Sjednica zagrebačke Skupštine: Dobrović – Smanjenje plaća jest demagogija

Slaven Dobrović
Foto: Fah

Prva radna sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u četvrtak, pred zastupnicima je 30 točaka dnevnoga reda, a među najvažnijima je prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o preustroju Gradske uprave, kojim se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu 2. sjednice bit će, među ostalim, prijedlozi odluka o ustrojstvu i djelokrugu Gradskih upravnih tijela, o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine te o kratkoročnom zaduživanju Grada.

Razmatra će se, uz ostalo, izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture te održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta u 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici će se raspravljati i o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Zagreba u 2020. godini.

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a ne slaže se s prijedlogom o preustroju Gradske uprave te je uputio čak 13 amandmana na tu točku. Amandmanima žele zadržati postojeća gradska upravna tijela, a tu prije svega misle na Ured za programe i projekte EU, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za branitelje.

Među važnijim točkama dnevnog reda je i prijedlog zaključka o kratkoročnom zaduživanju Grada Zagreba za 400 milijuna kuna na godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Filipović (HDZ) predložio je da njihova točka o tome da je gradonačelnik Tomašević nezakonito imenovao Upravu Holdinga bude prva, no Tomašević se nije složio.

Slaven Dobrović o tome kako će se Domovinski pokret postaviti u novom sazivu Skupštine

“Tomašević s većinom ima veliku priliku ujedno i ogromnu odgovornost promijeniti način upravljanja resursima. Za promjenu načina upravljanja će imati našu potporu, bit ćemo konstruktivni i podržat ćemo sve ono što budemo smatrali dobrim, ali bit ćemo kritičari kad osjetimo nesigurnost i nećkanje oko mnogih važnih odluka koje stoje pred njima. Promjene su iznimno bitne. Nismo za političko licemjerje”, rekao je Slaven Dobrović u izjavi za medije govoreći o tome kako će se Domovinski pokret postaviti u novom sazivu Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče plaća, smatramo da od političara koji obnašaju dužnost treba tražiti odgovornost i rezultat. Smanjenje plaća jest demagogija. Nismo skloni podržati taj trend, jer se pitam tko će htjeti obnašati takvu dužnost, velika je odgovornost za tako male iznose. Ali ovo je neobična situacija da gradonačelnik ima manji koeficijent, to je jedno tehničko pitanje koje treba riješiti, usklađenje sa zakonom” dodao je, navodi Večernji list.

Trpimir Goluža (Most) govorio je o problemima u Sesvetskom Kraljevcu. Pitao je je li u prioritetne poteze stavio produljenje Branimirove i vrtić u Sesvetskom Kraljevcu, javlja N1.

Tomašević je odgovorio: “Dječji vrtić u Sesvetskom Kraljevcu nam je jedan od prioriteta. U planu je realizacija iduće godine. Što se tiče Branimirove, ide dalje u realizaciju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostov Marko Sladoljev postavio je dva pitanja, o osnovnoj školi u Španskom koja radi u tri smjene. Pitao je i što je sa Statutom Dinama i ima li to sve veze s činjenicom da je dio obitelji Zadravka Mamića glasovao za njega.

“Poznato je da se g. Mamić i ja volimo. Ne samo da ne mogu odlučivati o statutima pojedinih udruga, niti mogu nalagati pročelnicima. Bavit ćemo se time zajedno kad ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. Ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građana koja nema demokratsko ustrojstvo. Volio bih da dođe do dogovora oko novog stadiona, ali da imamo transparentno upravljanje udrugom. Što se tiče u osnovnu školu, ide natječaj”, rekao je Tomašević.

O zgradi OŠ Jure Kaštelana na Savici kojoj je narušena statika pitao je Lovro Marković (Most).

Tomašević je kazao da je tamo ne samo montažni objekt, već ima i azbestni krov. Kazao je da će se nova zgrada početi realizirati u mandatu ove vlasti: “Problem je s jednosmjenskom nastavom jer nema dovoljno kapaciteta. Održali smo sastanak s Vijećem roditelja i dogovorili rješenje za koje smatramo da će osigurati jednosmjensku nastavu.”

Za vrijeme stanke javnosti se obratio HDZ-ov Mislav Herman: “Zastupnici su se zalagali za tezu da svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen i ti su potezi populistički. Vladajući su postali oporbeni, a oporbeni vladajući. Mi nikakve druge razlike ne vidimo. Današnji zastupnici su glasovali protiv istog prijedlog kojeg danas daju po hitnom postupku.

Tražili smo da naša 13. točka koja se tiče imenovanja u Holdingu bude prva. Ovom točkom zadužujemo gradonačelnika da u roku od 30 dana imenuje nakon glasovanja u Skupštini članove Uprave i NO-a Holdinga. Koliko smo dobili dojam, taj naš prijedlog će biti odbijen pod obrazloženjem gradonačelnika da smo dobili točku na visokom mjestu. Ovo smatramo vrhuncem političkom licemjerja. Žao mi je obmanutih Zagrepčanki i Zagrepčana.”

Potom je riječ uzeo Davor Filipović: “Brojni sportaši nakon vrhunskih karijera pokušali su biti dobri u upravljačkim strukturama, a rijetki su uspjeli biti dobri kao na terenu. Tomašević je bio vrhunski aktivist, najbolji, no nakon više od mjesec dana pokazuje da je loš gradonačelnik. Nadam se da je to zasad, da će se ova praksa – kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, afera javni bilježnik… Šalje poruku isključivosti, da želi odmaknuti temu da dobije manju pozornost medija. Očekivali smo da će gradonačelnik shvatiti da je pogriješio, da će omogućiti raspravu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.