Ministar Aladrović: ‘Mirovine će biti isplaćene u redovno vrijeme’

Foto: Snimka zaslona

U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” gostovao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava. Aladrović je govorio o projektu “Zaželi”, mirovinskom sustavu te isplati mirovina.

– U projektu “Zaželi” zaposleno je preko 6000 žena, to je vrlo hvale vrijedan program, koji je financiran iz EU fondova. Projekt koji izaziva zanimanje izvan granica Hrvatske. Projekt je uspio i vidljivi su rezultati. Želimo omogućiti dodatna sredstva, 300 milijuna kuna smo namijenili za projekt Zaželi 2. Teško zapošljive skupine i žene u ruralnim područjima, prioritetni su za zapošljavanje. Dosad su aplicirale Slavonske županije, Bjelovarsko-Bilogorske županije, dalmatinsko zaleđe, one su vrlo su zastupljene u projektu, naglašava Josip Aladrović.

Aladrović ističe kako se želi postići kroz program za suzbijanje neprijavljenog rada, donijeti nacionalni program, gdje će se afirmirati ne postizanja rada na crno, pa i represivnog djela, da se rad na crno što više smanji.

– Odvraćanje od ne prijavljenog rada kroz institucije. Želimo postići kompromis između mrkve i batine. Bit će edukativna i represivna svrha akcije. Postojat će bijele i crne liste. Za rad na crno vežemo isplate plaće na ruke, a treba naglasiti nedostatak prijava na osiguranja, dodatnog rada, prekovremenih sati, to je niz mjera koje krše zakonske osnove. Očekujemo pomoć socijalnih partnera, kaže Aladrović.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže kako su uvijek prihodi i rashodi u nekoj korelaciji.

– Mi očekujemo priljev sredstava. Želimo administrativno rasterećenje gospodarstva. Naša ideja je da svi imaju jednake šanse na tržištu. Nama kao društvu i državi nije prihvatljivo da rad na crno bude konkurentan kod zapošljavanja i opcija ili izbor kod radnika, kaže Aladrović.

– Zakon je temelj rada radne skupine. Smatramo da je ovo jedan način borbe protiv siromaštva starijeg stanovništva u Europi. Svaka zemlja stvara svoju praksu. Nacionalna naknada za starije osobe bit će 800 kn. Očekujemo da ćemo u prvoj godini imati 150 milijuna dodatnih sredstava koje ćemo imati u proračunu. Vidimo to kao efikasan način borbe protiv siromaštva. Institut koji je dugo najavljivan, očekujemo da će 1.1.2021. biti pokrenut. 20 000 ljudi bi se trebalo uključiti u korištenje mirovine. Ta brojka će se povećavati s vremenom. Sredstva će biti veća s vremenom, u 10 godina bit će izdvojeno 2 i pol milijarde kuna na institut, za borbu protiv siromaštva. Trenutno se koristi 40 milijardi kuna za mirovinski sustav. Bitna je održivost sustava, naglašava Josip Aladrović.

Aladrović naglašava kako se nikakav problem neće pojaviti oko isplate mirovine.

– One će biti isplaćene u redovno vrijeme. To je neozbiljnost sindikata koji plasira ovakve teme u javnost. Umirovljneici nemaju potrebe za nikakvom brigom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt