Počela druga međunarodna konferencija udruge U ime obitelji: Prve rasprave o obrazovanju u Hrvatskoj, kod kuće i u školama za dječake i djevojčice

Druga međunarodna konferencija udruge U ime obitelji pod nazivom “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” ove godine namijenjena je roditeljima, učiteljima, odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani s odgojem djece.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Na samom početku bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar istaknuo je dva vrlo važna dokumenta za hrvatski obrazovni sustav: Nacionalni okvirni kurikulum (NOK) i Okvirni nacionalni kurikulum (ONK).

“Kad govorimo o vrijednostima, NOK ističe vrlo jasno sljedeće vrijednosti: znanje, solidarnost, identitet i odgovornost. ONK zadržava te vrijednosti i pridodaje sljedeće: integritet, poštivanje, zdravlje i poduzetnost”, rekao je dodavši kako su linije kontinuiteta jasnije od linija diskonitinuiteta.

“Rasprava o odgoju i obrazovanju je mnogo složenija nego što se to prikazuje u širem prostoru. Ja taj prostor nazivam prostorom koji nekad iskrivljuje neke stvari”, poručio je Šustar dodavši kako akademska zajednica mora biti konkretnija u tom prostoru: “Zato je ova konferencija i vaš aktivizam važan!”.

“Gledajući malo unatrag, da, mi još uvijek živimo vrijeme totalitarizma – Hrvatska još uvijek nije uradila ono što su druge europske zemlje uradile – da totalitarni um, špranca u donošenju odluka u našem umu – nije korigirana”, rekao je dodavši kako je važno za hrvatsko društvo da se konačno okrenemo budućnosti: “A ne možemo se okrenuti budućnosti, a to ne možemo ako se ne suočimo sa zarobljenim umom koji smo naslijedili iz prošlosti – infekcija je to koja muči hrvatsko društvo jer nije provodeno suočavanje s prošlošću”.

dsc_4343

Ignasi Grau predstavnik je ODIEL-a u Ujedinjenim narodima, Vijeću Europe i Europskoj uniji, a predstavio je veliko istraživanje o indeksu slobode obrazovanja u 136 zemalja. Prema tom istraživanju, Hrvatska je na samom dnu.

dsc_4429

Vera Blažević iz Osnovne škole Ružičnjak, stručnjakinja na području zdravlja i edukacije s preko 20 godina iskustva, istaknula je prednosti jednospolnog školskog sustava i odgoja naglašavajući bolji akademski uspjeh.

“Bolji su rezultati u ženskim školama, smanjuje se i izostajanje s nastave”, rekla je dodavši kako je 36, od 50, najboljih škola u Engleskoj – jednospolno. Još neke od prednosti su veća vjerojatnost za postizanje jednakih mogućnosti, te normalnost u odnosima sa suprotnim spolom.

“Obitelji su najvažnije za socijalizaciju, ali škola ne može podučiti što obitelj izostavi”, rekla je Blažević dodavši kako odvajanje dječaka i djevojčica zbog pedagoških razloga ne znači diskriminaciju po spolu nego priznavanje vrijednosti jednih i drugih.

“Mještovite škole nisu jedina opcija – stoga, u atmosferi tolerancije i dosljednosti dobrodošla je mogućnost izbora”, zaključila je Blažević.

dsc_4490

Mateja de Laat iz Slovenije predstavila je pozitivne primjere školovanja djece kod kuće (home schooling), čija se mogućnost uskoro najavljuje i za hrvatske osnovnoškolce.

Naime, tema njezinog doktorskog rada je obrazovanje kod kuće – u širom kontekstu, no i iz osobnog iskustva je govorila o tome, jer najstarije dijete školuju kod kuće.

Slovensko zakonodavstvo omogućuje školovanje djece kod kuće, no obvezuje suradnju roditelja i škole.

De Laat je istaknula neke prednosti i izazove iz vlastitog iskustva.

“Što se tiče kvalitete znanja, gotovo sva istraživanja pokazuju da su takva djeca vrlo uspješna u akademskom smislu, zato jer obrazovanje kod kuće nudi priliku da se dijete podučava u skladu s njegovom prirodom”, naglasila je De Laat dodavši još neke od prednosti: fleksibilan raspored te dubok i jak razvoj odnosa roditelja i djeteta.

“Neki od izazova su vrijeme i napor – obrazovanje kod kuće zahtjeva da jedan roditelj ostaje doma”, rekla je dodavši kako je osnovna škola u Sloveniji sve teža, te je znanje koje se traži svakako jedan od izazova za roditelje.

dsc_4581

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.