Petir: Nerazumijevanje Vlade za Hrvate protjerane iz Srbije

Sastanak predstavnika Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održan je jučer u Hrvatskom saboru s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom, na inicijativu vanjske članice saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Marijane Petir.

Riječ je o Zajednici koja broji 40.000 članova izbjeglih za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatsku, ali koja se nažalost susreće s nerazumijevanjem Vlade koja Zajednici uskraćuje financijska sredstva za rad već dvije godine, istaknula je Petir i dodala da se protjerani Hrvati iz Srbije suočavaju i s neriješenim problemom mirovina, koje primaju iz Republike Srbije, a koje su tako mizerne da su ih dovele na rub egzistencije, naglašavaju iz Hrvatske seljačke stranke (HSS).

Situaciju ove Zajednice dodatno pogoršava ekonomska nestabilnost Srbije, odnosno činjenica da zbog stalne inflacije dinara prema euru vrijednost njihovih mirovina, zbog preračunavanja u eure, svakog mjeseca se smanjuje, kazala je Petir na sastanku.

Istaknula je kako je njihove obitelji zatekla još jedna nepravda, a to je plaćanje kazne, vodnog doprinosa i komunalnog doprinosa za legalizaciju kuća i drugih objekata koji su građeni bez građevinskih dozvola koje su protjerani Hrvati dobili u zamjenu za svoje kuće u Republici Srbiji, a koje su imale građevinske dozvole. Protjerani Hrvati plaćaju kaznu za bespravnu gradnju koju nisu gradili oni već neki drugi i to je nepravedno, zaključila je Petir.

Predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić je rekao da na problem “mizernih i nepravednih” mirovina neumorno, ali uzaludno ukazuju i zahtijevaju da se riješi već sedamnaest godina. Čak je i Hrvatski sabor 6. srpnja 2006. godine donio Zaključak, kojim je zadužio Vladu Republike Hrvatske da što prije riješi taj problem, ali nažalost ništa nije učinjeno, što više od ove godine tim istim umirovljenicima zadali su još nekoliko teških udaraca od kojih se neće moći oporaviti do svoje smrti, rekao je Jurić.

Od 1. ožujka 2012. godine uveden je porez na mirovine koje naši umirovljenici primaju iz Republike Srbije i zbog toga moraju podnositi poreznu prijavu te tražiti podatke od banke koliku su mirovinu primili u prošloj godini iz Republike Srbije.

“Nažalost našoj Vladi nije ni to bilo dosta pa su sada prestali isplaćivati mirovine našim umirovljenicima koji su mirovine ostvarili u Republici Hrvatskoj od 1992. do 1995. godine na način da im isplaćuju samo za radni staž ostvaren u Republici Hrvatskoj dok za staž ostvaren u Republici Srbiji prebacuju na Republiku Srbiju, a ne znaju kad će Republika Srbija početi isplaćivati svoj dio koji će zasigurno biti itekako manji nego što im je Republika Hrvatska isplaćivala”, rekao je Mato Jurić.

Predsjednik Odbora Furio Radin istaknuo je da je ovdje doista riječ o kršenju ljudskih prava te je zaključeno da će Odbor tražiti od Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Zavoda za mirovinsko osiguranje da iznađe rješenje za ove probleme.

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr