Odvjetnik Olujić o ‘aferi štandovi’: Država je odgovorna za šlampav i nezakonit postupak protiv osumnjičenih

olujić mišković
Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

U ‘aferi štandovi’ svojom presudom Vrhovni sud stao je na stajalištu da tu nema elemenata kaznenog djela i potvrdio je presudu kojom su okrivljenici oslobođeni od optužbe. Čime je očito da je počinjen niz traljavosti, šlampavosti od strane onih koji su itekako trebali pripaziti kako i na koji način se vodi kazneni postupak, a za to je upravo nadležno – državno odvjetništvo“, ističe u razgovoru za Narod.hr zagrebački odvjetnik Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik.

> Vrhovni sud: Dodjela štandova U ime obitelji nije bila protuzakonita ni štetna za Grad Zagreb

> Tko je Sven Mišković – tužitelj koji je 7 godina tvrdio da postoji ‘afera štandovi’?

Potrošena ogromna količina državnog novca u nepotrebnim sudskim postupcima

S odvjetnikom Olujićem razgovarali smo povodom drugostupanjske presude Vrhovnog suda prema kojoj pokojni Milan Bandić nije učinio ništa krivo kada je 2014. godine dodijelio štandove za prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma. Akciju je provodila Građanska inicijativa U ime obitelji pod geslom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Troši se ogroman novac, a dugogodišnji postupci u tzv. aferama “štandovi” i “spice” nisu jedina dva sudska postupka koja su trajala godinama, osumnjičenim se osobama, ali i njihovim obiteljima uništio privatni i poslovni život. Zanimalo nas je postoje li zaštitni mehanizmi ako su tužitelji nedovoljno stručni za obavljanje svoga posla pa se vode dugotrajni sudski postupci koji ne daju rezultata ili su neosnovano pokrenuti.

“Naravno da netko mora odgovarati”

“Prije svega ako se vodi kazneni postupak i sve rezultira nakon dugotrajnosti vođenja oslobađajućom presudom onda osoba koja je bila nevino optužena, kada je to dokazano pravomoćnom presudom, kao što je u slučaju gospodina Polančeca, onda njemu pripada pravo na naknadu štete od države. Druga je stvar što je time zapravo Državno odvjetništvo neosnovano trošilo državni novac na takvo suđenje. Tu je pitanje stručnosti samog državnog odvjetništva i organa gonjenja”, ističe Olujić.

“Imamo veliki slučaj vezano uz Agrokor, gdje je optužnica praktički pala jer je provedeno vještačenje u tom predmetu koje nije osnovano na Zakonu, kako kaže Visoki kazneni sud, a samo to vještačenje plaćeno je enormnim iznosima. Naravno da za to netko mora odgovarati”, dodaje.

“Moraju se uzeti u obzir i svi dokazi koji idu u korist okrivljene osobe”

“Državno odvjetništvo subordinirana je hijerarhijska organizacija, na čijem čelu stoji glavni državni odvjetnik, podsjećam da sam i sam bio glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske. Ako u tom slijedu postoji osnovana sumnja da je državni odvjetnik postupak vodio traljavo i da državno odvjetništvo nije poduzimalo one radnje koje je bilo dužno poduzeti, kao što su, između ostalog, što se često zaboravlja, da državno odvjetništvo prikuplja dokaze koji idu na teret osumnjičenika, ali isto tako mora uzeti u obzir i sve dokaze koji idu u korist okrivljene osobe protiv koje se vodi kazneni postupak. Ako to preskoči, ako to zanemari, onda od strane državnog odvjetništva koja radi na tim predmetima, postoji osnovana sumnja da je postupala nesavjesno pa u krajnjoj liniji i da je počinila i kazneno djelo”, smatra Olujić.

“Da je tome tako svjedoče postupci koji su vođeni na međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije, gdje je niz ljudi iz tužilaštva koji nisu otkrivali dokaze obrane, bilo smijenjeno a protiv njih su bili vođeni čak i stegovni postupci”, podsjeća.

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr analizira kako se Plenković 2020. borio protiv korupcije

> Odvjetnik Olujić zapanjen oslobađanjem osumnjičenika za ratni zločin iz Negoslavaca

“Kada se generalno govori u svakom slučaju tu treba pripaziti i paziti da radnje svih sudionika u kaznenom postupku, pogotovo državnog odvjetništva, koje ima promjenama zakona o kaznenom postupku vrlo velike instrumente, jer – samo provodi istragu. Istragu više ne vode sudovi nego vodi državno odvjetništvo”, navodi.

“U aferi štandovi svojom presudom Vrhovni sud stao je na stajalištu da tu nema elemenata kaznenog djela i potvrdio je presudu kojom su okrivljenici oslobođeni od optužbe. Čime je očito počinjen niz traljavosti, šlampavosti od strane onih koji su itekako trebali pripaziti kako i na koji način se vodi kazneni postupak, a za to je upravo nadležno državno odvjetništvo”, smatra.

Olujić: “Osumnjičenici su trpili štetu u materijalnom i moralnom pogledu”

“Taj postupak i sve što je iz njega proizašlo – ne samo da su osumnjičenici bili izvrgnuti kaznenom progonu, koji se na koncu pokazao neosnovanim i pravno promašenim – oni su naravno trpili i štetu i u moralnom i materijalnom pogledu. Za to je sve odgovorna država, odnosno državno odvjetništvo koje je vodilo tako šlampav i nezakonit postupak protiv osumnjičenih u „aferi štandovi””, ističe Olujić i podsjeća da USKOK djeluje unutar državnog odvjetništva kojemu je nadležan glavni državni odvjetnik, koji bi trebao reagirati.

“Gospodin Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, čini se, podlegao je senzacionalističkim opisima koji su se provlačili kroz medije u napadima na Bandića i ostale osumnjičene u “aferi štandovi”. Onda je posegnuo za represijom i sad se je to pokazalo potpuno promašenim. To je jedan vrlo veliki neuspjeh državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a, odnosno cijele državnoodvjetničke organizacije”, zaključuje odvjetnik Olujić u razgovoru za Narod.hr.

USKOK-ov promašaj u “aferi štandovi”

Podsjetimo, nakon sedam godina Vrhovni sud objavio je u ponedjeljak da je obustavio kazneni postupak protiv pokojnog Milana Bandića, bivšeg gradonačelnika Zagreba te da je odbio žalbu USKOK-a i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenku Palac.

Vrhovni sud donio je drugostupanjsku presudu prema kojoj pokojni Milan Bandić nije učinio ništa krivo kada je 2014. godine dodijelio štandove za prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma.

Novinari su 2018. godine nakon oslobađajuće presude pitali Svena Miškovića da odgovori na optužbe da je potrošio novac poreznih obveznika, ali taj odgovor nismo dobili:

Umjesto odgovora o nepotrebnom trošenju poreznih obveznika, Hrvatska je dobila još nekoliko nepotrebnih godina suđenja i rasipanja novaca.

USKOK i zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković vodili su politički motivirani proces protiv U ime obitelji i mene osobno. Između 400 udruga koje su na isti način dobile novac u 2014. od Zagreba u iznosu od 7 milijuna kuna, oni su optužili jedino U ime obitelji, stavljajući nas u kontekst korupcije”, upozorila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji još 2018. godine, a odluka Vrhovnog suda od ponedjeljka potvrdila je da dodjela štandova nije bila ni štetna ni protuzakonita.

“Afere Spice” uzdrmala Podravku, ali i HDZ-ovu Vladu

Tzv. “afera štandovi”- uz godine uzaludnog i nepotrebnog suđenja, uz trošenje proračunskog novca – nije jedini slučaj koji je u kratkom vremenu pokazao nesposobnost državnog odvjetništva, te budi opravdanu sumnju da se državno odvjetništvo umjesto borbe s korupcijom upušta u politički motivirane procese.

> Bajić, državni odvjetnik kojeg je prozvao Polančec: Zašto je krivo usmjerio istragu Spice ili nije išao dovoljno duboko?

> Polančec o presudi, depopulaciji: Mediji senzacionalizmom utječu na stanje u društvu

Prošlo je punih 12 godina od spektakularnih uhićenja Podravkinih menadžera i njihovih poslovnih partnera u nečemu što će mediji prozvati “aferom Spice”. Taj je slučaj tih mjeseci pošteno uzdrmao kompaniju, ali i HDZ-ovu Vladu. Od uhićenja u listopadu 2009., koja su gotovo praćena u prijenosima uživo, USKOK i DORH do danas su doživjeli više teških poraza. Afera Spice nedavno je okončana pravomoćnom presudom Vrhovnog suda kojom su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i sedmorica suoptuženih oslobođeni krivnje da su novcem Podravke pokušali preuzeti kompaniju.

Što su DORH i USKOK 11 godina radili od “afere Spice”?

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, oslobođen u tzv. “aferi Spice”, nakon godina sudovanja doživio je pravnu zadovoljštinu, ali ne smatra pravednim da je sve na što ima pravo pokriće odvjetničkih i putnih troškova te naknadu po danu provedenom u zatvoru.

“Moj primarni interes bilo je dočekati presudu koja će skinuti teret optužbi s mojeg imena i to sam, hvala Bogu, dočekao!”, kazao je Polančec.

“Kažu mi da imam pravo na pokriće odvjetničkih troškova, putnih troškova za dolazak na suđenja te na naknadu po danu provedenom u zatvoru. To je sve na što imam pravo, a meni se to baš ne čini pravednim. I ako je dosadašnja praksa u situaciji sličnoj mojoj bila takva, onda je treba mijenjati”, istaknuo je Polančec u razgovoru za Večernji list.

Upozorio je i kako mu je izgledao život u posljednjih 10-ak godina, tijekom kojih, kako kaže, nije mogao raditi punim kapacitetom.

Nisam se mogao javiti za novac većine fondova EU jer je vođenje sudskog postupka eliminacijski kriterij, a pri traženju kredita izloženost odgovorne osobe društva podiže rizičnost plasmana pa vas i pritom eliminiraju, a vlasništvo nad tvrtkom nisam htio prebacivati, recimo, na odvjetnički ured… Dakle, zar bih nakon što iz priče izuzmemo trošak odvjetnika, trebao biti zadovoljan time što sam u posljednjih 11 godina za sve to dobivao cijenu povratne karte za vlak i dnevnicu za dan proveden u zatvoru. Zvuči li to vama pošteno?”, zapitao je Polančec.

Na pitanje hoće li tužiti državu zbog neosnovanog držanja u istražnom zatvoru te izgubljene poslovne dobiti u posljednjih 11 godina kaže da to ovisi o nizu faktora. Smatra da bi DORH trebao povući prvi potez i ponuditi određenu kompenzaciju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.