Boris Miletić: teritorijalni ustroj došao do apsurda

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić smatra da je hrvatski teritorijalni ustroj došao do apsurda te da je program predsjedničkog kandidata Ive Josipovića za ustavnim promjenama najkonkretniji plan za temeljitu reorganizaciju preustroja Hrvatske i najbolje rješenje za ekonomski oporavak zemlje.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u subotu u Puli rekao je da je Hrvatska izuzetno centralizirana zemlja i da je današnji hrvatski teritorijalni ustroj došao do apsurda. Upravo zato, istaknuo je, smatra inicijativu predsjedničkog kandidata Ive Josipovića odnosno njegov predloženi program ustavnih promjena kao najkonkretniji plan za temeljitu reorganizaciju preustroja Hrvatske te najboljim rješenjem za ekonomski oporavak zemlje.

“To je prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske da se netko u državnom vrhu otvoreno založio za regionalni ustroj i decentralizaciju”, izjavio je Miletić dodavši da su reforme nemoguće bez promjene Ustava.

Ustvrdivši kako se “punih dvadeset godina čekaju administrativne reforme koje bi racionalno uredile ekonomski i povijesni prostor Hrvatske kao zemlje snažnih regija”, Miletić je izjavio kako je nemoguće povlačiti “ozbiljna sredstava” iz Europskih fondova bez snažnog regionalnog ustroja.

“Jako griješe oni koji misle da postoji jednakost između centralizacije i integracije. Posljedice su upravo obratne, centralizacija vodi dezintegraciji” – rekao je Miletić dodavši kako “decentralizacija treba značiti nova prava i ovlasti za županije, gradove i općine, ali i nove odgovornosti”.

Po njegovim riječima, Istra je već pokazala da zna upravljati svojim razvojem i da postoji niz projekata po kojima je bila i ostala lider u Hrvatskoj jer se upravo “IDS od svog osnutka zalaže za decentralizaciju i regionalni ustroj”.

U prilog tomu on je iznio dva primjera, jedan pozitivan i jedan negativan koji, kako je rekao “na najbolji mogući način pokazuju koristi od decentralizacije i štete od centralizacije”.

Dobrim primjerom spuštanja odgovornosti na nižu razinu Miletić smatra onaj u kojem su lokalna i regionalna samouprava preuzeli od države izdavanje građevinskih dozvola i riješili sve zaostatke te ubrzali proces izdavanja dozvola. Lošim primjerom drži centralizirano gospodarenje poljoprivrednim zemljištem od trenutka kada je država osnovala agenciju za zemljište te je, kaže, “sve naprosto stalo”.

“Stvaranje regija je prvi neizostavni korak u provođenju strukturnih reformi bez kojih nema ekonomskog rasta i oporavka. Protivnici regionalizacije Hrvatske su čuvari poretka i odnosa iz ranih devedesetih koji nisu ni primijetili da je Hrvatska postala članica EU u kojoj je regionalna politika ključ strukturnog prilagođavanja”, rekao je Miletić.

Po njegovim riječima, iskustva Poljske i Danske “pokazuju put koji je uključen u temelje Josipovićevih reformi”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah