Odgođena objava nalaza revizije u Agrokoru

Foto: fah

Objava revidiranih financijskih izvješća Agrokora i njegovih povezanih društva za 2016. i prvih devet mjeseci ove godine neće biti u petak, kako je bilo očekivano.

Nalaz revizije Agrokorovog poslovanja revizorske kuće PriceWaterhouseCoupers najavljen za petak u 15 sati je – odgođen.

“Prije nekoliko minuta i službeno je potvrđeno da je uistinu odgođena sutrašnja prezentacija preliminarnog financijskog izvješća koje se danima najavljivalo. Razlog je – čeka se potpis revizora. Dakle, kad revizori stave svoj potpis na to preliminarno financijsko izvješće ono će biti objavljeno, doznajemo, unutar idućih 7 dana. To je za sada službeni stav, koji je naravno, otvorio brojne spekulacije, osobito u ovom burnom danu gdje je Ivica Todorić nastavio nesmiljenu paljbu po svojim neistomišljenicima i protivnicima. Večeras je na svom blogu objavio i navodne prijetnje koje je dobijao putem SMS poruka i elektronske pošte od potpredsjednice Vlade Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade za Agrokor Ante Ramljaka”, javio se ispred poslovne zgrade Agrokora za Dnevnik Nove TV reporter Andrija Jarak koji je razgovarao i s Tihomirom Jaićem, predsjednikom Hrvatske udruge poljoprivrednika i Udruge malih dobavljača.

G. Jaiću, je li Vas iznenadila odgoda objave ovog izvješća?

“Apsolutno je, posebno iz razloga jer se ono već duže vrijeme najavljuje. Da postoji problem oko potpisa revizora vjerujemo da bi se već prije čulo o tome, pričalo… A ovo je odgođeno 5 minuta do ponići”.

Što je, po Vama, stvarni uzrok te odgode?

“Ovo otvara razne spekulacije. Je li to možda utjecaj pisanja po blogu gospodina Todorića? Je li se Vlada možda uplašila, postoji li možda problem u nesuglasju između izvješća koje revizorska tvrtka možda ne želi potpisati i objaviti? Možda se Vlada i revizori trenutno ne slažu… To otvara razne spekulacije i očito je da postoje neki problemi”.

Kad se objavi financijsko izvješće, kad ga potpišu revizori, što ako se recimo dogodi da je taj dug dvostruko veći ili nešto veći od vrijednosti poduzeća? Što se onda događa, tko će platiti ceh?

“U slučaju prodaje tvrtki vjerovnici se neće moći naplatiti, tj. morat će biti veliki otpis. Taj veliki otpis će nažalost, pasti i na teret dobavljača. Nama malim dobavljačima i poljoprivrednicima to ne odgovara. Jer, što je nestabilniji npr. Dukat i mi ćemo biti u većim problemima”.

Dolazimo na početak priče kada su neki stručnjaci upozoravali i govorili o 60 ili 70 posto otpisa dugovanja. Je li to sad realnost?

“Ja se iskreno nadam da do toga neće doći i da će biti puno manji otpis. I da će Vlada naći nekakvo rješenje, na koji način i što veći dug podmiriti i dobaljačima. Ali to trenutno, prema informacijama koje izlaze neslužbeno, je vrlo realna opcija”.

Prije iznenadne odgode, očekivalo se da će revidirana izvješća biti objavljena u petak poslijepodne. Reviziju financijskih izvješća provodi PricewaterhouseCoopers (PwC).

Mediji su ranije ovoga tjedna špekulirali da je gubitak koncerna za 2016. godine dosegnuo 15 milijardi kuna.

U svibnju je izvanredna uprava, pak, objavila da su dugovi koncerna premašili 40 milijardi kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr