Predsjednica Grabar-Kitarović odgovorila Pupovcu: ‘Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Biogradu na Moru odakle je komentirala i svoju izjavu od jučer o tome da pravosuđe treba slušati narod.

“Mislim pod time kao prvo članak 1. Ustava koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo koji građanin može podnijeti prijavu, a Državno odvjetništvo treba postupati sukladno prijavi“, pojasnila je predsjednica jučerašnju izjavu u kojoj je uputila kritiku pravosuđu.

Podsjetimo, boraveći u Vukovaru u povodu 28. obljetnice pogibije general bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, predsjednica se osvrnula na problem neprocesuiranja ratnih zločina te je dala podršku Marijanu Živkoviću, branitelju kojemu se sudi zbog razbijanja ćirilićne ploče 2013.

“Mislim da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ja kao predsjednica naravno ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali kao što sam rekla, mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo i ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina, vidjeli smo u posljednje vrijeme nažalost puno drugih afera u pravosuđu.” – rekla je tom prilikom predsjednica.

Tu je njezinu izjavu sa saborske govornice kritizirao SDSS-ov Milorad Pupovac.

“Pravosuđe neće postati efikasnije ni u segmentu vrlo emocionaliziranih slučajeva kao što je nasilje prema djeci i prema djevojčicama ili ratni zločini i međuetničko nasilje kroz koje smo prošli tokom 90-ih ukoliko će vrijediti pravilo ili princip ‘Narod treba slušati’. Bio to narod kroz usta gradonačelnika ili kroz usta bilo koga drugoga.” – rekao je Pupovac u srijedu u Saboru, aludirajući pritom i na vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.

Predsjednica iz Vukovara: ‘Mislim da bi trebalo slušati narod, pravosuđe presporo rješava pitanje ratnih zločina u Domovinskom ratu’

(FOTO, VIDEO) Predsjednica u Vukovaru prozvala Srbiju i podržala Marijana Živkovića: ‘Tako se revno vodi postupak protiv njega, a ne može se naći krivce za pokolj’

(VIDEO) Pupovac prozvao Penavu i predsjednicu: Pravosuđe neće postati efikasnije ako se bude vodilo principom da treba ‘slušati narod’

Predsjednica je iz Biograda odgovorila i na pitanje oko slučaja grupnog silovanja u Zadru.

“Ne ulazeći u detalje jer nemam detaljne informacije, niti je to moj posao, zgrožena sam takvim činom i svatko se postavlja u poziciju majke i kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu i općenito pravne regulative sudstva i kažnjavanja u Hrvatskoj i nažalost kazne za takva zlodjela su niska i moramo se zamisliti da to, pogotovo kada je riječ o krvnom deliktu, da budu u razmjeru s tim krivičnim djelom”, rekla je i dodala kako su glas naroda i najavljeni prosvjedi koji će se u subotu održati.

Na pitanje što ona kao predsjednica može učiniti po pitanju većih kazni i pravosuđa kaže da može razviti priču i da društvo treba izvršiti pritisak na ministarstvo pravosuđa da se kazne se pooštre.

Dodaje da se ona kao predsjednica ne smije miješati u slučajeve, ali da ima moralnu i etičku obvezu u ime društva reći da je potrebno takve kazne povećati kako se ti slučajevi ne bi događali.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr