Razočarani maturanti poručili ministrici Divjak: ‘Vaše „simpatične“ Facebook objave i populizam nam ne koriste, nedostaju konkretne mjere’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Maturanti su jako razočarani radom Ministarstva, a vaši „simpatični“ live streamovi na Facebooku kojima se pokušavate približiti mladima, (koji ni ne koriste Facebook), ne funkcioniraju i ne znače nam ništa. Potrebne su nam prave mjere, u pravome trenutku, a to je sada. Populizam i mazanje očiju javnosti sačuvajte za nekog drugoga jer i mi i naši nastavnici vidimo što se i kako događa i za sada nam se to nimalo ne sviđa i jako smo nezadovoljni i želimo hitne promjene jer jedino suradnjom možemo naprijed i spasiti što se da spasiti od ove godine.”, odgovorili su ministrici Blaženki Divjak hrvatski maturanti.

Podsjetimo, u utorak se ministrica Blaženka Divjak putem Facebook profila obratila maturantima i poručila da je svjesna izazova i teškoća s kojima se susreću. Također je potvrdila i datume održavanja ispita te je navela da se gradivo drugog polugodišta završnog razreda neće nalaziti u ispitima.

Hrvatski maturanti ministrici su odgovorili pismom koje prenosimo u cijelosti.

“Nakon najdužeg prosvjeda prosvjetara od stvaranja samostalne države Hrvatske, ovogodišnji maturanti su nažalost suočeni s još jednom katastrofom koja ima svoje ime i prezime, a to je naravno ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin cijeli tim.

Sigurni smo da je svatko tko živi u Hrvatskoj doživio nekoliko „svijetlih“ trenutaka potpune odvojenosti od stvarnosti državnih institucija, a neke od primjera upravo možemo vidjeti ovih dana kao primjerice inspektorat koji u jeku najveće krize zatvara restorane koji se ne drže mjera koje uopće nisu ni propisane pa se onda poslije moraju ispričavati ili policije koja nasilno uhićuje gospođe koje šetaju ulicom iako to nije ni bilo zabranjeno. U tolikoj konkurenciji ministrica Blaženka Divjak je oborila svojom isključenosti od svijeta sve rekorde što je očito veliki uspjeh.

Što ministrica kaže?

U svojim čestim pojavljivanjima u medijima možemo čuti kako lijepo govori maturantima da će svi biti u redu i da smo im mi prva briga, i još nas ima obraza usporediti s EU zemljama koje su od samog početka epidemije znale što će biti s maturom, kada i kako će se održati, a uz to prigodno zaborava spomenut da za razliku od ostalih EU zemalja hrvatski maturanti su mjesec dana imali priliku gledati najduži štrajk prosvjetara u hrvatskoj nedavnoj povijesti. Dobro je i dodati da u mnogim školama štrajk uopće nije nadoknađen, ali to nećete čuti od nje jer je kao ministrica obrazovanja upravo ona najzaslužnija za to.

To naravno nije sve, jer danas smo imali još jedan primjer populističke mjere za smirivanje javnosti, koja se uopće ne bi javno mogla spomenuti da ministrica ima imalo uvida kako nastava zapravo funkcionira. Naime, rečeno je da je ministrica, kao nekakav nebeski spasitelj, poslala pismo NCVOO-u za uklanjanje drugog polugodišta iz mature za obavezne predmete.

Shvaća li ta ministrica da i po njenim novim uputama „Škole za život“ – koji je još jedan od propalih projekata, ne postoji fiksno prvo i drugo polugodište, pogotovo nakon štrajka koji u nekim školama još uopće nije nadoknađen? Shvaća li ona da svaki, ali baš svaki profesor hrvatskoga jezika, koji je obavezan predmet, svojim tempom određuje kada će se obrađivati gradivo književnosti, gramatike i kojim tempom će se obrađivati lektire?
To uopće i nije loša stvar, ali apsolutno se ne može reći da će se ukinuti gradivo drugog polugodišta jer u praksi to gradivo ne postoji, obrada gradiva je jako fluidna i ovisi o školi i nastavniku i mnogo drugih faktora. Da ministrica zna kako obrazovanje u stvarnom životu izgleda nikada ovo ne bi niti spomenula, ali zato mi svi maturanti znamo koliko je ovo nerealistično.

Želimo li mi ukidanje mature?

Ne, mi ne želimo nikakvo ukidanje mature, shvaćamo da je potreban alat za standardizaciju obrazovanja, ali nije trenutak za čuvanje vlastitog obraza koji je očito narušen lošim rezultatima do sada. Situacija je izvanredna i kasno se reagira, maturanti ne mogu čekati upute epidemiologa, ministarstvo treba napraviti worst-case scenarij i raditi po njemu, i naravno nas obavijestiti o tome što se događa.

Mi se trebamo kvalitetno pripremiti, ponoviti gradivo svih prethodnih godina, a sada to nikako ne možemo jer kao prvo naši profesori nisu obavezni pripremati nas za maturu, a i ako smo imali neke pripreme u školi one su sada ukinute. Treba nam još vremena, ne tražimo nikakvo ukidanje mature, ali odgoda je i više nego potrebna u ovome trenutku, za lipanj se sigurno ne stignemo pripremiti.

Poruka ministrici.

I za kraj, ministrice, nemojte raditi pogrešku, svi moji kolege, maturanti su jako razočarani radom Ministarstva, a vaši „simpatični“ live streamovi na Facebooku kojima se pokušavate približiti mladima, (koji ni ne koriste Facebook), ne funkcioniraju i ne znače nam ništa. Potrebne su nam prave mjere, u pravome trenutku, a to je sada. Populizam i mazanje očiju javnosti sačuvajte za nekog drugoga jer i mi i naši nastavnici vidimo što se i kako događa i za sada nam se to nimalo ne sviđa i jako smo nezadovoljni i želimo hitne promjene jer jedino suradnjom možemo naprijed i spasiti što se da spasiti od ove godine.
Pozdrav od maturanata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/medium.com