Penava: u prvom planu obilježavanja bili su stradalnici i tako treba biti i ubuduće

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo organizacijom obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 24. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu ocjenivši kako je u prvom planu bio Vukovar 1991., branitelji i stradalnici, poginuli i nestali i kako bi tako trebalo biti i ubuduće.

“Drago mi je da je prošlo sve bez politiziranja i isticanja osobnih nekavih interesa i pokušaja poantiranja na političkom planu”, kazao je Penava rekavši kako mu se posebno svidjelo što političari ove godine nisu davali izjave u Koloni sjećanja.

Po njegovim riječima, bilo bi dobro kada bi i buduća obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. proticala bez izjava političara.

“Nisu političari ovdje bitni. Političari su obični građani kao i svaki drugi. Bitna je Kolona sjećanja i naše zajedništvo”, izjavio je Penava na Ovčari, gdje je u ime Grada Vukovara položio vijenac i zapalio svijeću u povodu obilježavanja 24. obljetnice ubojstva 200 branitelja i civila na tome nekadašnjem poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara.

Nizom komemorativnih događanja u Vukovaru se od 14. do 28. studenoga pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” obilježava 24. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Po podacima vukovarske bolnice, u bitki za Vukovar koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991., ubijene su 1624, a ranjeno 1219 osoba, dok je nakon okupacije u srbijanske logore odvedeno oko 8000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i nesrba.

Vukovarske braniteljske udruge procjenjuju da je, nakon što su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih potrojbi ušli u Vukovar, zarobljeno i nasilno odvedeno oko 5000 osoba od kojih je gotovo polovica ubijena u samom Vukovaru i okolici. Na širem području Vukovara ekshumirana su 1232 tijela žrtava rata, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostali u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: SOHV