Šimundić (DP): Nedostaje javna rasprava o cjepivima, glavni mediji ignoriraju suprotna mišljenja

Šimundić
Foto: Mate Šimundić

Predsjednik skupštine Splitsko-dalmatinske županije, prof. Mate Šimundić (Domovinski pokret), za Narod.hr govori o planu rada županijske skupštine u 2022. godini i o drugim političkim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Mate Šimundić (DP): Protivim se svakom nametanju cjepiva i slažem se s Laucom da je na djelu ‘pandemijski marketing’

> Šimundić (DP) podržao zdravstvene djelatnike: Ne postoji pravo na pobačaj, ali postoji pravo na odbijanje eksperimentalnog cjepiva

Narod.hr: Što možemo očekivati od skupštine u 2022., što će sve biti na dnevnom redu?

Mate Šimundić: Nedavno smo na javnu raspravu uputili prijedlog plana rada županijske skupštine za tekuću godinu. Skupština će raspravljati o ključnim pitanjima i tražiti način kako poboljšati život našim građanima. Zbog toga ćemo održati nekoliko tematskih sjednica o „gorućim“ problemima naše županije. Planiramo održati tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu, na kojoj ćemo od odgovornih tražiti prijedloge kako u ovim zahtjevnim vremenima unaprijediti sustav zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu je i tematska sjednica o gospodarenju otpadom, odnosno, o Regionalnom centru čistog okoliša i tehnologiji koja će biti zastupljena u budućem centru. U odnosu na obje teme očekujem maksimalnu angažiranost i struke i zainteresiranih građana te civilnog sektora. Raspravljat će se i cestovnoj infrastrukturi, demografskim mjerama, unaprjeđenju turizma… U planu je i usvajanje novog Poslovnika rada skupštine. Sve u svemu, predložen je ambiciozan program i podignuta je ljestvica. Imamo dovoljno vremena da poboljšamo sustav, a jedan od načina za uvođenje promjena zasigurno je i kroz rad i zaključke skupštine.

Narod.hr: U županijskom proračunu za 2022. uvršten je i dio vašeg predizbornog programa?

Mate Šimundić: Proračun je rezultat zajedničkog rada DP-a i izvršne vlasti s kojom smo usuglasili sporazum o projektnoj suradnji. Rezultat tog sporazuma je činjenica da će u narednim godinama veliki broj djece u našoj županiji dobiti besplatnu marendu. Pored toga u proračunu su osigurana sredstva za pomoć svim obiteljima s četvero i više djece u onim općinama koje su slabije razvijene. Navedene obitelji će na početku školske godine na svoj račun dobiti 7500 kuna kako bi im se olakšalo opremanje djece za školu. Pored toga uspjeli smo pronaći dodatna sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje, športa, kulture…

Narod.hr: Mjere koje ste naveli uvelike izgledaju kao pronatalitetne, međutim, prema posljednjem popisu stanovništva županija je izgubila gotovo 30 tisuća stanovnika?

Mate Šimundić: Na ovaj smo problem upozoravali u predizbornoj kampanji. Ne treba bježati od činjenice da se veliki dio ruralnog područja naše županije, pogotovo otoci i Zagora, suočavaju s drastičnim iseljavanjem i padom broja stanovnika. Međutim, ni ja ni stranka kojoj pripadam ne želimo to samo konstatirati i naricati nad lošom sudbinom. Po meni, veći problem od pada broja stanovnika je činjenica da država nema spreman odgovor na ovu pošast. Mi već sada moramo imati plan kako ćemo na idućem popisu imati pozitivne trendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru naših proračunskih mogućnosti iznašli smo sredstva za već spomenute mjere. Županija još od ranije provodi neke projekte poput „Tu je tvoj dom“, koji su hvalevrijedni, provode se i brojni infrastrukturni projekti kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj ruralnih područja. Međutim, izostaju odlučne mjere države. Moramo mijenjati poreznu politiku i politiku poticaja. Zagora i otoci moraju postati privlačni za život. Življenje u tim područjima mora se stimulirati. Bilo da se radi o manjoj cijeni komunalija, manjim izdavanjima iz plaća ili manjim oporezivanjem privrednih subjekata. Država konačno mora odlučiti što želi s ovim prostorima.

Narod.hr: Pad osim Zagore i otoka bilježe i Split i mnoga druga priobalna mjesta?

Mate Šimundić: Djelomično se radi o trendu odlaska mladih u inozemstvo, ali u mnogo većoj mjeri o nepostojanju lokalnih razvojnih politika. Prvenstveno se to odnosi na Split čije političke strukture nisu u stanju, već duže vrijeme, upravljati vlastitim prostorom. Posljedica toga je masovni egzodus mladih obitelji iz grada u susjedne gradove i općine u potrazi za jeftinijim stambenim kvadratima. Iz tog razloga imate rast broja stanovnika u Solinu i Podstrani. Onog trenutka kada aktualna gradska vlast u Splitu shvati kako komunalne politike nisu samo parkinzi i štandovi, možda se i dogodi napredak. Trenutno je Split grad bez perspektive za mlade obitelji, ali i bez političara koji su u stanju napraviti iskorak u pravcu promjene takvog stanja.

Narod.hr: U protekloj godini pažnju javnosti se privukli brojnim istupima protiv politike Stožera u vezi aktualne pandemije Covida 19, jeste li još uvijek pobornik prava na slobodu izbora u vezi Covid potvrda i cijepljenja?

Mate Šimundić: U pitanju ste dobro konstatirali kao se radi o „politici“ Stožera. Postupci stožera najčešće nisu bili utemeljeni na znanstvenim načelima, već na „pandemijskoj politici“. Raspad te i takve politike i takvog „rješavanja“ korona-krize danas gledamo u krupnom planu iz prvih redova, jer se dobro vidi da glavno sredstvo „pandemijske politike“, Covid-potvrde, nemaju nikakvog učinka i da bi ih trebalo odmah ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i pitanje nametanja cjepiva ili, kako kaže znanstvenik Lauc „pretplate na cjepiva“, kao jedinog rješenja ove javnozdravstvene krize. Tu je i ozbiljan problem nedostatka ozbiljne javne rasprave jer se u glavnim medijima ignoriraju suprotna mišljenja. Čitav je niz problema koji zajedno prijete demokratskom društvu kojem težimo, i koji nam na mala vrata uvode tehnokomunizam kineskog tipa.

Narod.hr: Dobro, ali nešto se moralo učini u prevenciji, sve zemlje su donosile mjere. Šta je po vama bilo rješenje?

Mate Šimundić: Ne po meni, već po mišljenjima priznatih znanstvenika, čija su mišljenja doslovno uklonjena iz medija. Trebalo je poslušati i drugo mišljenje. A ti ljudi su govorili da se uloži dodatni napor i sredstva u jačanje zdravstvenog sustava te da se zaštite rizične skupine i stariji. Što se tiče sredstava koja su potrošena u ovoj pandemiji, bit će zanimljivo pogledati na kraju o kojoj se svoti radi, ali i o strukturi troškova.

Da se kojim slučajem taj novac usmjerio direktno u jačanje zdravstvenog sustava i opremanje bolnica, ne biste danas izvještavali o mogućem kolapsu zdravstvenog sustava. No, priroda virusa čini svoje, nakon što nas je gotovo sve dohvatio, vesele najave kako bi mogao potpuno nestati do ljeta. Nakon toga trebat će napraviti inventuru napravljenog, ali i propusta u sustavu.

Narod.hr: Što možemo očekivati od vašeg angažmana u županiji u narednom periodu, čime ćete se baviti?

Mate Šimundić: Kad se Domovinski pokret dogovorio s izvršnom vlasti o suradnji, preuzeli smo i odgovornost za realizaciju onih projekata koje smatramo ključnima za razvoj naše županije. Pred nama je veliki posao ustrojavanja Agencije za energetiku, za koju vjerujemo da je – kao stručno i operativno tijelo – itekako potrebna. Njen zadatak će biti osiguravanje energetske održivosti škola, domova zdravlja, ali i svih ustanova kojima je osnivač županija. Cilj nam je uvesti nove tehnologije u gospodarenju energijom. Agencija će pripremati projekte i aplicirati na EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran sam da će ovo biti veliki iskorak za našu županiju. Drugi važan projekt je osnivanje županijskog Centra za kulturu, ustanove koja će jedinicama lokalne samouprave pomoći u ostvarivanju različitih kulturnih programa. Uprava je odgovorna kako za očuvanje našeg kulturnog identiteta, tako i za cjeloviti i održivi napredak svih dijelova županije. Počinjemo i s pripremama za realizaciju županijske hladnjače koja će biti na raspolaganju poljoprivrednicima.

Tu je i goruća tema Regionalnog centra čistog okoliša za koji ćemo se svim silama potruditi da se konačno makne s mrtve točke i realizira za ovog mandatnog razdoblja, na najmoderniji, ekološki i ekonomski najprihvatljiviji način. Sve ovo pretpostavlja izravnu uključenost i svakodnevno zalaganje, od čega kao stranka ne bježimo, pa smo radi toga i preuzeli udio u nadzoru izvršne vlasti putem upravnih vijeća i nadzornih odbora. Kako se kaže u narodu: Il` kuj` il` ne mrči gaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.