Soroseva zaklada 2000.: Iluzija je da je Hrvatska suverena nacionalna država ili da će to postati

George Soros
Foto: Heinrich-Böll-Stiftung; www.stephan-roehl.de

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio u otvorenom sukobu sa samoprozvanim filantropom, milijarderom i aktivistom Georgeom Sorosem jer je smatrao kako on želi stvoriti državu unutar države u Republici Hrvatskoj. Soros koji inače desetljećima donira milijarde dolara za provođenje lijevo-liberalne političke agende, Tuđmana je nazivao diktatorom, a njegovu stranku – HDZ, ultranacionalističkom.

U jednom izvješću Otvorenog društva se isto tako navodi da je Franjo Tuđman 1996. nakon povratka u Hrvatsku s liječenja u SAD-u u govoru otvoreno napao rad lokalnog ogranka Otvorenog društva. Riječ je o poznatom Tuđmanovom govoru o crnim, žutim i zelenim vragovima te političkim diletantima i bezglavim smušenjacima koji se hvale da primaju dotacije iz svih centara svijeta.

Soros je čak 2003. godine na konferenciji za medije u Moskvi za vrijeme pokušaja rušenja predsjednika Eduarda Shevardnadzea, govorio o mobilizaciji civilnog društva radi osiguravanja poštenih izbora te spomenuo Tuđmana: “To smo radili u Slovačkoj u vrijeme Vladimira Mečiara, u Hrvatskoj u vrijeme Franje Tuđmana i u Jugoslaviji u vrijeme Slobodana Miloševića”.

Već dvije godine kasnije, u intervjuu za Radio 101, Soros hvali što je hrvatsko društvo odbacilo Franju Tuđmana i što je njegova stranka HDZ postala mainstream demokratska stranka. Povodom toga, u nastavku donosimo izvatke iz strateškog programa Instituta Otvorenog društva koji je bio objavljen na njihovim nekadašnjim stranicama i koji bacaju novo svijetlo na ulogu te nevladine organizacije u Hrvatskoj nakon smrti Franje Tuđmana:

“Nova strateška paradigma

Prije bilo kakvog razgovora o budućoj strategiji Instituta za otvoreno društvo Hrvatska, moramo pojasniti osnovne društvene uvjete u kojima su naše aktivnosti trajale do danas.

Ono što je dato kao politički okvir rada Instituta Otvoreno društvo Hrvatska i cijelog društva je nacionalna država sa svojim neupitnim ideološkim načelima i institucijama, u rasponu od nacionalnog interesa do nacionalne kulture. Promjena strateške paradigme Instituta znači napustiti pozivanje na nametnute okvire – ideološki (tranzicija) i politički (nacionalna država) – i aktivno suprotstavljanje temeljnoj tendenciji – stagnaciji.

Napuštanje tranzicijskog okvira

Niti stotinu Instituta Otvorenog društva ne bi moglo popraviti sve ono što hrvatska država uspije uništiti. Strategija za budućnost ne može se graditi na taktikama očuvanja koje postoje. Procesi u kojima smo se našli su nepovratni. Nema puta u bolju prošlost.

Ideja tranzicije, prilagođavanja bivših totalitarnih društava utvrđenim i fiksnim standardima zapadne demokracije, pretvorila se u vlastitu tragikomičnu karikaturu – školu demokracije koja smanjuje sposobnosti i znanje polaznika. Riječ je o općenitom pokušaju provođenja demokracije putem obrazovanja. Ono što se može naučiti iz takvih obrazovnih programa obično nema utjecaja na stvarnu promjenu. I obrnuto: tamo se ionako ne uči što bi stvari doista moglo promijeniti – na primjer, otvorena politizacija pitanja ljudskih prava.

Napuštanje nacionalnog okvira

Također se mora napustiti referentni okvir nacionalne države, u djelatnosti Instituta Otvoreno društvo Hrvatska. Političke i vojne turbulencije u regiji nisu ostavile sumnje u značenje i opseg nacionalne suverenosti. U Europi više nema suverenih nacionalnih država. Iluzija je vjerovati da je Hrvatska takva država ili da će postati. Institucije osnovane u takvom okviru također gube smisao. Ne bi imalo smisla da se Institut natječe s hrvatskom državom u podršci npr. nacionalnoj kulturi ili njenim autentičnim vrijednostima.

>Orban: ‘Soros je najkorumpiraniji političar na svjetskoj sceni’

Prava je šansa iskočiti iz ove zapuštene utrke za nacionalnim vrijednostima (…) jer ono što preživi ovaj rat bit će potpuno drugačije od prošlosti. Neće se promijeniti samo naše regionalno susjedstvo; cijeli će se kontekst promijeniti, zajedno s našom ulogom u njemu.

Vizionarsko otuđenje od bijednih hrvatskih prilika jedina je šansa Instituta

Hrvatska ima privilegiran, istaknut položaj u odnosu na jugoistok Europe, koji će u bliskoj budućnosti biti poprište najdinamičnijih političkih, ekonomskih i kulturnih eksperimenata u kojima će sudjelovati cijeli svijet. Nije riječ samo o geografskoj blizini, već empirijskoj, političkoj i, konačno, kulturnoj atrakciji i / ili izazovu. U skladu s gore spomenutim, strateški vizir Instituta Otvoreno društvo Hrvatska trebao bi biti preusmjeren sada.

Fokus koji se nekad stavljao na Hrvatsku trebao bi se prebaciti na Balkan. Institut Otvoreno društvo Hrvatska nije samo još jedna institucija u Hrvatskoj koja traži svoj identitet u odnosu na druge hrvatske institucije. Njegov cilj ne može biti prilagodba dok ne postane neprepoznatljiva. Upravo suprotno, vizionarsko otuđenje od bijednih hrvatskih prilika jedina mu je šansa. Institut je avantura, njegov identitet je isti kao i misija. I mora nadići okvire nacionalne države.

Najmanje čega se treba bojati je otvorenog sukoba s tabuima hrvatske nacionalističke ideologije. Oni nisu ništa više od papirnatih tigrova. Jedina stvarna svrha i rezultat sveprisutnih pretenzija na takozvanu europsku orijentaciju Hrvatske jest provincijalizacija, intelektualna gluhoća, kulturna zaostalost, ukratko sveukupna balkanizacija u starom smislu tog pojma. Ako za Hrvatsku postoji via regia (op.a najstarija cesta koja povezuje Istočnu i Zapadnu Europu) ka Europi i svijetu, onda ona vodi samo preko Balkana.

Nova misija, a ne stara rutina – to je jedina šansa za Institut Otvoreno društvo Hrvatska. Treba graditi nove svjetove, a ne popravljati slomljena korita hrvatske politike i kulture”, stoji između ostaloga u izvacima strateškog programa Instituta Otvorenog društva – Hrvatska, uz dodatak da se upravni odbor i osoblje organizacije spremni na ovaj izazov transformacije Instituta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.