Prof. dr. sc. Dobrović: ‘Ministrica Murganić moje je pitanje o demografiji proslijedila Ministarstvu zaštite okoliša i energije’

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Na moje zastupničko pitanje – kako to da službene Vladine projekcije demografskog razvoja u stvari predviđaju demografski slom, odnosno neuspjeh demografske politike i zašto nema barem jedne optimistične projekcije, ministrica Murganić mi odgovara da nije nadležna za ovo pitanje te je pristojno proslijedila moje pitanje ministru Ćoriću na odgovor, piše prof. dr. sc. Slaven Dobrović na svojem blogu.

Foto: Slaven Dobrović

Obrazloženje je valjda to što se radi o Energetskoj strategiji (u nadležnosti ministra Ćorića), makar u tom službenom Vladinom dokumentu (za sada nacrtu) ipak stoji točka pod nazivom 2.1 Demografski razvoj (Bijela knjiga) koja bi, radi li se o istoj Vladi RH, trebala biti povezana s Ministarstvom koje vodi ministrica Murganić.

Ovakav odgovor jako razočarava i otkriva ili potvrđuje najmanje dvije stvari.

Foto: Slaven Dobrović

Prvo – ministarstva naše Vlade vode se strogo podijeljenih ovlasti bez nužne suradnje i koordinacije, što je samo po sebi neobično, pa da i ne živimo u doba sve veće interdisciplinarnosti i povezanosti!

Drugo – prave demografske politike u stvari nema!

Izrađivači Energetske strategije su u stvari koristili što su imali, a to je demografska projekcija temeljena na sadašnjim poraznim demografskim tendencijama (kao svojevrsna ekstrapolacija).

Očito je dakle da demografske mjere koje ministrica Murganić povremeno javno prezentira nitko pa ni Vlada ozbiljno ne shvaća pa niti ne očekuje neku pozitivnu demografsku promjenu.
Žalosno i porazno!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr