Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Od sastanka s Plenkovićem i Božinovićem do podrške Milijana Brkića

Foto: Fah

Iz iskaza koji je bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala USKOK-ovim istražiteljima, a koje je prenijela televizija N1, doznaje se da je premijer Andrej Plenković bio upoznat sa sastancima. “Također moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje”, rekla je u iskazu Dalić.

Osim premijera, prema iskazu bivšeg financijskog direktora Zadruge za etično financiranje Zorana Besaka, otkriva se kako su na sastancima bili i predsjednik Mosta Božo Petrov, Davor Božinović te ministar Zdravko Marić, kao i ministrica Martina Dalić.

Afera ‘Hotmail’ pokazuje da je ova Vlada radila ono što Oreškovićeva nije smjela

E-poruke Martine Dalić daleko su ozbiljnija stvar od e-poruka Hillary Clinton i upućuju na ozbiljna kršenja zakona

“Uslijedilo je više sastanaka s premijerom, te g. Petrovom kao predsjednikom Mosta, nadalje bio je prisutan i g. Božinović kao predstojnik kabineta premijera Plenkovića, ministrica Dalić te ministar financija Marić. Bilo je najmanje 5 do 8 sastanaka”, navedeno je u Besakovu iskazu.

Prema iskazu Martine Dalić, ministar Marić od Ivice Todorića je preuzeo izvješće o stanju u Agrokoru. „Osim toga iznijeli su i druge, po njima moguće, vidove financijske podrške države, te su nam pritom predali i prezentaciju o stanju u društvu, koji je preuzeo kolega Marić“, rekla je Dalić.

“Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka… Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića… U odnosu na predstavnike Mosta navodim da je premijer Plenković nazvao Božu Petrova, kao predsjednika Mosta, i kazao mu da predloži kandidate za radnu skupinu, te je drugog dana Božo Petrov meni putem SMS-a poslao svoje prijedloge kandidata u osobama Branimira Bricelja i Zorana Besaka, te mi je proslijedio njihove kontakte”, navedeno je u iskazu Martine Dalić.

Kako stoji u iskazu Zorana Besaka, ministar Zdravko Marić pretpostavljao je moguće reakcije Ivice Todorića na prijedloge za rješavanje problema u Agrokoru. “Kada smo radili na rješavanju problematike TD Agrokor, odnosno mogućim rješenjima, nisu bili prisutni predstavnici TD Agrokora, međutim, koristili smo se mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića obzirom da je isti bio dugogodišnji zaposlenik TD Agrokor te bi nam on govorio o eventualnim reakcijama Ivice Todorića za naše prijedloge za rješavanje problematike“, piše u iskazu.

U nastavku Besakova iskaza navedeno kako su “…raspolagali javno dostupnim podacima u vidu financijskih izvještaja te smo vrlo brzo u roku od pola sata izvršili inicijalno dubinsko snimanje i utvrdili velike financijske probleme Koncerna…”

Iz iskaza Martine Dalić doznaje se kako je spriječila objavljivanje sadržaja sastanaka u medijima. „Sadržaj tog sastanka na neki je način završio kod novinara, koje objavljivanje sam osobno spriječila obzirom da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije.”

U nastavku iskaza Martine Dalić otkriva se kako je surađivala s FINA-om i SOA-om. “Što se tiče praćenja mogućih poteza Ivice Todorića, ja sam dogovorila s direktorom FINA-e da prati da li će Ivica Todorić pokrenuti, odnosno podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade računa društva. On me 22. ožujka 2017. u 14:25 obavijestio da su došle prve zadužnice na Konzum d.d…“, stoji u iskazu Martine Dalić u kojem slijedi i da su šefa SOA-e „zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba… U međuvremenu je stigao podatak SOA-e….”

Agrokor i 140 savjetnika: Plenković priznao da je omogućio nezakonito bogaćenje “Borgu”?

Prepiska ministrice Dalić i ekipe oko ‘Lex Agrokora’: Evo prvih reakcija!

Iskaz Martine Dalić otkiva i kako je na sastanku sa Sberbankom prisustvovao Ante Ramljak, jer drugih nije bilo. „…a sa mnom je uz g. Davora Božinovića po dogovoru sa Andrejem Plenkovićem na sastanku prisustvovao i Ante Ramljak, jer “nema se tko”, kolegi Božinoviću to nije bio fah, ostali su se izuzeli…“, rekla je Dalić.

Bivši povjerenik Agrokora Ante Ramljak se, prema iskazu, uputio na sastanak s Kinghtheadom, gdje ga je uputila Dalić. “Također, 30. ožujka 2017. našao sam se i sa predstavnicima fonda Knighthead Capital Management na koje me je uputila potpredsjednica Vlade Martina Dalić…”, stoji u Ramljakovom iskazu.

Iskaz Martine Dalić potvrđuje kako je vrh HDZ-a znao za planove oko Agrokora. “…u središnjici HDZ-a održan je sastanak na kojem su bili prisutni predsjednik Plenković i Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier i drugi istaknuti članovi HDZ-a, odnosno rukovodstvo. Tada je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema…Nakon završetka ovog sastanka nazvao me zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, te mi rekao da ja imam političku podršku da riješim ovaj problem“, stoji u iskazu.

Na temelju iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka, DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić. Prijavu su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska.

E-poruke i grupa Borg

Podsjetimo, afera Borg zbog koje je smijenjena ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Andreja Plenkovića nastala je nakon što su u javnost izašle prepiske Martine Dalić i financijaša koji su pomagali u rješavanju krize u Agrokoru. Sporno je to, što iz e-poruka proizlazi da Dalić nije autorica zakona iako je tvrdila da jest kao i to da su pravnici savjetovali Vladu mimo zakona zbog čega je i pokrenut postupak pred Odvjetničkom komorom protiv Borisa Šavorića, Tina Doličkog i Tonija Smrčeka.

Što je do sada radila premijerova osoba od povjerenja, Martina Dalić?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Jedna od spornijih e-poruka je upravo ona u kojoj Dalić lex Agrokor zove Šavorićevim zakonom.

“Samo da vas obavijestim da nas je sinoć kontaktirao White & Case i da ih je VTB angažirao da ih prate i zaštite, a mi ćemo lokalno po potrebi raditi za pitanja hrvatskog prava”, piše Boris Šavorić koji moli sve da to ostane tajna. Martina Dalić mu odgovara: “Šavorićev zakon, mašala. Staljinizam je dobar kome ga je Bog dao”.

Izvor: narod.hr/N1