HNS-ova ministrica Divjak branila nove kurikule povijesti i hrvatskog: ‘Otvaramo vrata Ježurki Ježiću’

Foto: Fah

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je na prijepore oko popisa lektire u novom kurikulu hrvatskog jezika, poručila da se više neće propisivati svi lektirni naslovi, te istaknula kako očekuje da će ponovna javna rasprava o kurikulu povijesti proteći bez ideoloških prijepora.

Dr. sc. Sanja Bilač: Škola za život prijevara je i zločin Andreja Plenkovića i HNS-ove ministrice Divjak nad hrvatskom djecom

“Želimo reformu koja daje slobodu učiteljima za izbor lektire, u kojoj će i učenici sudjelovati u tom izboru. Moramo se osloboditi toga da sve propisujemo“, poručila je ministrica uoči sjednice Vlade upitana za izostanak “Dnevnika Ane Frank” s popisa obvezne lektire, a što je kritizirao koordinator Ekspertne radne skupine Radovan Fuchs, uz ocjenu da će taj potez naštetiti međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

(VIDEO) Novi kurikul povijesti izazvao raspravu: ‘Zaiskrilo’ između Budaka i Nazora u ‘Otvorenom’

Ministrica je odbacila Fuchsove kritike i istaknula da je “Dnevnik Ane Frank” i sada izborna lektira, a tako je planirano i u novom kurikulu.

“Ne vidim nikakve razlike, i inače je bilo izuzetno puno lažnih vijesti, loših informacija i krivog čitanja u proteklom periodu. Primjerice, ‘Ježeva kućica’ koja sada nije niti u izbornom niti u obaveznom dijelu plana i programa, izbačena je još 1992., a mi sada novim kurikulumom otvaramo vrata Ježurki Ježiću. Tako da to treba pažljivo čitati i moramo znati o čemu se zapravo u reformi radi”, istaknula je Divjak.

(VIDEO) Marija Selak o ‘Školi za život’ HNS-ove ministrice Divjak: ‘Mi smo država eksperiment’

Ministarstvo, kaže, sada radi na opremanju knjižnica i cilj je dati veliki izbor i mogućnost učiteljima da u suradnji s učenicima izabiru djela koja će razvijati interes prema čitanju.

Objasnila je i da u kanon obavezne lektire ulaze samo djela dokazane vrijednosti u književnoj povijesti te da je sada na snazi popis lektire star 25 godina, u kojemu nema najsuvremenijih djela.

Poručila je i kako će se učenici i ubuduće moći identificirati s djelima u kojima se osuđuje holokaust, a to će se najbolje provesti ako sami izaberu djela te tematike.

Upitana za kurikul povijesti, ponovila je da se odlučila na taj korak jer ju je zasmetala relativizacija holokausta u prijedlogu koji je dobila od Ekspertne radne skupine.

Dr. sc. Ante Birin: ‘U nastavi Povijesti izbrisano 700 godina nacionalne povijesti’

Pozvala je sve da sudjeluju u javnoj raspravi, bez ideoloških prijepora, kako bi se najvažniji povijesni događaji prezentirali metodički primjereno kako bi ih učenici razumjeli i bili u mogućnosti zauzeti stajalište, primjerice osudu holokausta.

Kurikul povijesti: HAZU dao negativnu recenziju, bavarska recenzija s netočnim prijevodom, bez potpisa odgovorne osobe

“Ne smije se zaboraviti da je to kurikul, a ne povijesna enciklopedija”, ustvrdila je ministrica koja je kurikul povijesti ponovno poslala u javnu raspravu i zbog prevelike količine sadržaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina