Koronavirus u Hrvatskoj: 64 osobe pod intenzivnim praćenjem

Split, 26.02.2020 - Trajekt Marko Polo iz Ancone stigao u splitsku luku. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

>Dr. sc. Beata Halassy o koronavirusu: ‘Dosad nije umrlo nijedno dijete mlađe od 10 godina, a ozdravio je i 98-godišnji kineski biskup’

Nakon sastanka Nacionalnog kriznog stožera izjavu je dao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako su županijskim stožerima dane upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, ako za to bude potrebe, prenosi N1.

Što se tiče većih javnih okupljanja i njihovih zabranjivanja, dodao je kako u ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da uvijek može doći do promjene epidemiološke situacije te se stoga svaki događaj mora promotriti.

Potom je ministar zdravstva Beroš kazao kako je obrađeno 87 uzoraka, kako se trenutno obrađuje osam, a zasad nema novih pozitivnih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj.

Što se tiče osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelima, 64 osobe su pod intenzivnim praćenjem te se dva puta dnevno trebaju javiti epidemiolozima, istaknuto je.

Na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH zaključeno je:

  1. Svi županijski Stožeri civilne zaštite organiziraju se prema modelu koji je za ovaj izvanredni javno-zdravstveni događaj s međunarodnim karakterom primijenio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
  2. Date su upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, u slučaju potrebe.
  3. Komuniciranje svih mjera i aktivnosti županijskih stožera treba biti usklađeno sa Stožerom civilne zaštite RH.
  4. Vezano za održavanje većih javnih okupljanja, u ovom trenutku procjenjuje se da ne postoji potreba za generalnom zabranom.  Međutim, s obzirom na mogućnost promjene epidemiološke situacije, mjesto i sudionike, svaki događaj treba posebno razmotriti na županijskoj i/ili nacionalnoj razini.
  5. Liječnici epidemiolozi obvezatno sudjeluju u radu županijskih stožera civilne zaštite.
  6. Svi županijski stožeri moraju se upoznati s naputkom  ministra zdravstva o postupanju zdravstvenih ustanova  u Republici Hrvatskoj s ciljem zaštite bolesnika zbog epidemije sezonske gripe, kao i novih slučajeva koronavirusa.

U Italiji je od posljedica koronavirusa umrlo 12 ljudi. Zaraženo ih je više od 300. U Austriji je preminula turistkinja iz Italije, a potvrđen je i prvi smrtni slučaj Francuza. Preminuo je u bolnici u Parizu.

Novi koronavirus službenog naziva Covid-19 koji se u prosincu pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima Do sada je u svijetu od koronavirusa oboljelo više od 81 tisuća osoba, među kojima je 30 tisuća onih koji su ozdravili, dok je zabilježeno 2,760 umrlih od zaraze.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr