(VIDEO) Sabor: Glasnović se pita što je s ratnom odštetom

Foto: snimka zaslona

Hrvatski sabor danas će, pretposljednjeg radnog dana prije zimske stanke, raspraviti osam točaka, od kojih se pet tiču Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Raspravit će izvješća o poslovanju HRT-a u 2014. i 2015. godini, izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a za prošlu i pretprošlu godinu, te prijedlog o imenovanju četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.

HRT je u 2014. ostvario pozitivan financijski rezultat od 34,7 milijuna kuna, prihodi su mu iznosili 1,397 milijarde kuna, a rashodi 1,362 milijarde kuna. Troškove za plaće smanjio je za 5,2 posto u odnosu na godinu prije, a broj zaposlenih za 286.

I godinu kasnije, HRT je ostvario dobit od 18,3 milijuna kuna, na temelju prihoda od 1,397 milijarde kuna i rashoda od 1,381 milijarde kuna. Troškovi plaća u toj su godini smanjeni za 9,9 posto uslijed restrukturiranja i poticanja odlaska u prijevremenu i starosnu mirovinu.

Uz izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a, Sabor će raspraviti i o provedbi Programskih načela i obveza HRT-a utvrđenih zakonom i Ugovorom između HRT-a i Vlade.

Očekuje ga i očitovanje o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek. NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika, što bi se trebalo dogoditi u petak, kada će Sabor glasovati o svim ranije raspravljenim točkama te tako zaključiti aktualnu sjednicu i jesensku parlamentranu sezonu.

Tijek rasprave pratite u nastavku:

10:16 sati

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu zakona koji se bavi prometom drva i drvnih proizvoda.

10:11 sati

Ante Babić (Klub zastupnika HDZ-a) ustvrdio je kako se oporba žesti zbog dječjeg doplatka i materijalnih prava djece, ali da je to tek populistički potez, te da je ova Vlada učinila niz poteza kojima poboljšavaju položaj djece. Ubrojio je tu i uključivanje demografije u resorno ministarstvo.

10:06 sati

Ines Strenja-Linić (Klub Mosta) upitala je kad će premijer Plenković ispuniti obećanje i pomoći djeci sa spinalnom mišićnom atrofijom. “Danas istječe rok koji je sam postavio. Pozivam premijera Plenkovića da održi obećanje, pozivam i ministra Kujundžića da napokon napravi sve što treba i donese odluku.” Navela je i da bi trebalo oformiti poseban fond za inovativne lijekove, one koji još nisu na listi HZZO-a.

10:01 sati

Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) ustvrdio je kako postoji možda 37 posto radno sposobnih ljudi u Hrvatskoj. “Ovo je točan preslik bivše države, osim što nema hiperinflacije. To je primjer aniokranijalne diverzije, bilo bi bolje svima da izvade glavu iz stražnjica.”

Glasnović se pita što je s ratnom odštetom. “Njemci su platili svoju, a što oni koji su nas palili ovdje, silovali žene i palili naša sela?”

9:56 sati

Ivan Vilibor Sinčić (Klub Živog zida i SNAGA-a) kazao je kako će oni u proceduru uputiti prijedlog zakona koji bi zaštitio zviždače, ne bi li na taj način smanjili nabujalu korupciju u hrvatskom društvu.

“Najgora korupcija svakako je sistemska korupcija. Tu svjedočimo i jako lošoj poruci. Koliko je loša poruka koju je poslao Ivo Sanader, koji je bio u samom vrhu hrvatske vlasti? Kad prijavite nepravilnost, otvaraju se vrata pakla. To demotivira sve one koji bi prijavili neku nepravilnost. Moramo motivirati ljude da se bore za novi sustav vrijednosti.”

9:50 sati

Romana Jerković (Klub zastupnika SDP-a) htjela je ukazati na problem rastućeg siromaštva djece u RH. “Teško se oteti dojmu da se ovim ozbiljnim problemom nitko suštinski ne bavi. Samo su Bugarska i Rumunjska gore od nas.” Navela je i kako se godinama nije mijenjao iznos dječjeg doplatka. “Dvjesto kuna dječjeg doplatka neće motivirati obitelji da imaju djecu”, kaže Jerković i dodaje: “Demografska politika jednako je važan nacionalni interes kao i obrana zemlje.”

9:30 sati

Sjednica je započela stankama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/dnevnik.hr