Sabor ne zna kako su zastupnici pojedinačno glasovali o izvješću pravobraniteljica: Što je s pravom građana na informaciju?

Foto: fah

Prošlog je tjedna u Hrvatskom saboru, usprkos brojnim kritikama, prihvaćeno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za djecu.

> (VIDEO) Pročitajte kako su dvije HDZ-ovke branile pravobraniteljicu Ljubičić od U ime obitelji

> Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

> Sabor glasovao o Izvješćima o radu pravobraniteljica: Što su HDZ i lijeva oporba podržali?

> (VIDEO) Selak Raspudić za Narod.hr: ‘Smeta me licemjerje i lažna neutralnost pravobraniteljice Ljubičić’

Želeći doznati kako je koji zastupnik glasao o ovim izvješćima, obratili smo se Hrvatskom saboru.

Odgovor koji nam je pristigao, a kojega potpisuje Marina Buntić Juričić, prenosimo u nastavku:

“Od uvođenja epidemiološke mjere nužnog razmaka, u Saboru se glasuje kombinirano – elektroničkim putem i dizanjem ruke, stoga nismo u mogućnosti prikazati poimenične rezultate glasovanja zastupnika, nego samo ukupni rezultat glasovanja (za, protiv, suzdržani).”

> HDZ-ovci glasovali za izvješće o radu pravobraniteljice jer moraju slušati Plenkovića, Možemo jer se slažu s njezinim radom

> Sabor glasovao o Izvješćima o radu pravobraniteljica: Što su HDZ i lijeva oporba podržali?

> UiO saborskim zastupnicima: odbacite ideološko Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu

Drugim riječima, Sabor od uvođenja epidemioloških mjera uopće ne bilježi niti objavljuje kako koji zastupnik glasuje o pojedinom pitanju, što je zaista zabrinjavajuće.

Građani imaju pravo znati kako su zastupnici koje su oni sami izabrali glasovali o pojedinom pitanju, a ne samo kako je glasovala pojedina stranka. Svaki je zastupnik pojedinačno izabran i svatko je od njih odgovoran svom biračkom tijelu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr