SDP-ov ministar poljoprivrede dao je 2 mlrd. kuna Todoriću – kada će odgovarati za sve svoje afere?

Političke elite, rekao je Mostov Miro Bulj u petak u Hrvatskom saboru, nisu štitile hrvatski gospodarski suverenitet, sve su vlade pogodovale politički stvorenim tajkunima, to se može vidjeti u slučaju Agrokora, Bijelih noći, Ine, telekomunikacija.

“I SDP-ove i HDZ-ove vlade bile su sluge nečijih interesa, u ovom slučaju, pretežno stranih interesa,” rekao je Mostov zastupnik Bulj.

“Takvim ponašanjem vlada u kojima je i Maras bio ministar, i SDP i HDZ dovele su suverenitet, u ovom slučaju gospodarski, monetrani, (zapravo) kompletni suverenitet pred bankrot”, ustvrdio je Bulj.

Konstatirao je i kako je “činjenica da se nije kontrolirao sustav zaduživanja Agrokora, složenog kao gospodarski krvotok, očito planski vođena da bi netko drugi to preuzeo”.

Mostov zastupnik Marasu je spočitnuo da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

“Hrvatska je štitila sve tajkune – od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu”, poručio je Miro Bulj SDP-ovom Goranu Marasu, ministru poduzetništva i obrta u Vladi Zorana Milanovića.

> Konačno: Državno odvjetništvo Vukovar traži od Čobankovića nadoknadu štete državi – kad će doći na red Linić, Ferenčak, Jakovina?

Sredinom ožujka objavljeno je da Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru od Petra Čobankovića bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (2003. do 2008.) potražuje 37 995 764 kuna zbog štete za Republiku Hrvatsku.

> Šokantni podatci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

S druge strane unatoč brojnim medijskim napisima, i prozivkama u Hrvatskom saboru, Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, koji je iza sebe ostavio brojne repove, svoj je mandat odradio do kraja, a do danas nije pokrenut niti jedan postupak kojim bi se utvrdila kaznena ili neka druga odgovornost.

Jedino je nakon otkrivene afere u Hrvatskim šumama i ugovorima koji su čelništvu ove tvrtke jamčili visoke bonuse, Jakovina odustao od kandidature za izbore za Hrvatski Sabor u rujnu 2016. tvrdeći da u svome radu nije činio ništa protivno zakonima, niti se protiv njega zbog njegovih postupanja vode ikakvi postupci. “Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a”, ustvrdio je lani Jakovina.

Iako SDP nije na vlasti već više od godine dana, korupcijski repovi bivšeg ministra poljoprivrede izranjaju na površinu i danas.

Tako je u ožujku ove godine objavljen popis tvrtki koje su dobile novac iz drugog natječaja za mjeru Programa ruralnog razvoja dok je Ministarstvo poljoprivrede vodio bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina.

Natječaj koji je završio u siječnju prošle godine odnosi se na sektor svinjogojstva i peradarstva, no novac je među ostalima dobilo pogrebno poduzeće, servis za prodaju vatrogasnih aparata te obrt za izradu i prodaju ogrjevnog drveta.

Osam tvrtki dobilo 83,7 mil. kuna iz mjere ‘svinjogojstvo i peradarstvo’. Među njima su i veterinarske stanice, pogrebna poduzeća te državni zatvori.

Prva mjesta ljestvice ovih tvrtki koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila zauzimaju anonimne tvrtke koje je nemoguće pronaći i u sudskom registru, naveo je Večernji list.

> Nova afera SDP-ovca Jakovine: Novac iz Programa ruralnog razvoja dobili pogrebno poduzeće i državni zatvor?

U aferi zbog koje je Jakovina odustao od kandidature u rujnu 2016., predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

> SDP-ov Tihomir Jakovina obećao milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma

Taj isti Jakovina bio je dakle doveden u vezu sa slučajem kada je Europska komisija pokrenula istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, ali i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

> Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero neugodno se iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Više o aferama bivšeg ministra Tihomira Jakovine pročitajte ovdje:

Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr