Nakon Beljaka i SDP-ov gradonačelnik Čakovca napao predstavljanje Leljakove knjige o Jasenovcu

Foto: gradonacelnik.hr

„Na žalost, i taj film i knjiga, vrh su ledenog brijega pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske povijesti”, tvrdi se u priopćenju Grada Čakovca koje potpisuje SDP-ov gradonačelnik Stjepan Kovač, povodom prikazivanja dokumentarnog filma i knjige o Jasenovcu slovenskog publicista Romana Leljaka.

Grad Čakovec povodom prikazivanja filma „Mit o Jasenovcu“ u čakovečkom Centru za kulturu izražava osudu teza spomenutog filma i knjige te naglašava kako nije organizator ni sponzor događanja.

„Centar za kulturu Čakovec autonomna je ustanova, a termin je zakupila Općina Selnica te ga je prema važećem cjeniku i platila, što Centar omogućuje svim zainteresiranima, posebno kad je u pitanju jedinica lokalne samouprave.

Beljak bi zabranio predstavljanje knjige i dokumentarnog filma Romana Leljaka o Jasenovcu

Bez obzira što je pravo na iznošenje vlastitog mišljenja osnovno demokratsko pravo, osuđujem sve pokušaje povijesnog revizionizma, pogotovo onaj koji se odnosi na razdoblje 2. svjetskog rata. Razdoblje 1941. do 1945. godine, odnosno razdoblje marionetske Nezavisne Države Hrvatske, najmračnije je doba hrvatske povijesti. Pod ustaškom zastavom, počinjeni su brojni dokumentirani i dokazani zločini nad pripadnicima drugih naroda, vjera te neistomišljenicima, bez obzira na dob ili spol. Crni je simbol tog razdoblja upravo logor Jasenovac. Svako umanjivanje zločina koji su u ime Hrvatske tamo počinjeni, čine ogromnu štetu Hrvatskoj i njenim građanima“, izjavio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

(VIDEO) Roman Leljak: ‘Djeca s Kozare pokopana na Mirogoju, a vode se na popisu jasenovačkih žrtava’

(VIDEO) Leljak o Zakonu o arhivima: ‘Napisan da bi se izbjegla mogućnost povezivanja današnjih političkih aktera s nečasnom prošlošću’

Gradonačelnik Kovač dodao je da ne postoji dvojba koja je strana u 2. svjetskom ratu bila prava, što sa svojim zamjenicima naglašava u svim prilikama.

„Na žalost, i taj film i knjiga, vrh su ledenog brijega pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske povijesti. Ne samo ta, već i mnoge druge publikacije i inicijative usmjerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često su iz nacionalnih izvora i financirane. Na taj im se način, i inicijativama i njihovim autorima, daje legitimitet”, tvrdi Kovač.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr