Slaven Dobrović – ministar zaštite okoliša i energetike ima sedmero djece, a njegova obitelj tjedno baca samo dva kilograma smeća!

Foto: fah

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u prošlom sazivu vlade također je bio ministar, ali samo zaštite okoliša. Na ministarsku dužnost došao je s mjesta izvanrednog profesora zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje je obnašao i dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na zadnjim parlamentranim izborima je kao kandidat Mosta nezavisnih lista u VII. izbornoj jedinici izabran za zastupnika u Saboru.
Rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, diplomirao je 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine.

Magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”. Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.

Od jeseni 1993. zaposlen je kao znanstveni novak na Zavodu za energetska postrojenja, najprije na projektu “Otplinjavanje i utjecaj plinova na karakter vode”, a zatim na projektu “Tehnološki procesi u sustavu obrade voda”. Od 2002. godine istraživač je na projektu “Istraživanje procesa tehnološke obrade voda”, a isto tako i konzultant na projektu “Problematika unosa alohtonih organizama brodovima” Ministarstva znanosti i tehnologije RH. Od 2007. godine kao istraživač sudjeluje u znanstvenom projektu “Ekološka prihvatljivost i učinkovitost suvremenih postupaka u obradi voda”.

Glavna područja znanstvenog interesa uključuju područje voda (napredni oksidacijski procesi, dezinfekcija te obrada brodskih balastnih voda) i zaštita okoliša, posebno razvoj i primjena ekološki zasnovanihsustava gospodarenja otpadom. Od siječnja 2010. imenovan je voditeljem Katedre za inženjerstvo vode i okoliša Fakulteta. Iste godine izabran je u izvanrednog profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Godine 2011. dobitnik je Medalje za posebne zasluge na unaprjeđenje rada, razvoja i promociju Fakulteta strojarstva brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Član je radne grupe za odobravanje tehnologija obrade vodenog balasta i certifikaciju brodova Nacionalnog foruma za provedbu projekta “GloBallast Partnerstvo 2007.–2012”.

Član je Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i međunarodne udruge Internationa
l Water Association.

Govori i piše engleskim, a služi se i francuskim jezikom.

Iza njega je i ratni put od 300 dana, ali sam kaže da bi bilo neumjesno uopće uspoređivati se s hrvatskim vojnicima koji su bili na prvim crtama bojišnice u Slavoniji ili Dalmaciji.

Na fakultetu je upoznao svoju suprugu Agnezu koja završila isti studij, a vjenčali su se godinu dana kasnije. Imaju čak sedmero djece u dobi od šest do 21 godinu.Tri su djevojčice. Radi se o vjerničkoj obitelji.

Zanimljivo je da u njihovu stanu postoji tablica tko je dnevno zadužen za koje poslove i tu nema iznimaka. “Mnogi misle da dijete od 10-ak godina ne može usisavati i da je bolje da to obavi roditelj. Nije tako, djeca mogu puno toga obaviti i naučiti se na obveze. Inače roditelji postaju sluge, a djeca ne znaju što bi sa sobom”, rekao je jednom prilikom.

Obitelj često uživa u prirodi, zajedno rade zimnicu, i trude se imati što više domaćeg. Zanimljivo je kako su oni živi primjer onoga o čemu Dobrović govori. Tako njegova obitelj u kantu za smeće baci tek dva kilograma miješanog komunalnog otpada tjedno – pravi su primjer da se barem 90 posto otpada iz kuće može zasebno odvojiti i poslati na recikliranje.

Javnosti je poznat kao borac protiv spalionica smeća koje su u čistoj suprotnost s konceptom recikliranja. Iznosio je niz argumenata protiv izgradnje spalionice u Zagrebu.

O područnim centrima za gospodarenje otpadom rekao je da su dimenzionirani prihvatiti preko 90 posto sveg komunalnog otpada, što znači da se gotovo uopće ne računa na odvojeno prikupljanje. Sudjelovao je, među ostalim, u izradi studije “Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom grada Rijeke s okolicom”, čiji su rezultati ekonomski i ekološki dobrano poljuljali strategije nacionalnog Plana za gospodarenje otpadom s predviđenim alternativnim postrojenjima za mehaničko-biološku obradu otpada.

Po dolasku na ministarsko mjesto ostao je dosljedan i dalje se zalažući i braneći svoja uvjerenja.

Plan gospodarenja otpadom u prošloj Vladi HDZ-ovi ministri su odbili podržati. “Dopis iz Europske komisije je stigao i on upozorava na akcijske planove, odnosno, ciljeve – upozorava na važnost koncepta gospodarenja otpadom. Tu ustvari apostrofira mjere koje smo mi debelo koristili u planu – a to je recikliranje, kompostiranje, ponovna upotreba, i naglašava da se mehaničko-biološko obrada i spaljivanje neće moći financirati bez debelog opravdanja”, rekao je za naš portal tada Slaven Dobrović.

“To sve skupa ide u prilog novoj politici, ovu koju mi zastupamo – gospodarenje otpadom. Tim konceptom je i načinjen naš prijedlog gospodarenja otpadom koji još nije usvojen u Vladi”, rekao je dodavši kako postoji prijetnja gubitka sredstava iz Europske unije, no Hrvatska ne gubi nužno: “Plan se mora donijeti do kraja ove godine. Ako se ne bi donio do kraja ove godine, onda postoji ozbiljna opasnost gubitka tih sredstava – 475 milijuna eura”.

“To su sredstva – preduvjet za njihovo korištenje je donošenje plana. Što se tiče trošenja tih sredstava, dano je na znanje da se ne troše novci na mehaničko-biološku obradu jer će možda postaviti problem te ako to tako nakanimo, a prethodne administracije su upravo to i činile – sve su novce namijenile za velike, glomazne skupe centre”, ocijenio je dodavši: “Ova naša promjena plana u skladu je i s jednim i drugim. Konceptualno je ispravna je ide u smjeru kružne ekonomije gdje se otpad koristi kao sirovina i time se potiče jedno novo gospodarstvo. Sve skupa ima cilj podizanje resursne učinkovitosti jer Europa sve uvozi, dakle, materijalne resurse, i upravo se s odgovornim postupanjem s otpadom, tako da se otpadne stvari vraćaju u ekonomiju omogući smanjenje uvoza, a to je važno za opstojnost zemlje”.

Kako je i ostao ministar Slaven Dobrović ima priliku ovo o čemu je govorio odraditi do kraja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.