Foto: snimka zaslona

Zagrebački Županijski sud presudio je da je nezakonit. U obrazloženju se navodi da sindikat ORCA nije u dobroj vjeri pregovarao s Upravom o novom kolektivnom ugovoru te da spor ne želi riješiti mirnim putem. Predstavnici sindikata – ovakvim su razvojem događaja očekivano razočarani. Najavljuju tužbu Vrhovnom sudu. S druge strane – Uprava poziva na nastavak pregovora, javlja HRT.

Sud zabranio štrajk u Croatia Airlinesu: Proglasio ga nezakonitim

“Radi se o nepravomoćnoj presudi. Drago mi je da nije došlo do štrajka, jer to nije dobro za CA ni za Hrvatsku u turističkoj sezoni”, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ponovio je da bi štajk bio poguban za CA, tvrtku koja je bila na popisu strateških tvrtki, a sada je u nacionalnom programu reformi i traži strateškog partnera. Postupak izbora konzultanata je u tijeku i vjerujem da ćemo na jesen imati odgovor na koji način izabrati strateškog partnera. CA treba svježi kapital i to je u jednom trenutku jedino rješenje”, dodao je.

 Ministar Butković odbacio optužbe da je vršio politički pritisak na sud: ‘Štrajk nije u interesu tvrtke ni radnika Croatia Airlinesa’

Ponovio je kako svojim pismom Croatia Airlinesu nije utjecao na sud jer sa sudom nije ni komunicirao. “Ja sam napisao pismo Upravi Croatia Airlinesa i radnicima da bi štrajk bio nešto što bi imalo nesagledive posljedice za tvrtku”, poručio je.

Slučaj Croatia Airlines: Kako je uspješna hrvatska kompanija došla pred propast?

Početkom srpnja sindikati su najprije odgodili štrajk nakon sastanka s premijerom Penkovićem koji je, kako su naveli, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

“Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro”, najavili su iz sindikata ORCA početkom ovog mjeseca, nakon čega je uslijedila odluka Suda o zabrani štrajka.

Podsjetimo, ministar Butković  prije mjesec je dana medijima kazao da će se odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa, znati uskoro. Nepostojanje uprave imenovane na puni mandat jedan od problema na kojeg upozoravaju zaposlenici, a za njega je nadležna Vlada.

Unatoč obećanju prije mjesec dana, nova uprava nije imenovana prije ljetne pauze u radu Vlade.

Ministar je tada, što se tiče izbora nove uprave, rekao da je natječaj u tijeku i da ga treba završiti. “Ubrzo ćemo donijeti odluku o novoj upravi, a usporedo ćemo nastaviti dijalog oko svih otvorenih pitanja”, kazao je ministar početkom srpnja.

Izvor: narod.hr