Profesorica o zastavi SKH u školi: ‘Ravnatelj se nije očitovao ni kada je učenik izbačen zbog hrvatskog dresa’

Foto: snimka zaslona, Facebook / Vijesti iz potkrovlja SŠBJJ Fotomontaža: narod.hr

Profesorica likovnog u Osnovnoj školi u Zaprešiću Ljiljana Popovački Račić komentirala je za Narod.hr događaj koji se odvio prije nekoliko dana, kada su učenici srednje škole u Zaprešiću na Facebook stranicu školske novinarske grupe objavili fotografiju učenika sa zastavom SKH na satu povijesti. Osim što je profesorica, Ljiljana Popovački Račić  nekada je bila gradska vijećnica HDZ-a, a stranku je napustila 2018. godine. Ona je jedna od najzaslužnijih za micanje ulice jugokomunističkog diktatora Josipa Broza Tita u Zaprešiću.

> Zaprešić: Učenici srednje škole slikali se sa zastavom SKH na satu povijesti

U nastavku prenosimo njen komentar:

“Potez učenika koji su objavili sliku na kojoj se dobro zabavljaju na satu povijesti nakon učenja gradiva o 20. stoljeću i SFRJ me više rastužio nego iznenadio. Učenici se veselo hihoću držeći zastavu SKH, a jedan ima i kapu sa crvenom zvijezdom. Pokušajmo zamisliti i vizualizirati njemačku školu ili talijansku školu koja odašilje fotografiju sa sata povijesti na kojoj se djeca veselo hihoću sa rastegnutom zastavom Trećeg Reicha, crvenom sa kukastim križem, a jedan učenik ima na glavi šljem i veselo se cereka.

Zapravo je nezamislivo. Obzirom da se radi o totalitarnim režimima, a u njih spada osim fašizma, nacizma, militarizma i komunizam, smatram da škola nije mjesto u kojima bi se trebale raditi performanse ovog tipa, osobito u našoj državi u kojoj još uvijek sve posljedice komunizma nisu raščišćene niti rasvijetljene. Natezanja oko partizana, četnika, ustaša biti će sve dok se ne sazna istina, odnosno činjenice koje će donijeti pomirenje, a mogu reći kao vjernica i oprost. Ravnatelj škole, koji obnaša i dužnost zamjenika gradonačelnika, nije se javno očitovao o toj fotografiji kao što se nije očitovao niti prije pet, šest godina kada je učenik u istoj školi došao na nastavu odjeven u hrvatsku navijačku majicu i bio istjeran sa sata jer je neprimjereno odjeven sa hrvatskim obilježjima.

Kako sam bila članica HDZ-a do 2018. godine i članica Gradskog odbora HDZ-a, pitanje udaljavanja učenika sa sata zbog neprimjerene majice bilo je postavljeno na jednoj sjednici GO. Dio članova se gnušao od takvog čina, dio je bio suzdržan, a neki su podržavali taj čin pozivajući se na dres kod u kojemu se ne bi smjela isticati nacionalna obilježja. Bila sam uključena u raspravu i iznijela svoj stav da učenik zbog navijačke majice nije smio biti istjeran sa sata, te da sam uvjerena da je učenik došao na sat u navijačkoj majici neke druge države ne bi bio udaljen sa nastave. Sada sam sigurna, nakon fotografije s početka teksta u ispravnost tadašnjeg razmišljanja. Škola nije mjesto za provođenje vlastite ideologije, osobito ako je obojena ostacima bivšeg totalitarnog režima.

Iz HDZ-a sam izašla 2018. godine, a kako sam u to vrijeme obnašala dužnost gradske vijećnice, HDZ je u Zaprešiću izgubio većinu u Gradskom vijeću. Apetiti nekih stranaka koje su do tada bile u manjini postali su veliki, a bitne stvari da se čini zaista dobro za grad postali su nebitni. Tada sam ispunila sebi želju i uz odobravanje meni važnih ljudi, dala sam prijedlog za promjenu imena Ulice maršala Tita. Motivacija mi je bila ista – komunističkim ostacima ne smije biti mjesta u neovisnoj i samostalnoj državi. Kako je ulica dugačka i na jednom se mjestu razdvaja, sugerirali su mi da se ulica podijeli na tri ulice, na što sam pristala i tada sam predložila da se ulicama daju nazivi Ulica kardinala A. Stepinca, zato što je bio kamenovan u toj ulici 4. studenog 1945. godine, Avenija hrvatskih branitelja, zato što su oni nositelji i temelj hrvatske države a supruga sam dragovoljca Domovinskog rata i znam koju su agoniju prolazili i prolaze hrvatski branitelji, te treći dio ulice dala sam na raspolaganje Udruzi poginulih branitelja da oni odaberu ime, te se sada ta ulica zove po poginulom branitelju Davoru Bašiću. Bilo je otpora nazivima, međutim, bila sam vrlo principijelna u davanju imena.

Nakon što je promijenjeno ime ulice na mene je krenula jedna ružna i prljava kampanja na društvenim mrežama koja je trajala nekoliko mjeseci i vidjela sam da je vrijeme da se povučem iz politike sve dok se ne stvori stranka s kojom ću moći dijeliti svoja uvjerenja i svjetonazore. Vratila sam mandat HDZ-u, s kojim sam i ušla u Gradsko vijeće, a prije godinu dana sam se uključila u stranku Domovinski pokret”, govori Ljiljana Popovački Račić za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr