Ministrica Obuljen Koržinek o filmu ‘Dara iz Jasenovca’ i navodnom zahtjevu SAD-a: ‘Nitko nije tražio dozvolu za snimanje u Hrvatskoj’

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod,hr

Početkom listopada, počelo je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o, kako prenosi RTS, “najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru”. Scenarij za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a redatelj je Predrag Gaga Antonijević.

U srpskim se medijima ovih dana pojavilo pismo američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdija. Srpski mediji predstavili su to kao službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj vladi iako je to bio samo mail izaslanika koji i od hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek traži podršku za snimanje srpskog filma o Jasenovcu.

“Izaslaniku SAD-a za Holokaust sam na njegovo pismo odgovorila i objasnila da Ministarstvo kulture nije adresa kojoj bi se redatelj trebao obratiti već eventualno HAVC-u ukoliko traži dozvole za snimanje u Hrvatskoj ili JUSUP Jasenovac ukoliko se želi informirati o činjenicama i povijesti Jasenovca. Prema našim saznanjima ni redatelj niti producent nikad se nisu javili HAVC-u ili JUSUP Jasenovac, a film će se u cijelosti snimati u Srbiji”, rekla je za Večernji list.

“S obzirom na učestale manipulacije u srpskoj javnosti vezano uz Jasenovac, manipuliranje brojem žrtava, ali i negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinskom ratu i stalnog pokušaja povezivanja demokratske Hrvatske s NDH, izrazila sam Posebnom izaslaniku SAD-a za Holokaust sumnju vezano uz ovaj filmski projekt. Prateći proteklih tjedana medijske odjeke u Srbiji, ali i u dijelu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrijebiti tema Jasenovca što uvijek treba osuditi”, dodala je.

> (VIDEO) Srpska kinematografija uz pomoć države ulaže 2,3 milijuna eura u igrani film o Jasenovcu

Scenarij za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a reditelj je Predrag Gaga Antonijević.

“Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smjestili u nekih šest mjeseci poslije bitke na Kozari, do smještanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posljedice su ostale nesagledive“, smatra scenaristkinja, Nataša Drakulić.

RTS nadalje navodi kako je majka jednog od glumaca, rodom sa Kozare – “kao sedmogodišnja djevojčica bila u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški”.

>Nikola Banić i M. Koić: Jasenovac +++ za povijesno nepismene

>Trumpov čovjek slušao kako su uz pomoć bl. Stepinca Židovi preživjeli Jasenovac: ‘Nadam se da će se o ovoj priči čuti i u svijetu’

>(FOTO) Banić i Koić: Arhiv Arolsen protiv jasenovačkog popisa

>Banić i Koić: Enigma nestalih iz ‘Narodnih novina’

“Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu htjeli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno djetešce, provela dvije godine kao rob na jednom kulačkom imanju i to joj je spasilo život“, tvrdi glumac Radoslav Milenković.

U filmu iza kojeg je stala država te je uloženo 2.3 milijuna eura, pojavljuje se i lik fra Majstorovića, kojega su prema tvorcima ovog filma zvali fra Sotona.

Ustvrdivši kako je u Hrvatskoj Jasenovac „tabu tema“, te da bi „sigurno imali problema“ kad bi u njemu glumili hrvatski glumci, redatelj Antonijević je ocijenio kako je u Hrvatskoj „iz nekog čudnog razloga došlo do poplave ljubavi prema NDH“. U distribuciji filma pomoći će Američki filmski producent srpskog podrijetla Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević), a premijera filma očekuje se u travnju 2020. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list