Selak Raspudić HDZ-ovom Habijanu: Prikrivaju se prave, totalitarne, promjene koje će u praksi rezultirati dokidanjem referenduma

Foto: hrt, Fotomontaža: Narod.hr

Hoće li najavljena promjena Ustava otežati ili olakšati raspisivanje referenduma u Hrvatskoj? Dobiva li njom Ustavni sud faraonske ovlasti? Je li smanjivanje broja potrebnih potpisa i produljenje roka za njihovo prikupljanje velika pomoć pokretačima inicijativa? Ili će visoki prag ukupnog broja upisanih birača, koji je potreban za njegov uspjeh, eutanazirati bilo kakav referendum?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emisiji HTV-a Otvoreno sukobili su se Damir Habijan (HDZ) i Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta).

Habijan: Cilj je urediti područje referenduma

Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik stranačkog ogranka u Varaždinu, navodi kako je pred dva, dva i pol mjeseca u Saboru bio prijedlog zakon o referendumu.

– Tada je unisono, i iz redova HDZ-a, ali iz redova oporbe, bilo postavljeno pitanje, ako želimo pravno područje referenduma doista regulirati, a moramo priznati da postoji nejasnoća i manjkavosti u postojećem pozitivnom propisu, onda moramo pristupiti izmjenama Ustava i ustavnog zakona. To je bio unisoni stav i vladajućih i opozicije. Danas vidim u Saboru, pogotovo u dijelu oporbe drugačije glasove, ponovno dolazi na pijedestal ono što je modus operandi i narativ, pogotovo kolega iz Mosta, koji očito ovdje vide priliku da skupe određene političke poene. Cilj ovih izmjena Ustava i ustavnog zakona je da se pravo područje referenduma doista uredi da bude prihvatljivo i da se olakša te da bude potpuno jasno kako proces referenduma teče, kazao je u srijedu navečer Habijan, prenosi hrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako ustavnopravni stručnjaci također ističu kako je dobro da Ustavni sud odlučuje o ustavnosti pitanja odmah na početku kako bi se spriječila, energija, trošak i strast koja nastane kad se skupe potpisi i onda tek Ustavni sud kaže kako pitanje nije u skladu s Ustavom.

Selak Raspudić: Referendumi će se dokinuti

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je kako joj je smiješna konstatacija kolege Habijana da Most skuplja političke bodove na ovome.

– Možda i skupljamo političke bodove. Nekad ste skupljali satove, a sada ste spali na to da skupljate armature i USKOK-ove optužnice. Vidjet ćemo, neka građani procijene čiji ima se izlog više sviđa, bila je oštra na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Potpuno je nevažno koliko će malo biti potrebno potpisa skupiti u situaciji kada se referendum nikada neće moći realizirati, odnosno neće se njegov zahtjev ostvariti u praksi. Daju se faraonske ovlasti Ustavnom sudu koji može i prije prikupljanja potpisa prekinuti inicijativu i reći da je pitanje protuustavno. A da će to učiniti pokazuje nam 30-godišnja praksa u RH gdje Ustavni sud nije blagoslovio niti jedno referendumsko pitanje. Po vašem prijedlogu za izmjenu Ustava trebalo bi 1,2 milijuna potpisa, odnosno glasova, a ako tome pridodati i dio ljudi koji bi bio protiv mi bi trebali imati veću izlaznost na referendum nego što to imamo na demokratske izbore.

> Žustra rasprava u Saboru o izmjeni Ustava oko referenduma

Ovakvim ovlastim Ustavnog suda i nemogućim kvorumom referendumi će se dokinuti. Povod je bila činjenica da je HDZ vidio da postoji malo volje u narodu i da se narod angažirao da bi dokinuo HDZ-ovo svevlašće za vrijeme COVID krize. Ono čega se HDZ zapravo pribojava je eskalacija problema na jesen i “Bog zna kakvih mjera” koje planiraju uvesti pa želi onemogućiti građane u jedinom institucionalnom načinu kanaliziranja njihove političke volje u međuizbornom razdoblju. Posljedica toga mogu biti jedino ulični nemiri. Ovakvim, praktičnim dokidanjem referenduma vi “de facto” tjerate ljude na ulicu, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habijan: Most zaziva ulicu

Odmah je reagirao Habijan.

– Počet ću od ovog zadnjeg. Interesantno je, to ste spomenuli tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, jedino vi, dakle iz Mosta. Mislim da konkretno baš vi i kolega Grmoja. Zazivanje ulice na jesen, nemira, građanski neposluh. Interesantno je zato što je to narativ koji je u jednom trenutku spomenuo i predsjednik Milanović. To samo potvrđuje ovu tezu da je to očito vaš mentor s kojim vrlo često komunicirate i da je to ona teza koju smo postavili, vrlo točna. Što se tiče “faraonskih ovlasti” Ustavnog suda koje spominjete. Ovlasti Ustavnog suda se uopće ne mijenjaju. Samo što se mijenja je da će Ustavni sud imati priliku odlučiti o ustavnosti referendumskog pitanja, prije iz razloga koje sam naveo, rekao je.

– Mi smo u prvoj fazi, ovo je tek prijedlog odluke da se pristupi izmjeni Ustava i Ustavnog zakona. Tek sada slijedi prijedlog nacrta i onda će se raspravljati, napomenuo je.

Habijan i Selak Raspudić – dva različita pogleda na istu tematiku

Selak Raspudić smatra da, unatoč činjenici da novim prijedlogom treba prikupiti 110.000 potpisa manje, postupak nije niti malo fleksibiliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Razlika je ogromna. Kada ste imali situaciju da Ustavni sud tek na kraju može blokirati proces, što je učinio. Podsjetit ću, svaki put kada je pitanje došlo do njega. Jedini referendum koji se ikada proveo u Hrvatskoj je zato što pitanje nije poslano na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Kako je to moguće da u 30 godina kako niti jedna pravna služba nije uspjela sročiti prikladno pitanje koje bi bilo u skladu s Ustavom. Vrhunac je doživljen u tome da se naše pitanje proglasilo kao ono koje je u skladu s Ustavom, ali nije u skladu s duhom Ustava. Pa znači da Ustav nije u skladu sam sa sobom, izjavila je.

> Vlada održala telefonsku sjednicu: Otkrili koliko ruku imaju za pokretanje procesa promjene Ustava

– U situaciji kada je Ustavni sud odlučivao na kraju imali ste barem priliku prikupiti potpise. Nekad su se potpisi prikupili, nisu dopustili da dođe do referenduma, ali se zahtjev naroda uvažio i uspjelo se doći do nekih promjena. U ovoj situaciji nikad nećete biti u prilici, jer će Ustavni sud odlučivati ranije, da stvorite društveni pritisak i da se to na kraju može manifestirati promjenama ako vam već ne daju sami referendum. Ovo što se pokušava prodati javnosti da će se smanjiti prag potrebnih potpisa je potpuno nevažno. To je zamagljivanje očiju javnosti da bi se prikrile prave, totalitarne, promjene koje idu putem ovih zakonskih izmjena koje će u praksi sigurno rezultirati dokidanjem referenduma, upozorava Selak Raspudić.

Dodala je kako su neugodno iznenađeni nekima iz oporbe što su potpisali da ovi zakoni odu u proceduru.

Habijan je ustvrdio kako je šokiran ponašanjem Grmoje koji prozvao kolege Socijaldemokrate i druge oporbene kolege koji su potpisali ovakav prijedlog.

– Vaš član je predsjednik Antikorupcijskog vijeća. On je tamo insinuirao, govorio da su potkupljeni, koristio je čudan rječnik i počinio svojevrsnu političku korupciju, rekao je.

Istaknuo je kako nije moguće da Most nije znao da će tema izmjene Ustava i Ustavnog zakona oko referenduma doći na dnevni red i da je došlo preko noći te potom nabrojao neke slučajeve kako su govorili o toj temi te održali okrugli stol o izmjeni Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.