Novosel: Nijedan sindikat u SSSH neće potpisati sporazum o otpuštanjima radnika u Holdingu

radnika
Foto: Ex13 / wikimedia commons

Na današnjoj konferenciji za medije Koordinacije SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga (ZGH) istaknuto je kako sindikati udruženi u SSSH koji djeluju u podružnicama i društvima ZGH ne mogu dati suglasnost na predloženu odluku o kolektivnom višku radnika u Zagrebačkom holdingu. Tijekom narednog tjedna, SSSH će inicirati sastanak svih sindikata koji djeluju na razini ZGH, s ciljem suradnje i zajedničkog djelovanja u svrhu zaštite prava i interesa zaposlenih radnika u Holdingu i povezanim društvima.

– Tema zbrinjavanja tehnološkog viška u Zagrebačkom holdingu nažalost je tema od 30. prosinca 2021. Svjesni činjenice da se o problemima govorilo dugi niz godina, negdje od 2006./2007. kada je Holding formiran po uzoru na neke druge Holdinge. No, činjenica je da se kroz sve to vrijeme najviše govorilo o gubicima, činjenica je i da za te gubitke nije nitko odgovarao, da su se ti gubici prelijevali između podružnica i povezanih društava.

-Ne osporavamo pravo i potrebu za restrukturiranjem Holdinga, ali ide se potpuno pogrešnim putem – umjesto da se izvrši dubinska analiza stanja, izradi plan restrukturiranja, a voditelji podružnica Holdinga zatim svojom stručnošću na temelju koje će, nadam se, biti imenovani, procijene koja radna mjesta su potrebna, kao i broj izvršitelja, na red se pozivaju sindikati i radnici preko čijih su se leđa dosad rješavali financijski problemi, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

” U 45 stranica teksta koji su sindikati dobili, vidjeli smo samo neke populističke razloge”

– Činjenica je da u ovom programu koji smo dobili nema niti jednog prijedloga kako će Holding funkcionirati i kako će se riješiti problem financijski od 5 milijardi kuna koji opterećuje Holding. U 45 stranica teksta koji su sindikati dobili, vidjeli smo samo neke populističke razloge. Kao da je do viška radnika došlo je zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje, ne može to biti razlog. Priča se da postoje uhljebi i izmišljena radna mjesta, za to netko mora odgovarati, poručio je.

– Da je nova Uprava zajedno s voditeljima podružnica detektirala ta radna mjesta i te ljude, da su pristupili socijalnom dijalogu sa sindikatima, onda bi priča išla u drugom smjeru. Oni su zamislili da će problem 5 milijardi kuna dubioze riješiti na način da će 12 grupa poslova koji čine pretežito administrativne poslove, da će sve te grupe poslova na neki način anulirati i napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koje mi ne znamo u ovom trenutku. Mi vidimo da su oni izračunali da je 544 radnika viška, rekao je Novosel.

– Nismo vidjeli, ono što je bila obveza Uprave Holdinga, da se izradi sistematizacija radnih mjesta s popisom potrebnih radnih mjesta na razini svake podružnice i brojem izvršitelja za svako radno mjesto. Takav dokument sindikati i radnička vijeća nisu dobili, niti vjerujem da je takav dokument izrađen. Dok se ne izradi, apsurdno je razgovarati o višku ijednog zaposlenog.

“Inzistiramo da uprava Holdinga preusmjeri savjetovanja sa sindikatima”

– Potrošit će se novac, broj radnika možda će u konačnici biti podjednak ili isti. Ostat će ista organizacijska struktura, sustav odgovornosti će i dalje ostati isti da nitko nije odgovoran. I onda ćemo kroz godinu ili dvije reći da ima možda 10 milijardi kuna dubioza. No, prije toga će doći do stečaja. Mi inzistiramo da uprava Holdinga preusmjeri savjetovanja sa sindikatima. Želimo da počnu razgovarati o konkretnom procesuiranju, poslovnim planovima, o broju izvršitelja i stručnosti. Tek onda iz toga može proizaći određeni broj viška radnika, poručio je Novosel.

– Danas nisu tu svi sindikati koji djeluju na razini Holdinga. Učinit ćemo sve da svi sindikati na razini Holdinga počnu zajednički dogovarati, zajednički brane radna mjesta. Sve da učinimo da ona budu sigurna u budućnosti, a Holding ne bude primjer stvaranja gubitaka, dodao je predsjednik SSSH

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) Baldo Kovačević smatra kako je riječ o jednostranom pristupu rješavanja problema gubitka u poslovanju koje se u odluci navodi kao razlog za otpuštanje radnika.

“Osim smanjivanja materijalnih prava radnika, ne spominje se ušteda na drugim troškovima”

– Bez sveobuhvatne analize stvarnih potreba nije moguće paušalno predvidjeti broj radnika koji će biti potencijalni višak, rekao je Kovačević. Dodao je da se, osim smanjivanja materijalnih prava radnika, ne spominje mogućnost ušteda i na drugim troškovima.

U Sindikatu prometa i veza Hrvatske (SPIVH) tvrde kako nisu dobili nikakav uvid u plan budućeg poslovanja Holdinga, te pozivaju na otvaranje socijalnog dijaloga po podružnicama Holdinga s ciljem utvrđivanja obujma poslova u okviru sadašnjeg obujma poslovanja, ali i budućih poslova vezanih uz planove razvoja Holdinga.

– Tražimo da nam se prije bilo kakve odluke o višku radnika prezentira plan poslovanja i razvoja ZGH u nadolazećem razdoblju, a temeljem toga i sistematizacija radnih mjesta s opisom poslova, koeficijentom složenosti poslova i brojem izvršitelja u svim podružnicama Holdinga, rekao je predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Tomislav Rajković smatra kako će se tek po obavljenoj makro i mikro analizi poslovanja svih društava Holdinga, te poslovnom planu moći zaključiti ima li u društvima viška ili manjka radnih mjesta.

“Na mala vrata vraća se outsourcing”

– Odluke su napravljene bez poznavanja sustava i procesa, s općenitim i neargumentiranim razlozima otpuštanja radnika. Možemo zaključiti da je odluka o kolektivnom višku radnika rađena po direktivi i s ciljem provedbe u što kraćem roku. To predstavlja opasnost za normalno daljnje poslovanje sustava i stvara potencijalno nove troškove, rekao je Rajković. Naglasio je kako otpuštanjem radnika kojih u nekim podružnicama i nedostaje, gradska vlast, suprotno svojim najavama, na mala vrata vraća outsourcing.

U Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) ističu kako sindikati nikada nisu odbili dijalog. Spremni su na njega i sada, ali neće prihvatiti sporazum o kolektivnom višku radnika na ovaj način, prenosi HRT.

– Višak radnika očito postoji. Bez plana poslovanja, reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta ne možemo utvrditi koliki je on i u kojim podružnicama. 544 radnika manje u Zagrebačkome holdingu neće riješiti minuse i nakaradno zapošljavanje na koje se godinama šutke gledalo, rekao je predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš. Naglasio je kako nova vlast mora pokazati odgovornost i empatiju. Slanjem poruke radnicima pred Novu godinu da će dobiti otkaz, to nisu pokazali.

>Holding tvrdi: ‘Nećemo otpuštati trudnice, rodilje, radnike iz zaštićenih skupina’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.