Sestra ministra Marića zaposlena u Hanfi: Za Povjerenstvo ne radi se o sukobu interesa

Zagreb, 24.04.2019 - 12.sjednica Hrvatskog sabora započela je aktualnim prijepodnevom, na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima vlade. Na fotografiji Zdravko Marić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića koji je krajem prošle godine prijavljen zbog okolnosti da je sudjelovao u donošenju izmjena zakona o faktoring društvima i da je njegova sestra Ljiljana Orlovac, kao zaposlenica Hanfe nadzirala provedbu tog zakona.

Temeljem odgovora iz Hanfe, Povjerenstvo je zaključilo da Marićeva sestra koje je u Hanfi zaposlena od 15. ožujka 2010. i dvaput je napredovala, nije mogla biti zadužena za provedbu nadzora faktoring društava.

Orlovac je do kraja kolovoza 2012. obavljala u Hanfi posao zamjenice direktora sektora za superviziju u čijem je opisu bio i nadzor faktoring društava, ali je zakon o faktornigu donesen u kolovozu 2014. a u punoj je primjeni od 2017. pa nije mogla biti zadužena za provedbu nadzora faktoring društava, stoji u odgovoru Hanfe.

Povjerenstvo nije razmatralo dio prijave da je povrijedio zakon o sukobu interesa sudjelujući u donošenju zakona o faktoringu, s obzirom da je povjerenstvo u ranijem sastavu, 11. siječnja 2018. donijelo odluku da se u tom slučaju neće pokrenuti postupak.

Povjerenstvo je tada zaključilo da se zbog opće naravi akta ne može smatrati da je ministar njihovim predlaganjem ostvarivao privatni interes Agrokoru na štetu javnog. Okolnost prethodnog rada u Agorkoru ne predstavlja zapreku dužnosniku da u obavljanju dužnosti ministra financija donosi odluke koje imaju opći značaj i ne odnose se izravno na Agrokor.

Povjerenstvo je također odlučilo da neće pokrenuti postupak ni protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Ivana Pernara koji je bio prijavljen da je od katarskog emira primio skupocjeni dar.

Sam Pernar je tražio mišljenje, navodeći da je lani od katarskog emira dobio sat, a Povjerenstvo ga je uputilo da ga preda u pohranu Saboru, ako je riječ o poklonu skupljem od 500 kuna.

U međuvremenu na adresu Povjerenstva stigle su čak tri prijave koje se odnose na nedozvoljene darove. No, povjerenstvo je odbacilo te prijave jer iz saborskog tajništva stigao odgovor da je zastupnik Pernar sukladno odredbi o darovima predao sat na korištenje Saboru lani, 29. studenoga.

Član povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da je Pernar bio prijavljen jer je primio dar, ali zakon ne brani dužnosnicima da prime dar već da ga ne smiju zadržati ako je skuplji od 500 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina