Pogledajte koje trgovine rade i na sveta Tri kralja te tako onemogućavaju radnicima da vrijeme provedu s obitelji

Foto: Getty images

Rad trgovina nedjeljom i blagdanom pitanje je kojim se uvelike bave sindikati, ali i različite udruge i pojedinci.  Dok je Božić kod svih trgovačkih centara bio neradni dan, za Badnjak i blagdan sv. Stjepana to nije bio slučaj, a neće biti niti za predstojeći blagdan sveta Tri kralja.

Trgovine Konzuma, najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca na Tri kralja rade po redovnom nedjeljnom radnom vremenu od 7 ili 8 pa do 12 ili 13 sati, no ima i iznimaka.

Prema nedjeljnom radnom vremenu radit će također svi Sparovi supermarketi i Intersparovi hipermarketi.

Kauflandove trgovine na sveta Tri kralja rade prema nedjeljnom radnom vremenu, a detaljan raspored možete pogledati ovdje.

Poslovnice Lidla također će raditi prema nedjeljnom radnom vremenu, a detaljnije pogledajte ovdje.

Tommyjeve poslovnice na sveta Tri kralja rade po redovitom radnom vremenu, uz neke iznimke. Detaljnije pogledajte ovdje.

Trgovački centri City Center, Supernova, Arena i Westgate rade prema redovnom/nedjeljnom radnom vremenu od 9 do 21 sat.

Međutim, našao se i jedan svijetli primjer. Naime, najveći trgovački lanac na istoku Hrvatske, osječka Portanova na blagdan sveta Tri kralja zatvorit će svoje trgovine, dok će raditi samo kafići i casino.

Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji u ožujku 2017. predala je Saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je zatražila da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, druga je da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika.

“Naš prijedlog će, bude li političke volje, omogućiti da se u Zakon o radu unesu promjene koje će osigurati dvije stvari. Jedna je da radnici zaposleni u trgovinama mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, druga je da će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan platiti radniku koji radi nedjeljom ili blagdanom, a to je najmanje 50 posto više od standardne satnice zaposlenika. U ovom trenutku je zakon tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom”, rekla je tom prigodom Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Luka Mlinarić (UiO): Pitanje neradnih blagdana nije pitanje slobode tržišnog natjecanja, već pitanje zaštite ljudskog dostojanstva

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr