Puljak najavio ostavku Kuzmanića na dan kad ostavke daju vijećnici HDZ-a: Tko može obnašati dužnost gradonačelnika?

puljak
Foto: fah

Gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak izjavio je u srijedu kako je na sastanku s predstavnicima klubova vijećnika zaključeno da se idući tjedan održi sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici njegove stranke Centar podnijeti neopozive ostavke, a isto se očekuje i od HDZ-a. Inače, na tom sastanku nisu bili predstavnici klubova HDZ-a i HGS-a Željka Keruma. Sjednica Gradskog vijeća sazvana je tek 26. travnja.

Očekuje se kako će se donijeti odluka o održavanju kotarskih izbora i prijedlog je da se oni održe 26. lipnja, pa je Puljak dodao kako će se zauzeti da se isti dan održe i izvanredni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

> Ivošević tvrdi da ima podršku građana i poručuje: ‘Bit ću šokiran ako budem osuđen. Nije mi jasno zašto me gone’

> Puljak na HRT-u branio Ivoševića: Reagirali SDP-ov vijećnik najavivši tužbu zbog klevete i novinari Slobodne

Kuzmanić čeka vijećnike HDZ-a

Poziva devet vijećnika HDZ-a da daju ostavku istodobno s vijećnicima stranke Centar pa bi tako 16 vijećnika podnijelo ostavku – što je potrebna većina, od ukupno 31 vijećnika, za raspuštanje Vijeća.

“Moj zamjenik Kuzmanić će pripremiti svoju ostavku i uručit će je zajedno s ostavkama vijećnika HDZ-a”, rekao je Puljak i dodao da će Kuzmanić tako postupiti jer stranka Centar ne vjeruje HDZ-u.

“Svjestan sam da će Andrej Plenković i Vlada učiniti sve da ponovno zauzmu grad Split i da se u tom procesu neće libiti niti prekršiti zakon kao što su već jučer najavili mišljenjem Ministarstva pravosuđa i uprave o povjereniku za Grad Split koje je suprotno mišljenju pravnih stručnjaka. Mi se ne bojimo upliva Plenkovića i Vlade”, poručio je Puljak.

HDZ želi povjerenika

Prema riječima čelnog čovjeka splitskog HDZ-a Vice Mihanovića, HDZ je odbio poziv na sastanak jer “ne žele sastanke bez dnevnog reda i traže sjednicu Gradskog vijeća”.

“Imam potrebu kazati o povjereniku i cijeloj ovoj priči oko Antonija Kuzmanića, hoće ili neće. Naš stav je bio da je to apsolutno neprihvatljivo da čovjek koji je dio izvršne vlasti, praktično drugi ili treći čovjek grada, da ostane na čelu u vrijeme kampanje. Mi zagovaramo, želimo, ako dođe do te situacije, da Vlada imenuje povjerenika i za grad Split i za Gradsko vijeće. Ne samo da budu nestranačke osobe, već potpuno neutralne osobe”, poručio je Mihanović.

Mostovci predali ostavke, imaju kandidata za gradonačelnika  

“Mi ćemo imati svojeg kandidat za gradonačelnika Splita koji će biti iz našeg najužeg tima i uskoro ćemo objaviti njegovo ime, izjavio je novinarima Mostov gradski vijećnik Josip Markotić. Most je imao tri vijećnika, a oni su svi podnijeli ostavke.

Branka Ramljak, gradska vijećnica Nezavisne liste Ramljak-Mamić, rekla je novinarima kako dvoje vijećnika te liste neće podnositi ostavke jer će se i bez njihove ostavke moći dostići broj od 16 ostavki vijećnika, dovoljno za natpolovičnu većinu da se raspusti splitsko Gradsko vijeće i organiziraju novi izbori.SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević rekao je novinarima da će dvoje SDP-ovih gradskih vijećnika podnijeti ostavke na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, dok je gradska vijećnica platforme Možemo Tamara Visković podnijela ostavku.

Dužnost gradonačelnika do prijevremenih izbora može obnašati samo „prvi“ zamjenik ili povjerenik Vlade

“Vezano uz brojne medijske upite o potencijalnoj ostavci gradonačelnika Grada Splita i njegovog prvog zamjenika, želimo istaknuti da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, točnije njegov članak 40.d, jasno definira posljedice takvog prestanka mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Valja naglasiti kako Ministarstvo pravosuđa i uprave dosad nije zaprimilo najavljene ostavke gradonačelnika Grada Splita i zamjenika gradonačelnika Grada Splita. Podsjećamo isto tako da je zakonska obveza pročelnika upravnog tijela grada nadležnog za službeničke odnose da bez odgode obavijesti Ministarstvo o svim promjenama tijekom mandata gradonačelnika i njegovog zamjenika.

To je jasno naznačeno i u službenom odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave koji je, nastavno na službeni upit, u ponedjeljak 4. travnja poslan u Grad Split.

Hipotetska situacija

Ministarstvo je utvrdilo kako bi u hipotetskoj situaciji ostavke dvaju dužnosnika u Splitu bilo riječ o prestanku mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je na kandidaturi bio naveden prvi iza kandidata za gradonačelnika, prije isteka dvije godine mandata. Takva situacija regulirana je člankom 40.d (stavci 2, 3, 4 i 6), Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te bi predviđala da do provedbe privremenih izbora dužnost obavlja povjerenik Vlade RH.

Važno je naglasiti da zakon ne propisuje mogućnost da tzv. drugi zamjenik počne obnašati dužnost gradonačelnika te bi se prijevremeni izbori u takvoj situaciji morali raspisati čak i nakon proteka dvije godine mandata.

Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave, stručnih službi, bazirano je isključivo na odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje uređuju pitanja vezana uz obavljanje dužnosti izvršnog tijela u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Pritom je riječ o cjelovitom pristupu, a ne paušalnom tumačenju dijela odredbi koja uređuju navedeno područje.

Podsjećamo da bi u slučaju eventualnog prestanka mandata gradonačelnika Grada Splita, došlo do prestanka mandata gradonačelnika prije isteka dvije godine mandata, stoga bi se u tom slučaju raspisali prijevremeni izbori za gradonačelnika, ali i njegove zamjenike.

Imenovanje povjerenika

Imenovanje Povjerenika Vlade u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave je zakonom propisani postupak. Povjerenik Vlade RH ima ovlasti tek „tehničkog“ upravljanja, osiguravajući funkcioniranje i izvršavanje redovnih službi grada. Riječ je o privremenoj funkciji, a zakon propisuje da potencijalni povjerenik mora imati visoku ili višu stručnu spremu, nije osuđivan te se protiv njega ne smije voditi kazneni postupak.

Podsjetimo, na konferenciji za medije održanoj 31. ožujka gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio je javnost o svojoj odluci:

“Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavke i Split ide na nove izbore, kazao je gradonačelnik dodavši kako će novi izbori u Splitu biti ‘referendum o budućnosti ili prošlosti, o redu ili neredu”.

> Kriza splitske vlasti: Gradonačelnik Puljak tvrdi da je njegov zamjenik Ivošević “zadužio građane Splita”

> Što stoji u optužnici zbog prijetnji koju Puljak i Ivošević ne vide kao teret?

> Puljak: Ivošević i ja podnosimo ostavke, Split ide u nove izbore

“Nije teret”

Gradonačelnik je potom kazao svoj stav vezano za zamjenika Ivoševića:

“Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i teret nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja se zamjenika Ivoševića ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka u onome bitnome. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga”, kazao je gradonačelnik Puljak.

 

Potvrdio je također kako će do sljedećih izbora Grad voditi zamjenik Antonio Kuzmanić koji će se brinuti o održavanju ‘hladnog pogona’ i funkcioniranju Grada i iz te pozicije, prema riječima gradonačelnika, zamjenik Kuzmanić neće sudjelovati u kampanji.

Gradonačelnik je također kazao kako smatra da bi se trebalo što prije raspustiti Gradsko vijeće, a kako bi se u lipnju, paralelno s kotarskim izborima, održali i izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Time bi se, smatra gradonačelnik, uštedio javni novac potreban za organizaciju izbora.

“Sadržaj optužnice je takav da to nije bila prijetnja”

Puljak je u nedjelju, 3. travnja, ponovio kako smatra da Ivošević ne bi trebao biti razriješen dužnosti, mada je protiv njega DORH podignuo optužnicu zbog prijetnje novinarki.

“Mi smo proučili tu optužnicu i možemo razgovarati što točno piše u toj optužnici. On je rekao ovako nešto: “Prijavit ću vas Hrvatskom novinarskom društvu. Tiskat ću novine ‘Okupirana Dalmacija’, u kojima ću navesti sve one koji vas plaćaju, sve općine, gradove i županije koji vam plaćaju da o njima lijepo pišete. Ako mi se itko bude dirao u obitelj, napit ću mu se krvi”. Sadržaj te optužnice je takav da to nije bila prijetnja, čak su i novinarke rekle da to nije bila prijetnja. Ta rečenica, koliko god ona bila nezgodna, koliko god ona bila glupa, nije prijetnja – Puljak je opet ponovio.

Kako smo pisali, Ivošević je, i prije prijetnje novinarki, imao niz incidenata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.