Ministar Horvat opovrgava izjavu Nizozemaca da nisu zainteresirani za Uljanik: Navodi ‘silne sastanke koji su se dogodili’

Foto: fah

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ustvrdio je da su vođeni razgovori s nizozemskim brodogradilištima Damen i Royal IHC oko Uljanika, a kako će se u konačnici vidjeti hoće li ona iskazati svoju ponudu.

>Nizozemci demantiraju ministra Horvata: ‘Uopće nemamo interes za hrvatska brodogradilišta’

Podsjetimo, iz Royal IHC-a su poručili kako za Uljanik ili bilo koje drugo hrvatsko brodogradilište – uopće nisu zaineteresirani.

“Ograđujemo se od bilo kakvih glasina da će postojati zajednička ponuda tvrtke Royal IHC i tvrtke Damen za bilo koje brodogradilište te općenito nismo zainteresirani za bilo kakve ponude za hrvatska prodogradilišta”, rekla je glasnogovornica Royal IHC-a Charlotte Geerdink.

Za ponudu Damena Geerdink kaže da nije čula ništa.

Ministarstvo gospodarstva, pak, tvrdi da informaciju o nezainteresiranosti Royal IHC-a nemaju, a da komunikacija s Damenom još uvijek traje i da je prvotni upit iz te tvrtke bio usmjeren na to bi li uopće bila prihvatljiva zajednička ponuda, na što je odgovor Ministarstva bio potvrdan.

Ministar Horvat i dalje tvrdi da su Nizozemci zainteresirani

Na tvrdnju novinara da su jučer kontaktirali oba ta brodogradilišta i da im je iz njih rečeno da nemaju baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, Horvat je kazao da je dobro ako su to informacije koje su dobili, no kako on već nekoliko dana potvrđuje činjenicu da je u Damen poslano pismo s informacijom da je otvoren data room.

“Prema mojim informacijama, koje tijekom jučerašnjeg dana imam od Uprave Uljanika, oni se još uvijek nisu pojavili u data roomu”, izjavio je Horvat novinarima uoči sjednice Vlade.
Naime, iako je Horvat ranije izjavio kako postoji interes nizozemskih brodogradilišta Damen i Royal IHC za zajedničku ponudu za Uljanik, ta brodogradilišta su kasnije to opovrgla.

Horvat napominje da su u data roomu trenutno dva potencijalna partnera i dodaje kako je siguran da će do 18. siječnja biti barem još jedan.

Ustvrdio je da su s predstavnicima Damena i Royal IHC-a vođeni razgovori i održavani kontakti te kako je IHC na stol stavio čak tri varijante za koje je bio zainteresiran.

Podsjetio je i da Royal IHC ima registriranu tvrtku u Rijeci, gdje radi gotovo 50-ak ljudi koji su “na ovaj ili onaj način potekli iz 3. maja”.

“Hoće li u konačnici iskaza tih interesa biti, bit ćemo sigurni zaključno sa 18.-im, a tvrdim odgovorno i siguran sam da ćemo do 25.-og imati dvije ozbiljne ponude i za brodogradnju u Rijeci i onu u Puli”, poručio je Horvat.

Na pitanje novinara znači li to da nizozemska brodogradilišta lažu kada kažu da nemaju nikakav interes, Horvat kao potvrdu da je interesa bilo navodi “silne sastanke koji su se dogodili”.

Poručio je da je s obzirom na situaciju u brodogradilištima u Puli i Rijeci trenutno vrlo teško išta prejudicirati i prognozirati, no i poručio novinarima da budu sigurni kako svi potencijalni partneri Uljanika “jako dobro prate” što rade mediji.

“Volio bih da su informacije koje im dajete provjerene i točne, tako da, ako nam već ne želite olakšati, barem ne otežavate komunikaciju s partnerima”, poručio je Horvat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina