Sabor će o opozivu Kujundžića raspravljati tek u listopadu

Zagreb, 23.08.2019 - Pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva započeli su u Ministarstvu zdravstva pregovare o kolektivnim pregovorima o plaćama u toj djelatnosti. Na fotografiji ministar Milan Kujundžić. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Hrvatski sabor će o zahtjevu Mosta za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića raspravljati najvjerojatnije u drugoj polovici listopada, a predsjednik Sabora Jandroković najavio je u utorak da se rok za tu točku počinje brojati od uvrštavanja u dnevni red, 18. rujna, kada počinje redovito zasjedanje Sabora.

“Imali smo redovitu sjednicu Predsjedništva, zasjedanje započinje 18. rujna i trajat će sedam tjedana do 31. listopada. Imamo 102 točke dnevnog reda, čeka nas dosta intenzivan rad. Što se tiče točke o Milanu Kujundžiću, slijedeći mišljenje Ustavnog suda i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ja kao predsjednik Sabora moram ga uvrstiti u roku od 30 dana. Vidjet ćemo hoće li to biti na kraju toga roka ili prije”, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković za HRT.

Most nezavisnih lista krajem srpnja uputio je, naime, zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, očekujući da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu tijekom ljeta.

Međutim saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na upit predsjednika Sabora donio je zaključak da nije dužan sazvati sjednicu u vrijeme kad Hrvatski sabor redovito ne zasjeda.

Dio oporbe obratio se zbog toga Ustavnom sudu koji je zaključio da ne postoje razlozi za njegovim postupanjem, jer jedna petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj i ne može u vrijeme ustavne stanke zahtjevati sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

“Sljedeći mišljenje Ustavnog suda i mišljenje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav ta točka počinje se brojati od uvrštavanja u dnevni red, to će biti 18. rujna”, najavio je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je da će sve biti napravljeno u skladu sa zakonskim obavezama.

Nakon što Sabor raspravu o opozivu Kujundžića uvrsti na dnevni red na početku nove sjednice 18. rujna, Vlada ima rok od osam dana da odgovori na zahtjev za smjenom ministra, a Hrvatski sabor rok od 30 dana da to raspravi.

“Hoće li to biti krajem tog roka ili ranije vidjet ćemo”, kazao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je novinarima da nije iznenađen takvom raspletom.

Bauk: Odgovor Ustavnog suda nije obrazložen na logičan način

Arsena Bauka (SDP) zabrinjava odgovor Ustavnog suda u vezi sa zahtjevom SDP-a za sazivanjem sjednice Sabora tijekom ljetne stanke zbog rasprave o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

“Odgovor Ustavnog suda nije obrazložen na logičan način – što znači datum podnošenja, kada počinju teći rokovi, kada završavaju… Ustavni sud je de facto bez obrazloženja odbio naš zahtjev”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT