Ivica Kostelić o medijskim podvalama da ih je tata Ante maltretirao: ”Njega je to jako pogodilo, zbog čega mi je jako žao”

Foto: Facebook

Vjerojatno najbolji hrvatski sportaš svih vremena, Ivica Kostelić, gostovao je u podcastu Sportkluba, tema je bilo puno, s Ivicom se zaista može o svemu razgovarati. Naravno, govorilo se i o počecima karijere brata i sestre, Ivice i Janice…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Ivice je jedna impresivna karijera, koju nisu pomutili čak ni pojedini ”hrvatski” mediji, koji su znali obitelji Kostelić podmetati klipove pod točkove.

”Imam sreću da živim na selu, okružen sam prirodom koja mi je u neposrednoj blizini, imam veliku šumu blizu kuće, ja i obitelj smo svaki dan vani. Ja malo i treniram, s obzirom na sjedilački način života, nisam nikad bio toliko doma u životu, mislim da je važno za mentalno zdravlje da odem na trening svaki dan i da se nekako ispušem. Osjećam baš sad veliku potrebu za tim”, kazao je na samom početku najbolji hrvatski skijaš svih vremena, koji je baš ove sezone u skijaškoj reprezentaciji Hrvatske dobio nasljednika, Filipa Zubčića. Kostelić je govorio i kako se nosi s izolacijom, no, prije toga se vratio u sad već davna vremena, u trenutke kada su on i sestra Janica tek počinjali fenomenalan put prema jednako fenomenalnim uspjesima.

”To su najljepše uspomene u mom životu, treninzi u Medvedgradskoj. To je bilo jedno malo dvorište iza zgrade, u prekrasnom ambijentu, okruženo zelenilo. Točno iznad je bila glazbena škola. Nikad neću zaboraviti treninge uz zvuk klavira iz glazbene škole. To je posebna romantika, podsjeća me stare dane Zagreba”,  poručio je profesor skijanja, Ivica Kostelić, koji se s nostalgijom prisjetio slavnih dana…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sve teklo, koliko je napora trebalo, koliko je uloženog truda…?

”Treba pogledati cijeli kontekst, otkud smo potekli. Vi si uzmete da su to nekakvi ljudi koji su si zadali za cilj da budu najbolji na svijetu bez novca i bez snijega. U tom kontekstu morate shvatiti da u svakom slučaju to neće biti običan put, jer dvije stvari koje vam trebaju da biste stvorili skijaša su snijeg i novac. U tom improviziranju, plus rat je na leđima, mi smo morali naći načina da budemo konkurentni bez tih resursa. Tu dolazi do mnogih situacija koje izgledaju spartanski. Nismo mogli spavati u hotelima nego u prirodi. Osim što nemate snijega i novaca, dolazite iz male nacije gdje se natječete protiv velikih nacija koje imaju uhodane sustave, snijeg, tehnološki know-how… Vi te sustave možete pobijediti isključivo na drugi način. A taj način od vas zahtijeva veću žrtvu.”

Ivica Kostelić tvrdi da su njegovog tatu Antu smetale medijske podvale, koje su se u jednom trenutku pojavile, da je maltretirao njega i Janicu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”To žrtvovanje… Ono je u sportu prije ili kasnije neminovno. Ako ste sportaš, žrtvovali ste karijeru nuklearnog fizičara, na primjer. Mi smo svaku večer odlazili u krevet u 9 sati navečer, to je trajalo do kraja karijere. To ima sasvim praktični razlog, sportaš mora spavati više od 8 sati dnevno noću, a najbolje bi bilo deset. Sati prije ponoći vrijede više od sati nakon ponoć. Isti takav praktičan razlog ima i kupanje u potocima. Nismo imali novaca za ledene kupke kao konkurenti, umjesto njih smo se išli kupati u potok. U tome nema apsolutno ništa spartansko. Da smo imali novaca, izbjegli bismo to sve. To je prešlo u priču da nas je stari maltretirao, njega je to i osobno pogodilo, zbog čega mi je žao. Tim više jer mislim da je stav od starog na treningu dosta štreberski. Stvarno smo se jako pridržavali teorije sportskog treninga”, zaključio je nekoć najbolji skijaš svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.