Foto: fah

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor osnovano je sa 113 glasova za, 13 suzdržanih i 11 protiv. Povjerenstvom će predsjedati SDP-ov Orsat Miljenić, tajnica je HDZ-ova Marija Jelkovac, a članovi su: Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić iz redova HDZ-a, zatim SDP-ov Gordan Maras, Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Čuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Povjerenstvo bi trebalo započeti s radom 30. listopada.

Predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor – SPD-ov ministar pravosuđa koji je uveo ‘Lex Perković’

Nikola Grmoja član je novoformiranog povjerenstva i predstavnik MOSTA – stranke čiji su članovi prilikom izglasavanja povjerenstva bili ili suzdržani ili protiv. Sedmero članova, među kojima i sam Grmoja, bilo je suzdržano, a njih troje bilo je protiv sazivanja povjerenstva u ovome sastavu.

HDZ u povjerenstvo za Agrokor pustio dva bivša SDP-ova ministra

Nikola Grmoja za Narod.hr komentirao je stav MOSTA i istaknuo koji je razlog da povjerenstvo nije dobilo njihovu potporu, ali i zašto smatraju da je povjerenstvo potrebno. Dotiče se i bivšeg SDP-ovog ministra Orsata Miljenića koji je progurao ‘lex Perković’.

“Mislim da je povjerenstvo bilo potrebno. Doduše način na koji je ono sastavljeno i pregovori u koje nisu bili uključeni predstavnici svih klubova – nije bio dobar način. Isto tako nije dobro da su unutar povjerenstva ljudi koji su bivši ministri ili su bili na nekim pozicijama u policiji. To je bio prijedlog dvije velike stranke, one su se tako dogovorile. Ono što je dobro objasniti je da se povećao broj članova povjerenstva na 15 ne bi se ništa bitno promijenilo. Tada bi HDZ kao većina morao dobiti još 3 predstavnika, a SDP jednog, tako da bi još jedno mjesto ostalo za neku manju stranku. Velik je broj klubova i teško bi se dogovorili pa je pitanje što bi u tom slučaju bilo. Ipak, bili bi uključeni u taj proces što bi sigurno bilo puno bolje.”

Kako planira djelovati i za što se zalagati u povjerenstvu, rekao je:

“Bez obzira na to što HDZ i SDP, stranke koje su odgovorne za situaciju u Agrokoru, imaju apsolutnu većinu, ja mislim da je interes javnosti jako velik i pratit će se svaka sjednica. Nije bitno što će biti konačni zaključci jer oni će mene sigurno svaki puta nadglasati u povjerenstvu. Bitno je koja ćemo pitanja ja i možda profesor Lovrinović otvarati unutar tog povjerenstva, koje teme ćemo otvarati i koga ćemo tražiti da budu svjedoci… Ako će to HDZ i SDP opstruirati mislim da će građani to primijetiti.“

Slučaj Agrokor: Do danas 10 istražnih povjerenstava – što su riješili?

Istražno povjerenstvo za Agrokor postalo je 11. po redu istražno povjerenstvo koje je Hrvatski sabor osnovao. Hrvatski sabor može osnovati istražno povjerenstvo za sva pitanja od javnog interesa. Prema dosadašnjoj praksi povjerenstva nisu značajno pridonosila rješavanju pojedinih slučajeva u onom obliku u kojem se obećavalo i očekivalo. Hoće li biti drugačije s povjerenstvom o Agrokoru?

„Činjenica je da smo dosad imali povjerenstva koja nisu ispunila svoju svrhu, ali unutar Sabora s takvim pravilima gdje saborska većina ima prednost i može donijeti svoje zaključke, mi ne možemo očekivati da to bude na nivou kojeg očekuje javnost. Ponavljam, ovo je jedini način i instrument Hrvatskog Sabora da otvori pitanje odgovornosti institucija i političara spram Agrokora. Nisam baš čuo da su drugi zastupnici puno problematizirali tu temu, stoga ću se ja potruditi. Uglavnom se MOST bavio pitanjem Agrokora, od otvaranja same teme preko pitanja odgovornosti HANFE i HNB-a koja smo otvorili još u travnju do kaznene odgovornosti Ivice Todorića. Također, jedini sam ja u Saboru govorio kako porezni nadzor nije ušao u Agrokor punih deset godina. To je nečuveno. S druge strane ljude koji se bave sitnim stvarima i ostvaruju sitnu dobit porezna uprava progoni”, kaže Grmoja.

Za rad u povjerenstvu nema posebne naknade, ističe Nikola Grmoja.

“To je velika odgovornost i ogroman posao. Ja osjećam i svojevrstan teret te odgovornosti. Posebno zato jer sam jedini čovjek koji nije nikad bio dio izvršne vlasti i nije odgovoran za situaciju u Agrokoru. Predstavnik sam političke opcije koja je pokrenula rasvjetljavanje ovog slučaja tako da je na meni još veća odgovornost da u okviru mogućnosti koje imam s tim jednim glasom unutar povjerenstva pokušam rasvijetliti slučaj Agrokor. Pozvao sam i sve zastupnike manjih klubova da ako imaju bilo kakve informacije – ja ću ih rado iznijeti na povjerenstvu. Naravno, pozivam i sve građane da mi se jave ako imaju nekakve informacije. Vrlo rado ću sva pitanja otvoriti na povjerenstvu”, zaključuje Grmoja.

Izvor: narod.hr