Munjiza: ‘Ako bi se reducirao rad nedjeljom, zaposlenici ne bi odlazili u inozemstvo ili druge industrije’

Foto: Snimka zaslona

Trgovački lanac Pevex pozvao je jučer na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom, poručivši kako se on zalaže za neradnu nedjelju po uzoru na Austriju. Iz Pevexa su poručili kako analize pokazuju da zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu. Neradnu nedjelju komentirao je i direktor Logije koji je istaknuo i neke pozitivne promjene i podatke.

Drago Munjiza, direktor Lonije, kaže kako se on zalaže za regulaciju rada nedjeljom na način da se propiše maksimalno moguć broj radnih nedjelja (12-16) za vrijeme turističke sezone, odnosno u ne-turističkim sredinama po izboru trgovca – i to uz uvjet da plaćeni radni sat prodavača nedjeljom bude minimalno 35% viši od cijene radnog sata ostalih šest dana u tjednu.

“Ako bi se reducirao rad nedjeljom, maloprodaja bi postala atraktivnija djelatnost za potencijalne zaposlenike. Ne bi odlazili u inozemstvo ili druge industrije, a stopa bolovanja i stopa fluktuacije postojećih zaposlenika smanjila bi se za cca 10% što donosi “skrivene” uštede. Društvo Lonia ostvarivalo je nešto manje od 10% tjednog prometa nedjeljom u 2019. Za vrijeme zabrane zbog korone promet se preraspodijeli na subotu (do 40%), ponedjeljak (do 30%) te petak (do 10%) tako da ne planiramo otpuštanja, nego naprotiv i zapošljavamo trgovce koji su donedavno bili deficitarni kadar u RH i okruženju”, ističe Munjiza za Večernji list.

“Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti niti jednog radnika već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati”, kazao je predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević te pozvao vladajuće da reguliraju to pitanje Zakonom o radu i Zakonom o trgovini.

Martin Evačić, predsjednik Udruženja trgovine HUP-a te čelnik NTL-a, ovih je dana kazao kako se svi interesi trgovaca ne poklapaju, no zajednički im je stav da rad ili nerad nedjeljom i blagdanima ne bi trebao biti tretiran kao protuepidemijska mjera.

>Drugi tjedan neradne nedjelje u Hrvatskoj: Koje su reakcije trgovaca, a koje građana?

Iz Supernova Grupe kažu kako njihova iskustva u zemljama u kojima je nedjelja neradna govore da su kupci promijenili navike i nedjeljnu potrošnju preusmjerili u online trgovinu, koja Hrvatskoj, koja nema jake retail online trgovce, ne ide u prilog. Smatraju kako uz trenutačnu situaciju u Hrvatskoj, kada su osjetno smanjeni potrošnja građana i prihodi trgovaca, treba omogućiti rad nedjeljom u cilju oporavka trgovine i gospodarstva te spasa radnih mjesta.

Denis Čupić, direktor F.O. Grupe koja upravlja Westgateom, tvrdi kako je nedjelja važan element profitabilnosti šoping-centara, prije svega neprehrambene trgovine, te da je sloboda rada nedjeljom u Hrvatskoj stečeno pravo gospodarstva.

“Zabrana rada trgovina nedjeljom, posebno uz mogućnost da crpke i kiosci rade, otvara temelj ustavnim tužbama, kao i sama zabrana rada trgovina dok druge djelatnosti nesmetano rade. Pametnim radnim zakonodavstvom treba uvesti red u reguliranje radnih odnosa nedjeljom, a nakon toga će dobro plaćen i zaštićen radnik raditi nedjeljom u trgovinama koje procijene da im je poslovanje na taj dan, i uz definirana radna prava, isplativo”, ocijenio je.

“Zabrana, odnosno ograničenje gospodarske aktivnosti u sektoru trgovine, sigurno će dovesti do manje ostvarenih prihoda u trgovini. U Poljskoj je procjena da zabrana trgovine nedjeljom donosi 3% manji prihod trgovini i 1% manji BDP”, dodao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete Balkans.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list