Saborski odbor razriješio Mirjanu Rakić, imenovao Anitu Malenicu

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je razriješio dosadašnju predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić, a za njezinu nasljednicu imenovao Anitu Malenicu, javlja Večernji list.

> Smjena nadzornog odbora HRT-a: Razotkrivanje ili skrivanje mogućeg Radmanovog kriminala?

Imenovani su i novi članovi VEM-a Davor Marić i Vanja Gavran. Na dnevnom redu sjednice je i utvrđivanje prijedloga odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora HRT-a koje imenuje Hrvatski sabor, te utvrđivanje teksta natječaja za izbor četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.

Predsjednik odbora Jasen Mesić (HDZ) rekao je da su pokrenuli prijedlog odluke o NO-u HRT-a zbog opetovanog sistemskog kršenja Zakona o HRT-u.

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspravljao je o članovima Vijeća za elektroničke medije.

SDP-ov Nenad Stazić branio Rakić, a napadao Malenicu

Prije glasovanja o razrješenju Mirjane Rakić s funkcije predsjednice Vijeća Nenad Stazić (SDP), potpredsjednik Odbora, kazao je da je Rakić savjesno obavljala svoju dužnost, javlja HRT.

> Tko je Mirjana Rakić – od priznanja suradnje s KOS-om do Vijeća za elektroničke medije

Imamo razumijevanje za njezin zahtjev da ju se razriješi nakon što je 6000 ljudi krenulo na tu ženu. Nisam čuo osudu Vlade i osudu HDZ-a u vezi s tim. To je bilo grupno silovanje. To je bio jedan od najužasniijh momenata koje sam vidio. Htio bih gospođi Rakić izraziti najdublje poštovanje za sve što je u novinarstvu radila i u ovom Vijeću, kazao je Stazić između ostalog.

> (FOTO) Mirjana Rakić razgovarala s novinarima. Tepeš: Ponovno uvođenje verbalnog delikta

Stazić je iznio i prigovor o imenovanju Anite Malenice za novog člana Vijeća. Naveo je njen intervju s Ljubom Ćesićem Rojsom iz 2001. kojeg je HND ocijenio kao tešku povredu novinarske etike zbog govora mržnje.

> Francuska regulatorna agencija žali zbog ostavke Rakić; HNiP: Pokazala je svoju ideološku i političku pristranost

Predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ) kazao je da iza Malenice stoji niz novinara na društvenim mrežama i portalima.

Odbor je potom većinom glasova razriješio Rakić i druge članove Vijeća te imenovao nove, među kojima i Anitu Malenicu.

Na dnevnom redu je i utvrđivanje prijedloga odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora HRT-a koje imenuje Hrvatski sabor te utvrđivanje teksta natječaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/večernji list