Opet se javlja Plenum Filozofskog fakulteta: Bune se jer je Holjevac ostao v.d. dekana, udarili po Borasu

Foto: fah

“Povorka radnika i studenata Filozofskog fakulteta održana u utorak 13.12. krenula je prema zgradi Sveučilišta u Zagrebu kako bi povodom sjednice Senata prosvjedom upozorila na dirigiranu krizu upravljanja Filozofskim fakultetom. U povorci je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi. Radilo se o mirnom prosvjedu koji je nadležnom tijelu prijavljen na vrijeme uz poštivanje svih procedura i bez ijednog incidenta. Pri dolasku, na samom ulazu u Sveučilište, povorku je dočekala interventna policija koja je branila studentima i profesorima ulaz u dvorište zgrade. Najoštrije osuđujemo takvu demonizaciju studenata i profesora te manipulaciju okolnostima i naravi našega prosvjeda te odbijamo biti nepodobna preslika stranih nasilnika”, zaključuje Plenum Filozofskog fakulteta u svojoj novoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rektor Boras dopustio je, međutim, novoizbranim predstavnicima Filozofskog fakulteta u Senatu da prisustvuju sjednici, ali bez prava glasa i prava na raspravu, dok je točku o Filozofskom fakultetu pristao uvrstiti na dnevni red, ali na sam kraj sjednice. Sjednici je prisustvovao i takozvani o.d. dekana Željko Holjevac, jedan od glavnih i odgovornih Borasovih marioneta, koji je imao pravo glasa, iako na svojoj matičnoj instituciji nema nikakav demokratski legitimitet. To je pravo glasa, očekivano, iskoristio da bi lažima opravdao situaciju čiju kaotičnost svakim novim korakom maliciozno generira, čime se dodatno razotkrio kao marioneta u rukama Rektorata. Rektor Boras senatorima je na licu mjesta predočio pravno mišljenje privatne odvjetničke kuće Mihočević & Bajs, iako o ovim pitanjima svoje mišljenje treba, prije svega, dati Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta. Senatori su s 9 suzdržanih glasova, a ostalima za, sjednicu Fakultetskog vijeća od 21.11. proglasili nelegalnom, a time i sve odluke koje je Vijeće na toj sjednici donijelo, uključujući i onu o razrješenju Željka Holjevca s mjesta o. d. dekana. S obzirom na duhovnu klimu na Senatu, možemo sa žaljenjem utvrditi da znamo što će i u budućnosti utjecati na njegove odluke: trebamo dakle samo čekati da rektor senatorima kaže „Skoči.“”, navode dalje.

“Plenum Filozofskog fakulteta stoga smatra odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu u vezi Filozofskog fakulteta donesenu na sjednici 13.12. neprihvatljivom i štetnom po Filozofski fakultet i samo Sveučilište u Zagrebu. Na Fakultetu i dalje dosljedno opstaje suspenzija institucionalne demokracije koja ušutkava i difamira sve točke otpora, dok si rektor Boras pili granu na kojoj sjedi. Granično je nemoralno, a i iznimno uvredljivo za predstavljanje, zaštitu i organizaciju interesa Fakulteta zadužiti silom nametnutog čovjeka koji, pod budnim okom Rektorata, iz zaleđa proizvodi tenzije, uspostavlja nelegitimnu kontrolu i obezvređuje temeljne kontrolne točke legalnog djelovanja institucije – sve studente i profesore koji se bore za regularnu svakodnevicu. Nedvosmisleno naznačujemo da nećemo trpjeti daljnja ušutkavanja, zatiranja ni huškačka omalovažavanja. Car je gol!”, zaključili su na kraju.

Senat odlučio: Željko Holjevac ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta, ništa od Budaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Željko Holjevac ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta, zaključeno je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Na Filozofskom fakultetu ‘smijenili’ Holjevca, a ‘izabrali’ Budaka – znate li tko je on?

U vrijeme sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, a ispred zgrade Sveučilišta okupilo se nekoliko desetaka studenata i profesora iz Inicijative za Filozofski fakultet. Tražili su od Senata da na sjednicu pozove novoizabrane predstavnike fakulteta i da prihvati sve odluke koje su članovi Inicijative donijeli na nedavnoj izvanrednoj sjednici.
Profesor Neven Budak, kojeg je fakultetsko Vijeće izabralo za novog obnašatelja dužnosti dekana, nakon sjednice Senata rekao je kako im je rektor dopustio da budu na sjednici, ali bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice, rekao je Budak. U razgovoru za Hrvatsku uživo naglasio je kako je posebno iznenađen činjenicom da je o legalnosti izbora njega na mjesto v.d. dekana prosuđivalo jedan odvjetnički ured, a ne kao dosad Odbor za statut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni sud odbacio tužbu Fakultetskog vijeća FF-a protiv Senata

Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu koju je skupina članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta 13. rujna podnijela protiv Senata Sveučilišta u Zagrebu zbog odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Vijeću s obrazloženjem da ta odluka nije upravni akt te ne može biti predmet upravnoga spora, priopćeno je sa Sveučilišta. U obrazloženju odluke Upravnog suda stoji da odluka u svezi s izborom studentskih predstavnika nije upravni akt stoga odluka o poništenju izbora ne predstavlja upravni akt te se protiv nje ne može voditi upravni spor.

Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”. Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji je zatražio dekan Vlatko Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima”. Rektor Boras izbore je sazvao za 22. i 23. studenoga, no v. d. dekana Filozofskog fakulteta Željko Holjevac poništio ih je nakon što je Izborno povjerenstvo utvrdilo nepravilnosti u njihovu provođenju te su ponovljeni izbori održani 7. i 8. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.