Milanović je odgovorio da je to za početak optužnica da vidimo koji je činjenični supstrat i što joj se stavlja na teret.

“Ja te ovlasti nemam. To su ljudi koji su izabrani na konvenciji, nisam ih birao ja, oni su moji kolege u predsjedništvu i njih predsjedništvo ne može smijeniti. Ostavka je moralna stvar, kada kao predsjednik Vlade tražim nečiju ostavku to radim kao predsjednik Vlade u okviru zakona. Kao predsjednik stranke mogu samo apelirati na nečiju savjest ali dok ne dobijem odgovore na konkretna pitanja o tome neću govoriti”, rekao je Milanović.

Što se tiče slučaja sisačko-moslavačke županice Milanović je rekao da još uvijek nema optužnice i da je cijeli niz stvari još nepoznat.

“Kada vidimo optužnicu, kada vidimo za što je se konkretno tereti, a tereti je se prema navodima iz medija za nekoliko financijskih zlouporaba, onda ćemo moći donijeti u okviru svojih političkih ingerencija nekakvu odluku i nekakav politički stav, prije toga nažalost ne, to izlazi izvan mojih ovlasti”, rekao je Milanović.

Milanović je još jednom istaknuo da SDP ima političku odgovornost od koje ne bježi i da je upravo iz tog razloga i sazvao konferenciju ali da nemaju uvid u dnevno poslovanje stranačkih ogranaka.

Na pitanje novinara kako je iz stranke onda izbačen netko radi verbalnog delikta, kao primjerice Aleksandra Kolarić Milanović je rekao: “Postoje granice ljudskog ponašanja u kojima kada vas netko kleveće, kada vas uspoređuje s kriminalnom organizacijom i to naziva slobodom mišljenja nešto treba napraviti”.

“Glavni odbor, morao bi u skladu sa Statutom SDP-a, na sljedećoj sjednici otvoriti raspravu o skandalu Sabo i Lovrić Merzel i donijeti zaključak o njihovoj suspenziji sa svih stranačkih funkcija. To je jedina politički ispravna i odgovorna odluka”, poručuje Aleksandra Kolarić u izjavi za Politikaplus i na twitteru.

“Ponašanje Zorana Milanovića i članova Predsjedništva SDP-a čini tešku političku štetu stranci. SDP nije njihova privatna “prćija” da ga na ovaj način uništavaju i u blato bacaju pozitivno Račanovo političko nasljeđe. Milanovićeva nesposobnost i “sistemska greška u razmišljanju”, kako je to nazvala Mirela Holy i oportunizam i karijerizam članova Predsjedništva uništavaju reputaciju i vjerodostojnost stranke. Građani vodstvu SDP-a više ne vjeruju. Odgovornost za gubitak izbora i dovođenje HDZ-a ponovno na vlast, ako se tako dogodi, bit će na Milanoviću i svim članovima Predsjedništva SDP-a, kaže Kolarić i zaključuje da Milanović nije procjenitelj štete – on je počinitelj štete.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr