Ministrica Obuljen Koržinek: ‘Povijest je rekla sve o Jasenovcu i tko to dovodi u pitanje trebao bi ostati na margini’

Foto: snimka zaslona

Ministrica Nina Obuljen Koržinek i povjesničar Ivo Goldstein gostovali u na HRT-u te govorili o Jasenovcu i komemoraciji koja je održana u srijedu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da treba doći do konsenzusa, u prvom redu oko poštovanja prema žrtvama i nenegiranja zločina.

Dodala je da kao društvo moramo poštovati žrtve i mlade sugrađane učiti povijesnoj istini – da moraju znati što se dogodilo da se to nikad više ne bi ponovilo. Obuljen Koržinek također je pozvala da povijest prepustimo povjesničarima.

“Mi se moramo baviti sadašnjošću i budućnošću, moramo se baviti time da stvaramo društvo koje će biti tolerantno, uvažavati sve svoje građane, i pripadnike većine i manjine”, rekla je Obuljen Koržinek. Izrazila je uvjerenje da ćemo nastaviti zajednički raditi u duhu uvažavanja.

Obuljen Koržinek ustvrdila je da je povijest rekla sve ili najviše toga što ima reći o naravi tog zločinačkog režima i svega što se dogodilo tijekom 2. svjetskog rata te da to u jednoj uređenoj demokratskoj državi nitko ne bi smio dovoditi u pitanje.

“Takve osobe moraju ostati na margini”, kazala je Obuljen Koržinek.

>Dr. sc. Letica za Narod.hr: ‘Zalažem se da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istraživanje Jasenovca’

>Ministrica Obuljen Koržinek popustila HND-u i lijevo-liberalnim udrugama oko financiranja ‘neprofitnih medija’

>Banić i Koić: Revizionist Ivo Goldstein u raljama Jasenovca

>Novi govor isključivosti nakon Beljaka: Ivo Goldstein smatra Rezoluciju EU parlamenta o totalitarnim režimima katastrofom!

>Dr. sc. Matko Marušić: Kud će suza neg’ na oko – Ivo Goldstein u Banjoj Luci

>Banić i Koić: Kustosi JUSP Jasenovac ponovno promijenili neke podatke na mrežnom popisu žrtava

Goldstein: ‘U javnom prostoru se pričaju svinjarije o Jasenovcu’

“Moramo znati tko je u 2. svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani, od toga počinje i na tome završava svaka diskusija”, ocijenio je povjesničar Ivo Goldstein.

“Na pravoj strani su bili partizani, a na onoj krivoj su bili ustaše, domobrani, četnici i svi ostali”, ustvrdio je.

Počast žrtvama danas je nakon pet godina ponovno zajedno odao cijeli državni vrh te predstavnici žrtava tog logora i udruge antifašističkih boraca. Goldstein kaže da se zajednička komemoracija dogodila u specifično vrijeme te da su organizacije žrtava i antifašisti tražili određene preduvjete za zajedničku komemoraciju, što nije odrađeno, ali se mora odraditi za sljedeću komemoraciju.

“Neki preduvjeti se moraju ispuniti. Moramo prvenstveno poraditi na činjenici na koju nas obvezuje hrvatski Ustav, koji u svojoj preambuli kaže da je ova zemlja antifašistička zemlja i da nema izjednačavanja totalitarizama. Dakle, ova zemlja je bazirana na antifašizmu”, dodao je Goldstein.

Komentirajući manipulacije brojem žrtava Goldstein je rekao da popis ima 83.145 ili 83.881 žrtvu. “Taj popis je stvoren na temelju pojedinačnih istraživanja žrtava, svaka žrtva ima svoju biografiju”, rekao je Goldstein, ustvrdivši da su mogući pojedinačni propusti i greške, ali da na se na temelju njih ne može suditi o cjelini.

“U javnom prostoru se pričaju svinjarije o Jasenovcu”, ocijenio je Goldstein, navevši između ostalog informaciju o tome da se u logoru igrao nogomet, što je promovirano kao veliko otkriće, iako je to već davno bilo objavljeno u Beogradu.

“Taj nogomet se igrao samo godinu dana, a od tih nogometaša preživjela su samo dvojica, koja su pobjegla iz logora. Iz orkestra je preživio samo jedan, i to slučajno, jer su drugi pobijeni”, rekao je Goldstein dodavši da je riječ o alternativnoj povijesti punoj laži.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT