Generalski zbor u Lisinskom organizira komemoraciju za generala Praljka

Foto: fah

Hrvatski generalski zbor u ponedjeljak će organizirati komemoraciju u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski te svetu misu zadušnicu u crkvi Sveta Mati Slobode za pokojnog generala Slobodana Praljka.

“Pozivam sve pripadnike HV-a i HVO-a, sve razvojačene i djelatne hrvatske branitelje, pripadnike hrvatskih snaga da pokažemo koliko smo jedinstveni u miru. Neka nas par tisuća bude i vani ako ne možemo svi stati u dvoranu Lisinski”, rekao je za RTL umirovljeni general Ljubo Česić Rojs.

Uz zastave Republike Hrvatske i Herceg-Bosne, posljednju počast generalu Praljku odat će Hrvatski generalski zbor, u čije će se obratiti general zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera OSRH, Pavao Miljavac, a govorit će i general-bojnik u miru Stanko Sopta.

Na komemoraciji, koja počinje u podne, od generala Praljka će se govorom oprostiti i sin prvog hrvatskog predsjednika, Miroslav Tuđman te glumci Zlatko Vitez i Dragan Despot, koji će, uz stihove Praljkova prijatelja, književnika Mire Međimorca, čitati i poeziju Williama Shakespearea te Gundulićevu ‘Himnu slobodi’.

U čast generala klapa Hrvatske ratne mornarice ‘Sv. Juraj’ zapjevat će ‘Croatio, iz duše te ljubim’, a ženska klapa Drača izvest će pjesmu ‘Zemlja dide mog’. Svetu misu, s početkom u 15 sati, predvodit će biskup Jure Bogdan iz vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr