Ministar Bauk traži ispravak svoje izjave o hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti i Hrvatima koji žive u BiH

Ministarstvo uprave zatražilo je od portala Narod.hr ispravak, tvrde, netočnog navoda. Ispravak se odnosi na članak: Ministar Bauk: među ‘biračima viška’ najbrojniji su iseljeni Srbi, a Ministarstvo uprave navodi kako je netočan sljedeći citat:

“U Republici Hrvatskoj postoji veliki broj državljana koji stvarno ne žive u državi. Postoje tri skupine u registru birača – prva je najveća i obuhvaća pripadnike srpske manjine koji su prije rata živjeli u Hrvatskoj, no napustili su zemlju iako imaju dokumente s prebivalištem na kojem su živjeli prije rata. Drugu skupinu čine Hrvati iz BiH koji žive ondje, a imaju dokumente s prebivalištem u Hrvatskoj. Treća skupina je najmanja i riječ je o “gastarbajterima” na privremenom ili trajnijem radu izvan Hrvatske. U popisima birača nema duhova” rekao je ministar uprave Arsen Bauk, gostujući jutros na Hrvatskom radiju.”

Ministarstvo uprave tvrdi:

“Ministar Bauk, gostujući na Hrvatskom radiju, istaknuo je da Republika Hrvatska ima veliki broj svojih državljana, koji stvarno ne žive u RH te da do najveće razlike dolazi u mjestima u kojima su prije rata u većini živjeli pripadnici srpske nacionalne manjine koji su zbog ratnih okolnosti otišli iz RH i nisu se vratili, a imaju svoje osobne dokumente na adresama na kojima su živjeli prije rata, iz čega nikako ne proizlazi tvrdnja koju navodite u članku.”

Uredništvo želi istaknuti kako je citat pod navodnicima koji je objavio Narod.hr vjerno je prenesen s izvora – stranice Hrvatske televizije koji je i bio naveden u članku na kraju citiranog odlomka i povezan aktivnim linkom.

Pregledom stranice HRT-a utvrdili smo da se sadržaj na toj stranici u međuvremenu promijenio, a ponovnim pregledom emisije utvrdili smo da iako je točno da ministar Bauk nije od riječi do riječi rekao citirano – ministar je ipak rekao sve navedeno.

Zato je uredništvo iz članka uklonilo navodnike, ali smo tekst ostavili neizmjenjen jer je sadržajno točan.

Kako bi zadovoljili i zahtjevu tražitelja navedenom smo pridodali točan citat ministra Bauka, te u ovoj prilici objavili, sukladno Zakonu o medijima, i njihov zahtjev za ispravkom.

Što je točno rekao ministar Bauk

Čitatelje radi informiranosti svakako upućujemo da i sami pogledaju navedeno gostovanje ministra Bauka (video), podsjećamo što je točno ministar Bauk rekao u emisiji “A sada Vlada”.

Ministar Bauk, gostujući na Hrvatskom radiju, istaknuo je da Republika Hrvatska ima veliki broj svojih državljana, koji stvarno ne žive u RH te ih je podijelio u tri skupine:

“Jedna skupina, i tu dolazi do te najveće razlike, to su prvenstveno mjesta u kojima su prije rata u većini slučajeva živjeli pripadnici srpske nacionalne manjine koji su zbog ratnih okolnosti otišli iz RH i nisu se vratili, a imaju svoje osobne dokumente na adresama na kojima su živjeli prije rata”, rekao je Bauk te dodao kako su druga skupina pripadnici hrvatskog naroda koji žive stvarno u Bosni i Hercegovini, ali iz nekog razloga imaju prijavljeno prebivalište i osobnu iskaznicu Republike Hrvatske. Treća skupina su tzv. gastarbajteri, ljudi koji jesu rođeni u Republici Hrvatskoj, živjeli su u nekom od gradova u Republici Hrvatskoj i sad su u inozemstvu na privremenom radu, ili na trajnijem radu.

“To su tri skupine građana koje imaju osobne dokumente u Republici Hrvatskoj, a stvarno žive u inozemstvu i zato dolazi do te razlike. U popisima birača nema duhova. Još postoji jedan zakon, a to je najvažniji zakon za popis birača – Zakon o prebivalištu koji je donesen zajedno s ovim zakonima i koji će u punoj mjeri stupiti na snagu dvije godine nakon donošenja, 29. 12. 2014. godine”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.